Hopa'da Ziraat Odası Büyük Organizasyon Gerçekleştirdi
25/11/2008 19:57
Avrupa Birliği Tr 90 Düzey Bölgesi Yerel Kalkınma Girişimleri Hibe Proğramı Hopada Seracılığın Geliştirilmesi Projesi Tamamlandı. Düzenlenen Törende Kursiyerlere Sertifika Verildi.
Avrupa Birliği TR 90 düzey bölgesi yerel kalkınma girişimleri hibe programı kapmasında Hopa ziraat Odası Başkanlığınca Hopa' da Seracılığın Geliştirilmesi Projesi gereği Faaliyetlerine 13 Şubat 2008 tarihinde başlatılmıştı. Bu kursa 66 kursiyer katılarak Seracılığın geliştirilmesi Teorik dersler alan Kursiyerler ayrıca Projeksiyon ve Bilgisayar destekli eğitimler de verildi. Yaklaşık 10 ay süren kurs sonunda kursiyerlere başarı belgeleri Hopa Öğretmenevi'nde düzenlenen törende verildi.
Törene Hopa Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Artvin İl Özel idare genel sekreteri Çetin Demirkaya, Kemalpaşa belediye başkanı Yalçın Emiralioğlu, Hopa ilçe tarımı müdürü Özer Matur , Hopa tarımsal kalkınma bölge birliği başkanı Hasbi Uğur Topaloğlu, daire müdürleri, ve çok sayıda halk katıldı.
Açılış Konuşmasını Hopa Ziraat Odası Başkanı İhsan Seber yaptı. Seber,
Seminerimiz odamızın diğer faaliyet ve aktiviteleri haricinde daha ziyade AB destekli sera eğitim projesi kapsamında olduğunu ifade ederek şunları söyledi.
"Odamız bugüne kadar ilçemizde çay ve fındık üretiminin dışında hemen hemen hiçbir üretimin yapılmadığından üretimi ve istihdamı artırma yönünde proje çalışmalarına başlayarak hayata geçirme noktasında bir adım daha atmıştır.
Yaptığımız çalışmalarda ele aldığımız ürünleri hiçbir zaman çaya ve fındığa alternatif ürün olarak ele almadık. Bundan sonrada alternatif olarak değil ilave ürün olarak ele alacağız. Çünkü herhangi bir ürünü alternatif olarak ele aldığınızda, diğer ürünü tasfiye etmek anlamına gelir. Bir ürünü yetiştirmek için diğerini yok etmek veya yetiştirmemek zihniyeti yanlıştır. Üretimi her alanda artırarak üyelerimizin refah düzeyini artırmak genel hedefimizdir.
Bu noktadan hareket ederek 2007 Haziran ayında Birliğimiz, Ankara desteğiyle 'Seracılığın Geliştirilmesi' ile ilgili bir proje hazırlanarak merkezi finans ihale birimine sunulmuş, AB kaynaklı ve %90'ı hibe olmak üzere kabul görmüş 01. 12. 2007 tarihi ile sözleşme imzalanmıştır.
Proje tutarı 100. 000 'dur. Projenin alt yapısı hazırlandıktan sonra Mart 2008 ayında %70'i kullanıma açılmıştır. Kalan %30'u odamızca karşılanacak uygulamanın onaylanmasından yaklaşık bir yıl sonra iade edilecektir.
13. 02. 2008'de başlayan eğitim kursu bugün kursiyerlerimize vereceğimiz sertifikalarla sona erecektir. Bu arada zaman zaman toplantılar düzenleyerek bize destek veren valiliğimiz birimlerine, Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliğine, Birlik Koordinatörü Sayın Nazan ARAZ hanıma eğitmen ve eğitimcilere teşekkürü borç biliriz, " dedi.
Kursiyerlerden Burhan Hacıyakupoğlu yaptığı Konuşması;"Oda açıldıktan sonra gerçekten Hopa'ya bir şeyler verebilmek için Hopa'yı Kalkındırabilmek için ellerinden geleni yaptılar. Kursa eşimle beraber katıldım. Kursta Çiftçiliği öğrendim. Adeta toprağa âşık oldum. Bizden sonraki arkadaşlarıma da anlatacağım. Hocalarıma ve kurstaki bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim, " dedi.
İlçe Tarım Müdürü Özer Matur'un yaptığı konuşmada; Hopa Ziraat Odası Başkanlığının gerçekleştirmiş olduğu seracılık yetiştirme Proje hakkında bilgi ve araç gereçlerle projeye destek verdik. Avrupa Birliğinin birçok projeleri vardır. Bunun için toplantı yaptık ve bilgi verdik. Ankara'dan Teknik Heyet getirttik ve bilgi verdik. Bu projeye Kamu kurum ve kuruşları müracaat edemiyordu. Sonuç itibariyle Avrupa Birliği Hibe Projesi seracılık geliştirme açısından çok mutluyum. Hopa'nın tarıma katkı sağlayacağına inanıyorum. Biz Avrupa Birliğinin Hibe kapsamında sunduğu imkânlardan faydalanmazsak, vereceği parasal olarak kaynakları almazsak bu başka yere kayar. Bu zamana kadar Artvin'de böyle bir proje çıkmadı. Hopa'dan çıktı. Bu vesile ile herkese hayırlı uğurlu olsun. "dedi.
Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu yaptığı konuşmasında; " Tarım dendiği zaman Çay akla geliyor. Fakat çayla bir ailenin geçinmesi mümkün değil. Bunun için daha başka alternatif sağlamak gerekiyor. Geçmişteki ürünlerden bahsetmek istiyorum. Pirinç, mısır, bakliyat vardı ancak toprakta ki enzimler değişti. Bu bakımdan seracılık çok önemli aile ekonomisine katkı sağlayacak hale geldi. Yöremizde kaliteli meyvelerimiz de var bunlar kara üzüm, elma, turunçgiller, portakal, mandalina'dır. İzmir'e, Ege'ye narenciye giderleriyle ekonomik değeri aile ekonomisine tam katkı sağlamayabilir. Fakat ekonomik anlamda değerini arttırırsa büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu konuda ki girişimleri için Ziraat Odalarına teşekkürlerimi sunuyorum. En azından çay üstündeki yük, seracılıkla kalkmış olacak". dedi.
Hopa Kaymakamı Mustafa Erkayıran yaptığı konuşmada bir yerin coğrafyası o yerin ekonomisini katkısıyla etkilediğini ifade ederek;
" Bunlardan birincisi İnsan yapısıdır. İkincisi ise ekonomik yapıdır. Bu projeyle beraber insanlar çayın yanında seracılığında yapılabileceğini öğrenmiş oldular. Yeni yeni projelerin üretilip hayata geçirilmesi için bilhassa sivil toplum kuruluşlarımız, iş adamlarımız girişlerine devam ettirsinler. Avrupa birliği destekli projeler yapılıp hayata geçirilmesinde Bu ve buna benzer projelerin ilçemizde uygulanması için kaymakamlık olarak desteğimiz bundan sonrada devam edecektir "dedi.
Daha sonra başarı belge dağıtımına geçildi ve yemekle tören son buldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.11.2008 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle