Hopa ilçe emniyet müdürlüğü örnek bir çalışma yaparak Liseli öğrencilere uyuşturucu ve madde bağımlılığı konulu Necmettin Aydın kültür merkezi salonunda seminer verdi. Hopa ilçe emniyet müdürlüğü KOM grup amiri başkomser Engin Erdoğan tarafından verilen seminerde Hopa ÇPL öğrencileri bilgilendirildi.
Seminere İlçe milli eğitim müdürü Murat Ergene, ilçe milli eğitim şube müdürü Yaşar Ünal Yazıcı ve lise ve daire müdürleri ile öğretmenler katıldılar.
Başkomser Engin Erdoğan tarafından yaklaşık 45 dakika sunup gerçekleştirdiği seminerde şu bilgileri aktardı.
Madde bağımlılığı nedir önce tanımlayalım:
Birey tarafından herhangi bir durum ve madde ile kurulan ilişkidirbu ilişki bireyin; karar verme yetkisi, kendine has olması ve özdenetimini ortadan kaldırıyor, yeni tutum ve davranışlar edinmesine neden oluyorsa bu ilişki bağımlılıktır.
Maddenin sahte iyi oluş hali sağlamak amacıyla vücuda dahil edilmesi ile kullananın duygu, düşünce tutum ve davranışlarında farklılıklar yaratarak tekrar kullanım olasılığının yükseldiği, aynı etkinin sağlanması için kullanım sıklığı veya miktarının arttığı, madde alınmadığında madde arama ve yoksunluk belirtilerinin oluştuğu kısır bir döngüdür.
Bağımlılık yapan maddeler. Belirli dozda alındığı zaman kişinin merkezi sinir sistemini doğrudan veya dolaylı etkileyerek duygu, tutum ve davranışlarında farklılıklar meydana getiren beyin ödülleme sistemi üzerinde sahte bir iyi oluş hali yaratan alışkanlık ve bağımlılık yapan kanunların kullanılmasını, bulundurulmasını ve satışını yasakladığı veya yasaklamadığı maddelerdir.
BAĞIMLILIK YAPAN MADDELER
Tütün
Alkol
Kenevir ve türevleri (Esrar vs. )
Afyon ve Türevleri (Eroin vs. )
Kokain ve Türevleri
Sentetik Uyuşturucular
(Extacy, Captagon vs. )
Halusinojenler (LSD vs. )
Uçucu maddeler
Kafein ve başka uyarıcılar
UYUŞTURUCU MADDENİ TANIMI:
Belirli dozda alındığı zaman kişinin sinir sistemi üzerinde etki ederek, akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, fert ve toplum içerisinde iktisadi ve sosyal çöküntü meydana getiren, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kanunların kullanılmasını, bulundurulmasını ve satışını yasakladığı narkotik ve psikotrop sözcükleriyle de tanımlanan maddelere "uyuşturucu madde" denir.
UYUŞTURUCUNUN GETİRDİĞİ EKONOMİK ZARARLAR
Menfaat çevrelerine rant sağlar. Toplumsal dejenerasyon amacını taşır. Terörizm için finans kaynağıdır.
Madde bağımlısı olan kimsenin yanı kullanan herkes için bağımlılık riski eşittir. Emniyetli bir bağımlılık maddesi yoktur. Bağımlılığı engellemek kişinin elindedir. Kişide sahte iyi oluş halı oluşur. Bağımlılık yapan maddelerin beyin ödülleme sistemi üzerine etkisidir. Beyin ödülleme sisteminin doğal yolla uyarılması doğal hoşnutluk yaratır. Her birey için farklı bir şiddeti vardır. Etkisi zamanla sınırlı ve geçicidir. Bağımlı kişinin sonu ise çok acıdır.
Bağımlılıktan meydana geldiği hasarlar. Kişinin kendine ait karar verme özelliğini, kendine has olma özelliğini, otokontrolünü, kendine olan güvenini ve özgürlüğünü değişik derecelerde etkiler. Bağımlık süreci içinde madde arama davranışı artar. Madde kullanım sıklığı artar. Madde etkisine tolerans gelişir. Yoksunluk belirtileri başlar. Bu belirtiler madde kullanımı ile yatışır, Zihinsel olarak madde kullanımına dair uğraş verilir ve davranışlarımız buna göre şekillenir.
Bu süreç oluştuktan sonra kullanıma ara verilse dahi bağımlılık olgusu yok olmaz. Kullanımla birlikte birkaç hafta içerisinde tekrar ortaya çıkar.
MADDE BAĞIMLILIĞINA İTEN NEDENLERE GELİNCE:
Büyük olabilme, büyükler grubuna dahil olabilme duygusu, yalnızlıktan kurtulma, bir gruba dahil olma ve kabul edilme duygusu, rahatlama ve kendini iyi hissedebilme duygusu, risk alma ve isyan duygusu,
BAĞIMLILIKTA ZARAR GÖREN ORGANLAR
Beyin ve merkezi sinir sistemi üzerinde, sindirim sisteminde, gözlerde, karaciğer ve böbreklerde, solunum sisteminde, kan organlarında hasara sebep olur.
MADDE PAZARLAYICILARIN TUZAKLARI
Madde satıcısı hedef seçtiği kişinin zaaflarını tespit ederek en zayıf anında temas kuracaktır. Maddeler hiçbir zaman yabancıdan gelmeyecektir.
Maddeyi teklif eden reklamını yapacaktır; maddenin yarattığı sahte iyi oluş halini anlatacak, bağımlıda yarattığı fiziki, sosyal ve psikolojik zararlarını ise anlatmayacaktır.
TEŞVİK EDECEKTİR;
Korkuyor musun? hiç bir zararı yok. Bir kere kullanma ile bir şey olmaz! ben de kullanıyorum. ikram edecektir. Pazarlayan size maddeyi ilk verdiğinde onun kesinlikle ücretsiz olduğunu söyleyecektir.
UNUTMAYIN! Madde her zaman ilk olarak bedava verilir. Peki kimdir bize maddeyi ilk getiren. Mutlaka tanıdığınız bir sima olacak, mahalle Arkadaşım, okul Arkadaşım, gece kulübünden Arkadaşım.
Bağımlılık sonunda suçu getirir.
HER İÇİCİ POTANSİYEL BİR SATICIDIR
BİLİYORMUSUNUZ? Türk ceza kanununun 192/4. maddesine göre; uyuşturucu madde kullanan kimse ; hakkında herhangi bir tahkikata girişilmeden resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isteyecek olursa kullanma fiilinden dolayı hakkında cezai işle yapılmaz.
Madde bağımlılığından korunmanın en etkili yolu: hiç başlamamaktır.
Seminerin sunumun sonunda ilçe emniyet müdürü Aydoğan ASAR öğrencilere hitaben kısa bir konuşma yaptı. İlçe emniyet müdürü Asar öğrencilere sizinle ben "Kanka" olacağım diyerek şunları söyledi.
Sevgili öğrenciler. Sizlere baktığımda kızları kızım gibi, erkekleri de oğlum gibi görüyorum. Çünkü ben emniyet müdürü olmakla beraber bir babayım. Bir babanın evladının kötü bir alışkanlığa itilmesi, düşmesi veya düşürülmesi asla istemez. O halde sizlerinde uyuşturucu ve madde bağımlılığına düşmenizi asla istemem. Bu bakımdan sizlerle ben gerektiği zaman bir büyüğünüz, bir babanız, ağabeyiniz. Hatta Kankanız olacağım. Benim temsil ettiğim emniyet teşkilatımın kapısı sizlere her zaman açıktır. Gelin her ne konuda olsun bir sıkıntınız, derdiniz varsa ben ilgileneceğim. Yeter ki kötü alışkanlıklardan uzak durun, iyi bir eğitim görün ve önce kendinize, ailenize, ilçemize ve de Türkiye'mize fayda verecek, gelecek nesillere örnek olacak kimseler yetişin, " dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.10.2008 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle