Merkezi İstanbul'da bulunan Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği tarafından organize edilen ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen Yeşil Yayla Festivali Fındıklı'da başladı.
Fındıklı, Ardeşen, Çamlıhemşin ve Pazar ilçelerinde 13 Ağustos'a kadar çeşitli etkinliklerle sürecek olan ve ABD'li The Christensen Fund'un da aralarında bulunduğu bazı kurumların sponsor olduğu festivalin açılışı nedeniyle Fındıklı Meydanında tören düzenlendi.
Açılış törenine Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği Başkanı Refika Kadıoğlu, yöre sanatçısı Birol Topaloğlu ile diğer ilgililer ve vatandaşlar katıldı.
Açılışın ardından Cumhuriyet Caddesinde tulum eşliğinde yürüyüş yapıldı.
Doğu Karadeniz'de bu yıl dördüncüsü yapılmaya başlanan ve her yıl artan katılımı ile daha coşkulu hale gelen Yeşil Yayla Festivali'nin 2009 teması "Bitkiler" başlığı altında toplandı.
Merkezi İstanbul'da olmak üzere, genç bir ekip tarafından kurulan GOLA Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği'nin organize ettiği Yeşil Yayla Festivali, bu yıl Rize'nin Fındıklı, Ardeşen, Çamlıhemşin, Pazar ilçeleriyle beraber Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerindeki çeşitli etkinliklerle gerçekleşiyor. 6 Ağustosta başlayan Festival bölgenin kültürel, ekolojik ve doğal zenginliklerine alternatif açıdan bakabilen tek festival olma özelliğini taşıyor ve 13 Ağustos tarihine kadar devam edecek.
Her yıl, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin karakteristik özelliklerinden en az birine değinmeye özen gösteren festival, 2009 yılı için, bölgenin florasını oluşturan ve türlerinin sayısı yaklaşık 2240'ı bulan bitkileri tema olarak belirledi. Festival kapsamında panel ve eko-gezilerle farkındalık yaratmaya çalışacak olan organizasyon, bu alandaki çalışmalarını Avrupa'da sürdüren doğal tıp uzmanı Şaduman Karaca'yı ağırlayacak.
Gayda ile Tulumun, Kemençe ile Piyanonun İlginç Buluşması.
Festivalin müzik ayağında ise gayda ile tulumun arkadaşlığı var. Kolektif İstanbul grubu Balkan ve Anadolu ezgilerini kendine has yorumlarıyla seslendirirken, Richard Laniepce ve Birol Topaloğlu tulum ve gaydayı buluşturacak.
"Karadeniz Kadın Sahnesi"nin bu seneki konuğu piyanist Ayşe Tütüncü Kaçkarlar' a yakın, enfes bir düzlük olan Handağı'ndaki konserinde piyanosuyla katılımcıları büyüleyecek olan Tütüncü'nün bir de sürpriz konuğu var: Kemençe sanatçısı İlknur Yakupoğlu ve Kemençe ile Piyanonun ilginç buluşması
Festivalin bir diğer sürprizi ise; Paris'te bulunan BOĞAZ'DA BIR KÖPRÜ derneğinin katkılarıyla festivale gelen: BOVEL'liler Unesco'nun "Yaşayan Hazineler" kapsamına aldığı, Fransa'da geleneksel müzik araştırmaları yapan bu grup ile Dik kaya Köyünde geleneksel Laz müziği örnekleri sunacak olan köylüler, Kültürlerarası Atma Türkü Atölyesi'nde buluşuyor.
Geleneksel Laz müziği derleme ve araştırmalarıyla tanınan müzisyen Birol Topaloğlu, yerel müziğin değerli örneklerini; yerel destancılar (Mabira) eşliğinde sergileyecek.
Çocuk Oyunları ile Oyuncakları ve Kafkas Film Günleri
4. Yeşil Yayla Kültür, Sanat ve Çevre Festivali, bütün bu özgün etkinliklerin yanı sıra bölgedeki geleneksel çocuk oyunlarını ve ahşap oyuncakları da konu edinecek.
Bu yıl ilk defa Hopa sahilinin ev sahipliği yapacağı açık hava sineması platformunda, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, Gürcistan ve Türkiye sinemasından seçkin örneklerin sunulacağı Kafkas Film Günleri, 9-13 Ağustos tarihleri arasında belgesel atölye çalışmasıyla birlikte Hopa'da ve Kopmuş Turan Altuntaş Halk Plajında vatandaşlarla buluşacak.
Festivalin Hopa durağındaki Kafkas Film Günleri organizasyonunun koordinatörlüğünü kendisi de Hopalı olan ve Sonbahar filmi ile kendinden söz ettiren Yönetmen Özcan Alper.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.08.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle