Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törenlere, Vali Cengiz Aydoğdu, AK Parti Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mustafa Erdem, Belediye Başkanı Emin Özgün, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Yiğitbilek, Adli Yargı ve Adalet Komisyon Başkanı Maksut Karakulak, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Artvin Barosu Başkanı İzzet Varan başta olmak üzere protokol mensupları katıldı.
Daha sonra Artvin Şehir Stadı'nda devam eden törenlerde, Vali Cengiz Aydoğdu, yanında Belediye Başkanı Emin Özgün ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mustafa Erdem olmak üzere törene katılan öğrencilerin ve halkın bayramını kutladılar.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan İl Milli Eğitim Müdürü Hamza Köşker, herkesin bayramını kutlayarak şunları söyledi:
"Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a çıktığındaki durumu şöyle anlatıyor: 1919 yılı Mayısının 19'uncu günü Samsun'a çıktım Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu topluluk, genel savaşta yenilmiş, Osmanlı ordusu her yanda zedelenmiş, koşulları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük savaşın uzun yılları boyunca, ulus yorgun ve yoksul bir durumda. Ulusu ve yurdu genel savaşa sürükleyenler, kendi başlarının kaygısına düşerek, yurttan kaçmışlar Ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta. İtilaf devletleri, ateşkes anlaşması hükümlerine uymayı gerekli görmüyorlar. Birer uydurma nedenle, itilaf donanmaları ve askerleri İstanbul'da. Adana iline Fransızlar; Urfa, Maraş, Antep'e İngilizler girmişler. Antalya ile Konya'da İtalyan birlikleri, Merzifon'la Samsun'da İngiliz askerleri bulunuyor. Her yanda yabancı devletlerin subay ve memurları ve özel adamları çalışmakta 15 Mayıs 1919'da İtilaf devletlerinin uygun bulmasıyla Yunan ordusu İzmir'e çıkarılıyor.
Bu koşullarda kurtuluşun temel ilkesi, "Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu, ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir. Ne denli zengin olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak durumunda kalmaktan kendini kurtaramaz. Yabancı bir devletin koruyuculuğunu istemek insanlık niteliklerinden yoksunluğu, güçsüzlüğü ve beceriksizliği açığa vurmaktan başka bir şey değildir. Gerçekten bu aşağılık duruma düşmemiş olanların, isteyerek başlarına yabancı bir yönetici getirmeleri hiç düşünülemez. Oysa Türk'ün onuru ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. "
16 Mayıs 1919 günü başlayan, 19 Mayıs 1919 günü Samsun'dan Anadolu'ya yayılan, Türk milletinin Bağımsızlık Savaşı, 30 Ağustos 1922'de sona erdi. 19 Mayıs; Emperyalizme baş kaldırıştır. Türk Milletinin yeniden silkinişi ve ayağa kalkışıdır. 19 Mayıs; Türk bağımsızlık hareketinin hürriyet ve istiklal bayrağıdır. Dünyadaki tüm ezilmiş ve sömürülmüş ulusların bir kurtuluş simgesidir. 19 Mayıs; Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş müjdesidir.
Türk milli mücadele hareketini başlangıcı, halkın belli bir hedefe yönelmesi ve ulusal kurtuluş günüdür. Atatürk için gençlik ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O'nun şu sözü çok anlamlıdır: "Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir. Gençler! Cesaretimizi artıran ve sürdüren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfanla, insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir " dedi.
Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. Daha sonra öğrencilerin sunduğu muhteşem gösteriler törene katılanlardan büyük alkış aldı.
Törenler, Gençlik Haftası dolayısıyla düzenlenen spor müsabakaları ile diğer yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.05.2009 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle