Bundan böyle köyde bile olsa ev ya da ahır yaptırırken bile bazı kurallara uymak gerekecek. Yani şehirlerde çok sıkı uygulanan plan ve imar kuralları yavaş yavaş köylerin de gündemine sokuluyor.
Bilindiği gibi; Belediye ve Mücavir alanları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve iskân dışı alanlarda yapılacak yapılarda, 3194 Sayılı İmar Kanunu, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği ve 3621 Sayılı Kıyı Kanunu hükümleri uygulanıyor. Bu kanun ve yönetmeliklerin uygulama yetkisi ise 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ile İl Özel İdarelerine veriliyor.
Bu nedenle köy muhtarlıklarının, köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarında yapı izinlerinde bazı hususları dikkate almaları gerekiyor:
Örneğin, bina cephe ve istikametlerinin, köy ve mezraların teşekkülü esas alınarak tayin ve tespitine Köy İhtiyar Heyeti yetkili bulunuyor.
Komşu mesafeleri, civarın yapı ve karakterine, yapılacak binaların münferit konut veya tarımsal işletme birimi (ahır, samanlık, arabalık vb. ) oluşuna göre Köy İhtiyar Heyeti tarafından takdir ve tayin olunuyor. Yapılacak bina komşu parsele en az 3 metre, yola 5 metreden fazla yaklaşamaz.
Köylerdeki "Yapı şartları" şöyle sıralanıyor:
Parsel büyüklükleri hakkındaki hükümlere uymayan parsellerde, uygun hale getirilmedikçe yeni veya ilave yapı yapılamaz.
İfraz edilmedikçe bir parsel üzerinde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz.
Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında bir parselde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılabilecek tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapıların ve konut yapılarının müştemilat dâhil taban alanı katsayısı yüzde 40'ı geçemez.
Köy ve mezraların yerleşik alanlarında 2 kat (6. 50) metreden fazla katlı bina yapılamaz.
Parsel dışına taşan çıkma yapılamaz.
Genel olarak konutların taban döşeme kaplaması üzerinden tavan kaplaması altına kadar olan yükseklikleri (2. 40) metreden, düğün ve oyun salonları, kahvehane ve benzeri gibi halkın toplu olarak uzun süre içinde kaldığı mahallerin yükseklikleri ise (3. 50) metreden az olamaz.
Bu yapı şartları yerine getirildiğinde şu şartların sırasıyla uygulanması gerekiyor:
Yapılacak konut veya diğer yapılar için dış kapı numarası tahsisi istenecek.
Tapu ya da tapu yerine geçecek belge, koordinatlı ölçekli kroki, yapıya ait mimari statik elektrik ve sıhhi tesisat projeleri ile İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğüne bizzat vatandaşın kendisi veya köy muhtarı tarafından dilekçe ile müracaat edilecektir.
Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları Valilik Uygun Görüşüne istinaden Muhtarın düzenleyeceği Yapı İzin Belgesi ile inşaata başlanmalıdır.
Köy nüfusuna kayıtlı olmayan, köyde sürekli oturmayanlar ve köy nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte köyde sürekli oturmayanlar tarafından yapılacak tüm yapılar için İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğünden Yapı Ruhsatı alınmadan inşaata başlanmamalı.
Köyde her türlü sanayi yapıları ve işyerleri için imar planı yaptırılmadan ve Yapı Ruhsatı almadan inşaata başlanılmayacaktır.
Köylerde yanan-yıkılan yapılar en kısa sürede İl Özel İdaresine bildirilmeli.
Yaylalarda sabit ve betonarme yapı yapılamaz.
Afişlerde bu hususlara uyulmadığı takdirde cezai işlem uygulanacağının da altı şu cümlelerle çiziliyor: "Kanuna göre, ruhsatsız olarak inşa edilen yapı, ruhsata bağlanabilecek nitelikte olsa dahi ceza uygulanır. Yapının ruhsata bağlanmasının mümkün olmaması ve yıkım halinde de cezanın tahsili gerekir. Zira Kanun, fiilin ortaya çıkmasının ceza uygulaması için yeterli olduğunu hükme bağlamıştır. "
Köyde daimi ikamet edenler için şartlar kısaca şöyle sıralanıyor:
"Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair Valilik (İl Özel İdaresi) görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve izne uygun olarak yapının yapılması şarttır. "
Köyde daimi ikamet etmeyenler içinse şartlar şöyle özetleniyor:
"Köy nüfusuna kayıtlı olmayan, köyde sürekli oturmayanlar ve köy nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte köyde sürekli oturmayanlar tarafından yapılacak tüm yapılar yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabidirler. Yapı Kullanma ve izinleri İl Özel İdaresi tarafından verilir. "
Köyde sürekli oturan ve oturmayanlardan istenilecek belgeler ise şöyle sıralanıyor:
1-Bina yapılacak parselin tapusu, tapu yoksa; Kesinleşmiş mahkeme kararı tahsis belgesi
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle