Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, Ulaştırma Sektöründe Yaşanan Sıkıntılarla İlgili Tüm Sorularımıza Cevap Verdi. Aydın, "Nakliyecimizin Hakkını Sonuna Kadar Koruruz" Dedi.
Soğuk bir Ankara gününde ekibimizi sıcak bir misafirperverlikle makamında ağırlayan Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, sektörün önde gelen isimleri ile gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sonucunda hazırladığımız sorulara cevap verdi.
İnsan taşımacılığından yük taşımacılığına, demir yolundan deniz yoluna kadar tüm konuları konuştuğumuz Talat Aydın röportajının, uluslararası karayolu taşımacılığı ile ilgili ilk bölümünü siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyoruz.
Maliye Bakanlığının Türk ihraç malı taşıyan TIR'lara getirilen 550 litre sınırlamasının çözülmesi için Başbakanımız tarafından Ulaştırma Bakanlığına yetki verildiği gün konuyu size sorduğumuzda henüz Ulaştırma Bakanı ile görüşmediğinizi söylemiştiniz. Konuyla ilgili çalışmalarınız başladı mı?
Bu konuyla ilgili nakliye sektörümüzden gelen bilgileri, talepleri Sayın Bakanımız Binalı Yıldırım'a arz ettim. Sayın Bakanımız konuyu Maliye Bakanıyla görüştü. Görüşmeler sonucu Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin şu anda bir değişiklik düşünmediği veya yaptıkları düzenlemeyi doğru buldukları kanaatine vardık.
Ancak nakliyecilerimizin 550 litre sınırlamasının doğru kabul edilmesi ve geçmiş dönemde aldıkları yakıt miktarı için herhangi bir vergi cezası çıkarılması konusunda endişeleri var. Bu konuyla ilgili görüşmelerimizde de Maliye Bakanlığının vergi cezası uygulaması konusunda düşüncelerinin bu yönde olmadığı, daha iyimser davranacağı kanaatine vardık.
Bulgaristan ile yaşanılan sorunlarda Türkiye etkinliğini kullanamıyor mu?
Önceden Bulgaristan'a kotasız yaptığımız taşımalarda, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'ne üye olmasının ardından, taşımalarımız kotalı hale dönüştü. Bu dönüşüm bizim açımızdan kötü bir gelişmeydi. Ancak yaptığımız geçişleri karşılayacak kadar yeterli izin belgemiz var, bu yönde bir sıkıntımız yok.
Esas sıkıntı Bulgaristan'ın 2008 yılının Temmuz ayından itibaren yürürlüğe koyduğu 83 Euro'luk transit geçiş ücretiydi. 6 ay sürdürülen bu uygulama, yapılan çeşitli müzakereler sonucunda alınan ücretin 43 Euro'ya düşürülmesini sağladık.
1 Ocak 2009 itibariyle AB'nin bir tüzüğünü gerekçe gösteren Bulgaristan, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen araçların depolarındaki yakıtın 200 litreden fazlasına gümrük vergisi almaya başladı. Bu uygulama kapsamında deposunda 200 litreden fazla akaryakıt olan araçlardan hala 48 Euro Cent vergi alıyor.
Bu durumun hukuki ve iki ülke arasındaki ilişkiler bakımından doğru olmadığını yaptığımız diplomatik görüşmelerde Bulgaristan tarafına ilettik. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi değil ama Avrupa Birliği ile gümrük anlaşması bulunan tek ülke. Avrupa Birliği'nin tüzüğünü gerekçe göstererek, Avrupa Birliği gümrük alanı içinde olan bir ülke için böyle bir kısıtlama getirilemez. Bu konuyu Brüksel'deki AB yetkililerine de bu şekilde iletiyoruz. Gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ettik, konuyu takip ediyoruz. Netice alınmadığı takdirde bizde onlara bu kısıtlamayı getireceğiz.
Bulgarlar tarafından Türkiye'ye son aylarda ardı ardına yapılan dayatmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her ülkenin kendisini çevreleyen hem iç hem dış siyasi şartları vardır. Bulgaristan'ın da bu kararları kendisini çevreleyen dış ve iç siyasi şartları göz önünde bulundurarak almıştır. Son derece normaldir, bunu herkes böyle değerlendirir. Diplomatik bakımdan maksadı aşan manalara çekilmeden, Bulgaristan'ın ekonomik gücü daha büyük ekonomik güçler karşısında etkilenmeye daha açık bir ünite olduğunu söyleyebilirim.
Rusya Federasyonu bonus belge sayısını üçe düşürdü. Hatta hiç vermemeyi planladıkları söyleniyor. Türkiye bu durum karşısında nasıl bir davranış sergileyecek, yeni bir kriz kapıda mı?
Rusya Ulaştırma Bakanı'nın ülkemizi ziyaretinde bu konular etraflıca görüşüldü ve her iki ülkenin bakanlarının bilgileri ve talimatları dâhilinde, her iki ülkenin yararına ve tarafların rıza göstereceği ortak bir çözüm bulunması konusunda mutabakat sağlandı.
Birbirimizi anlayışla karşılayıp, yardımcı olacağız, her iki ülkenin de menfaatine uygun bir çözüm bulacağımız konusunda herkes iyi niyetli. Muhtemelen Şubat ayı içerisinde ikili görüşmeler yapacağız ve konunun neticelerini göreceğiz.
Standart depo ile ilgili sektör temsilcilerinin ve kuruluşlarının ortak görüşü, Karayolu Taşıma yönetmeliği Madde 43 c ve d bentlerinin kaldırılması yönünde. Buna yönelik bir gelişme olacak mı?
Bakanlar Kurulu tarafından kararı verilmiş bir standart depo tanımı var. Yurtdışına çıkan araçların standart depolarında değişlik yapılmasının doğru olduğu düşünülebilinir fakat bir limit sınırlaması getirilirken, Bakanlar Kurulu'nun standart depo tanımına uyulması göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tanım belirsizlik ihtiva ediyor şeklinde bir takım itirazlara neden oluyor.
Depo konusunda Güney ve Doğu'da bulunan komşu ülkelerimize taşıma yapan araçlarda yaşanan standart olmayan depo sıkıntıları, Bakanlar Kurulu tarafından yapılan standart depo tanımlamasıyla çözüldü. Sonuçta bu yönetmelik hükmü hedefine vardı, yerli yerinde sonuçlarını üretti, şu anda bir sorun yok.
Karayolu ulaştırması alanında uluslararası gelişmeler ya da sorunlarla ilgili eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Uluslararası ilişkiler hem hükümetler arası hem de ikili anlamda yoğun olarak takip ediliyor. Genel müdürlüğümüzün sekiz tane dairesi var. İki tanesi uluslararası ilişkilerle, birisi doğrudan görüşmelerle, birisi de izin belgelerinin yönetimi ile ilgileniyor. İş yoğunluğumuzun çoğunu uluslararası görüşmeler oluşturuyor.
Bakanlığımıza düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmek için dairelerimiz büyük fedakârlıklarla çaba gösteriyor, iyi neticeler de alıyoruz.
Ama unutmamak gerekiyor ki, her zaman istediklerimizi almamız uluslararası ilişkilerin doğası bakımından mümkün değil. Ülkemiz nakliyecilerinin hak ve menfaatlerini sonuna kadar takip etme konusunda kararlıyız, bundan hiç geri durmadık, bıkmadık, yorulmadık. Bu bizim görevimiz, görevimizi yapmaya devam edeceğiz.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.01.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle