Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen KUKK toplantısında, iki ülke arasındaki her türlü taşımacılık ile dış ticaret konusundaki istatistikî bilgilerin karşılıklı olarak alışverişi ve yapılan taşımalarda geçiş kotalarının belirlenmesi gibi konular gündemi oluşturdu.
Türk tarafını temsilen katılan Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleşen KUKK toplantısına Azerbaycan tarafını temsilen Azerbaycan Ulaştırma Bakanlığı "Avtonakliyatservis" İdaresi Başkan Yardımcısı Kaviz Abdullayev katıldı.
Türkiye-Azerbaycan KUKK toplantısında taraflar, öncelikli olarak iki ülke arasında yapılan her türlü taşımaya ilişkin istatistikî bilgileri paylaştı.
Euro normlarında 2009 itibariyle yürürlüğe giren standartlardan dolayı da Euro2 normlarındaki karayolu taşıtları için verilen UBAK çok taraflı geçiş belgelerinin kullanılmasının mümkün olmayacağı heyetler arasında görüşüldü. Konuya ilişkin olarak söz konusu araçlar için karşılıklı teati edilen ikili/transit geçiş belgelerinin kullanılması kararlaştırıldı.
Heyetler arasında yapılan görüşmelerde iki ülke arasında yıldan yıla artan dış ticaret hacmi gündemin önemli konuları arasında yer aldı. Buna bağlı olarak Türk tarafı, ikili/transit geçiş belgelerinin sayılarının en az 10. 000 adet olması ve üçüncü ülke geçiş belgelerinin sayısının da en az 500 adet olmasını teklif etti.
Türk heyeti tarafından yapılan teklife ilişkin olarak Azerbaycan heyeti, uluslararası taşımacıların ihtiyaçlarını dikkate aldıklarını ve ikili/transit geçiş belgesinin ancak 5000 adet karşılıklı alışverişinin olacağını dile getirdi.
Türk heyeti ve Azerbaycan heyeti arasında uzunca tartışılan konunun ardından, Azeri heyet Türkiye limanlarından Azeri plakalı araçların yük alabilmesi ve bunları kendi ülkelerine taşıyabilmesi imkânının sağlanmasını dile getirdi. Azeri heyet konunun kendileri için önemine değindikten sonra bunun çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Yaşanan bu sorunun çözülmesi ön koşuluyla heyetler, 2009 itibariyle ücretsiz ikili/transit geçiş belgesinin kotasının 10. 000 adet, üçüncü ülke taşıma kotasının da 1000 adet olabileceğini kararlaştırdılar.
Gerçekleştirilen KUKK toplantısında ayrıca geçiş belgesi olmayan Türk taşımacılarının, Azerbaycan sınır kapılarında alacakları ücretli geçiş belgeleriyle taşıma yapabilmelerine karar verdiler.
Hüseyin Yılmaz'ın başkanlığında toplanan Türk heyeti, üçüncü ülkelerden Azerbaycan'a taşıma yapan Türk nakliyecilerin herhangi bir izin belgesine tabi olmamalarına rağmen geçiş belgesi olmadan yapılan taşımalardan ücret alınmasının yapılan anlaşmalara aykırı olduğunu dile getirdi.
Azerbaycan tarafı, Türk heyetinin dile getirdiği konuya ilişkin olarak geçişlerde yabancı plakalı araçlardan ücret alınmasının yürürlükteki mevzuata uygun olduğunu açıkladı.
Belgelerin karşılıklı teatisi konusunda da iki ülkenin heyetleri her yılın Aralık ayı ve bir sonraki yılın Haziran ayında olmak üzere iki parça halinde gerçekleşmesini kararlaştırdı. Belgelerin geçerliliği konusunda da heyetler takip eden bir sonraki yılın Ocak ayının 31'inci gününe kadar geçerli olması konusunda mutabakata vardırlar.
Ayrıca görüşmeler esnasında iki ülke arasında yolcu taşımacılığının arttırılması ve teşvik edilmesi konusunda da mutabakat sağlandı.
Azeri ve Türk heyetleri KUKK toplantısında, bazı sorunlar karşılıklı olarak dile getirildi. Türk heyeti, Azeri sınır kapılarında görevli personelin UBAK Belgesi'nin kullanımı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını dile getirdi.
Daha önce gerçekleştirilen komisyon toplantısında Türk tarafınca, Azerbaycan'dan istenilen tehlikeli maddeler hakkındaki bilgilerin kısa sürede verileceği belirtildi.
İki ülke arasında yapılan eşya taşımacılığına ortak bir standardın oluşması için Türk heyeti, Türkiye Devleti karayollarında eşya taşımacılığında kullanılan araçların azami katar aralığının 40 ton olduğunu belirterek Azerbaycan'dan da limitin 40 tona çıkartılmasını talep etti.
Azeri heyet de konunun ilgili kanunla düzenlendiğini belirtti.
Alınan kararlar Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi olarak ikişer adet orijinal nüsha haline düzenlendi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.01.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle