Geçtiğimiz Hafta sonu Artvin'in Ardanuç ilçesinde Çuruspil Yaylasında düzenlenen şenlik yine binlerce Ardanuçluyu bir araya getirdi. Ardanuç Belediyesi tarafından düzenlenen şenlik yine renkli görüntülere sahne oldu. Gurbetteki Ardanuçlular için her yaz geldiklerinde buluşurlar Çuruspil'de.
Her Ardanuçlu memleketi düşlerken, Çuruspil şenlikleri de vardır onların düşlerinde. Çalıştıkları kurumlarından ona göre ayarlanır izinler.
Çuruspil festivalinden birkaç gün öncesine tüm Türkiye'nin gündemine oturan hava koşulları, sel felaketleri ve Şavşat'taki can kayıpları bölgede ciddi anlamda tedirginlik yaşattı. Ne olacaktı? Acaba Festival yapılacak mı, yapılmayacak mı? Festivale ilgi nasıl olacaktı? Üstelik Belediye sele karşı tedbirli olunması doğrultusunda açıklamalar, duyurular yapıyordu. Festival konusunda çok açık bir şey diyemiyordu. Nitekim Son Perşembe günü Başkan'ı ziyaretimde başkanın kararlı ve inançlı tutumu cesaret vericiydi. Festival yerinde ve zamanında yapılacaktı. Her türlü önlem alınmıştı.
Ardanuçlular yola çıktığında, havanın serin, yolların çamur ve toz olmadan gidilebilinmesi günün sonrasının da nasıl olacağına dair onlara ip uçları verir gibiydi. Alana çıktığımızda en geç kalanın biz olduğunuzu anlıyorsunuz. Çadır kuracak alanlar çoktan dolmuş, dönerler sabahın köründe çoktan yarılanmıştı bile. Uzun zamandır döner yiyemeyen Ardanuçlular, yedikleri döner sayesinde memleket hasretlerini giderdiler.
Festival her zaman ki gibi yılların değişmez sunucusu Şakir Pehlivan'ın sesi duyuldu. Arkasından Belediye Başkan Yıldırım Demir, kürsüye çıkmadan izleyicilere sahanın ortasında hitap etti. Başkan Demir, bu yıl ki festivalin Şavşat ilçesinde meydana gelen sel felaketinin etkisinde kalmış olmasına rağmen, Ardanuçluların kendilerine yakışır bir şekilde festival geçireceklerine inandığını söyledi.
Katılımcılara Âşık Efkari'nin şiiriyle hoş geldiniz demeyi yeğleyen Demir, Konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederken, birlik ve beraberlik mesajlarına ağırlık verdiği gözlendi.
Saygı duruşu, İstiklal marşı'nın söylenmesinin ardından Utku Yılmaz yönetimindeki Halk Eğitim merkezi Halk Oyunları topluluğunun gösterisi büyüleyiciydi.
Öğleye doğru, ata sporumuz güreş müsabakaları başladı. Güreşlerin başlaması ile birlikte Ardanuçlu güreş severler alanı doldurarak güreşleri büyük bir merakla takip ettiler. Başta Artvin ve ilçeleri olmak üzere, Yurt içinden ve Gürcistan'dan çok sayıda güreşçinin katıldığı müsabaka Ardanuçluların büyük ilgisiyle karşılandı. Güreşlerin sonunda; 3035 kiloda Halil İbrahim Avuklu, 3540 Özgür Olukman, 4045 " Mücahit Karaman, 4550 " Ufuk Avcı, 5055 " Mesut Barutçu, 5560 " Morkoz Muhabrize, 6065 " Abdullah Yazıcıoğlu, 6570 " Mehmet Sarı, 7075 " Arçil Bukari, 7582 " Okay Köksal, 82 kiloda ise Erol Yıldırım Başpehlivanlık unvanını aldı.
Çurispilde türkü tadında gece
Akşam müzik programı saat 19. 00 da âşıklarla başladı. Âşıklık geleneğini sürdürmeye çalışan Âşık İbrahim Kara ve Ergül Keskin'in ardından Sinan Bülbül, türkülerini okudu. Arkasından Sıla ile birlikte Artvin Medyasının tanıdık bir ismi Rasim Yılmaz sahne aldı. Bu seferki programın diğer yıllardan farkı, Sıla ve Rasim Yılmaz'ın türkülerin çoğunlukla Artvin'den derlediği kendilerine ait, unutulmaya yüz tutmuş türkülerden oluşuyordu.
Rasim Yılmaz, konserleriyle ilgili olarak; "Her zaman söylediğimiz gibi, türkü söylemek bir ayrıcalıktır. Aşka benzer. Türküleri, türkülerden anlayan, türkü dostlarıyla söylemenin, hele hele Ardanuçlularla birlikte söylemenin keyfi ise asla yazı ile ifade edilmez. Sadece yaşanır, öylesine yaşanır ki, uykunuzda bile düşlerinize girer. Evet, bir kez daha Ardanuçlularla türkü söylemeye doymadığımızı, onlarında bizlere doymadıklarını sahneden inerken karşılaştığımız tezahüratlarından anlaşılıyordu. "ifadelerini kullandı.
Gecenin ilerleyen saatlerine kadar Kültür Bakanlığı sanatçıları: Pelin Çetin, Derman Kaya, Sakine Fidan ve Taner Can Ardanuçlulara türkü tadında bir gece yaşattılar.
Ses yarışması ilgi gördü
Gençlerin ve çocukların yeteneğini açığa çıkarmak, onları türkü söylemeye teşvik etmek amacıyla düzenlenen ses yarışması çok renkli ve coşkulu geçti. Yarışma sonucunda Muhammet Bülbül, Orçun Köse ve Anıl Karahan 1. , 2. ve 3. lüğü paylaşırken yarışma dışı şarkı söyleyen Sezin Demirel' (Yeğenim) in duru sesi ve sahne hâkimiyeti, izleyicilerin büyük beğenisini topladı. Ancak şunu da söylemek gerekiyor ki, her ne kadarda yarışmacılardan çocuklardan sadece üçü dereceye girmiş iseler de, tamamına yakınının gelecek vaat ettikleri, onların sadece kendilerine sunulacak imkânlara ihtiyaçları olduğunu tüm izleyenler gördü.
Festivalin en güzel etkinliklerinden birisi ise kuşkusuz ki köyler arası halk oyunları yarışmalarıydı.
Türkiye'de Artvin, halaylarının, barlarının, horonların ve tekli oyunların bir arada oynandığı tek il. Yani müthiş bir kültür mozaiği.
Yarışma sonucunda birinciliği Tosunlu (Usot), ikinciliği Sakarya (Sagara), üçüncülüğü ise Kızılcık (Unushğev) köyü ekipleri almış ise de, asıl olan Sasa, sallama, tamara gibi unutulmaya yüz tutmuş ama oynanırken insanı içine çeken bu oyunlar aslına uygun oynayan tüm oyuncular izleyiciler tarafından bol miktarda alkış aldı.
Oynanan oyunlara Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir başta olmak üzere bütün protokol halaylara katıldılar.
Festivalin ilgi çeken bir başka etkinliği ise Dursun Ali Pehlivan'ın açmış olduğu "Kaligrafi" (Harflere şekil vererek güzel yazı yazma sanatı) sergisiydi.
Eski Milli güreşçimiz Dursun Ali Pehlivan, son beş yıldır yazmış olduğu üç yüze yakın bu çalışmalarının yetmiş beş adetini Ardanuçlularla buluşturdu.
Sanatçı ile yapılan görüşmede, kendisinin böyle bir imkânının olmadığını, ancak Başkan Yıldırım Demir 'in Ankara ziyaretinde kendisine sergi teklifi getirdiğini, sergi çadırının da Belediye tarafından kurulduğunu söyledi. Kendisine böyle bir imkânın tanındığı için çok mutlu olduğunu sözlerine ekleyen Pehlivan'ın bu olanları anlatırken hayli duygulandığı gözümden kaçmadı.
1945 Ardanuç Kaşıkçı Köyü doğumlu olan sanatçı, halen Ankara Gençlik Spor İl Müdürlüğünde çalışıyor.
Hava Kuvvetlerinin sahada balon uçurma gösterisi ise, festivalde ayrı bir görüntü oluşturdu.
İlçe Kaymakamı Cüneyt Epçim, CHP il Başkanı Uğur Bayraktutan ve tahminen yedi bine yakın kişinin katıldığı festivalde özellikle yabancı plakalı araç sayısındaki olağanüstü fazlalık göstermesi festivale olan ilginin en açık göstergesiydi. Özellikle de festivale bu yıl dışarıdan gelenlerin fazlalığı içe gözlerden kaçmadı.
Hava muhalefetinin tehdidine karşın, coşkuyla başlayan festival, Ardanuçlulara yakışır bir şekilde yine coşku ile seneye görüşmek üzere sonlandırıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle