Kardoğa Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Adanır, Karadeniz Bölgesi'nde Projelendirilen 419 Hes Projesi'nin, Karadeniz'in Ekosistemine Tamir Edilmeyecek Yaralar Açacağı Uyarısını Yaptı.
KarDoğa Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Adanır, 419 HES (Hidroelektrik projesi) Projesiyle Doğu Karadeniz'in ekosisteminin derinden yaralandığını söyledi.
Adanır, KarDoğa adına yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de havza planlaması yapılmadan HES planlaması yapıldığına işaret ederek, bu süreçte Dere yatağındaki balıkların yavrulama döneminde nehir akışının ters istikametinde yüzmelerini sağlayacak balık geçitleri HES projelerinde ve şartnamelerinde zorunlu tutulmasına rağmen uygulanmadığını kaydetti.
Ayrıca herhangi bir kontrol ve denetime tabi olmayan HES'lerin kazı malzemelerinin, dere yataklarına boşaltıldığını, bu inşaatlar nedeniyle kesilen onbinlerce ağacın yanı sıra elektrik nakil hatları imalatı sırasında da milyonlarca ağacın kesileceğini savundu.
Doğu Karadeniz'de yapılan bazı HES'lerde derelerin 9 km ile 20 km arasında susuz bırakıldığını da söyleyen Adanır, "Can suyu ile can çekişmesi için enerji uğruna derelerin suyu çalınıyor. Bu sudaki azalışın o havzanın nem oranına ve dolayısı ile bitki örtüsü üzerinde yapacağı değişiklik hiç düşünülmüyor" dedi.
Yine HES firmalarının suyunun Karadeniz dışındaki susuz bölgelere taşımak için planlar yaptığına da dikkat çeken Adanır, "Böylesine bir ortamda, havzalara su politikası açısından değil de sadece enerji politikaları ölçeğinde bakılmasını kınıyoruz.
Son dönemde kamu, tüm alanlardan tasfiye edildiği gibi, su kaynaklarının yönetiminden de tasfiye edilmektedir. Siyasi iktidar genel ekonomik ve politik yaklaşımına uygun olarak, suyun özelleştirilmesinin de önünü HES ler ile açmıştır. "Sularımızı boşa akıtmıyoruz" diyerek "Başlatılan HES projelerinin akıbeti belirsiz olup, kamu acilen plansız ve denetimsiz ilerleyen proje inşaatlarını denetime almalıdır" dedi.
KarDoğa'nın itirazının, kamunun projelerin her aşamasında ciddi bir şekilde denetimi sağlanmaması, memba ve mansap su haklarına önem vermemesi, doğaya, çevreye, sosyal yapıya zarar veren HES'lere izin verilmesine olduğunu söyleyen Adanır, açıklamasında şunları kaydetti:
"Enerji ülke kalkınması için elbette büyük bir gereksinim. Enerji ihtiyacımızı karşılamak için zengin alternatif kaynakları bulunan ülkemizde olağanüstü kaynak değerlerine sahip olan havzaların dokunulmadan bırakılmaları gene bu ülkenin kalkınmasına, sahip olduğu biyolojik zenginliklere hizmet etmeyecek midir? İlaç hammaddesinden sağlıklı hava, temiz içme suyu sağlamalarına kadar yüzlerce fonksiyonu insanlığa sunan doğal alanların hangi çeşidi enerjiden daha az önemlidir?
KarDoğa, HES'lerin kamu eliyle yapılmasını savunmakta, özelleştirilme adı altında sularımızın talan edilmesine, ulusal ve uluslararası sermaye gruplarına peşkeş çekilmesine karşı çıkmaktadır.
KarDoğa, Yöre halkına da elektrik sağlayacak mikro hidroelektrik santrallerin de bölge açısından değerlendirilmesini ve bu konuda merkezi planlama yapılmasını, son derece kontrolsüz ilerleyen HES sürecinin Entegre Havza Yönetim planlamaları yapılana kadar durdurulmasını ve plansız-denetimsiz ilerleyen HES inşaatlarının bir an önce denetim altına alınmasını dilemektedir. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.08.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle