Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtma Fonu, Rize Valiliği ve Fındıklı Kaymakamlığı katkılarıyla hazırlanan "Fındıklı ve Güneysu Kırsal Mimarisi" adlı kitap yayımlandı.
Kitap'ta toplamda 180 sayfa olarak basılan kitapta Fındıklı ve Güneysu ilçesinden seçilen tarihi evlerin resimleri ve bu evler hakkında bilgiler yer.
Fındıklı İlçesinde 20'si tescilli 130'u henüz tescillenmemiş olmak üzere Çağlayan, Arılı ve Sümer Vadileri boyunca toplam 150 tarihi dolma taşlı ev bulunmaktadır. Bu evlerin ev pansiyonculuğunda kullanılması Fındıklı ilçesinin turizm amaçlı konaklama sorununun çözümüne katkı sağlayacağı açıklandı.
Fındıklı Kaymakamı Erkan Kılıç " Kaymakamlığımız Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak K. T. Ü. Mimarlık Fakültesiyle birlikte Doğu Karadeniz'de Kırsal Mimariye Restorasyon Elemanı Yetiştirme' projesini yürütmektedir. Bu Çerçeve İçinde Yetiştirmek Üzere İlk etapta 35 kişilik bir grup oluşturulmuştur. 2008 yılının sonunda bu ustalarımız tarihi evlerimizi aslına uygun olarak onarabilecek düzeye erişmiş olacaklardır" dedi.
Rize Valisi Kasım Esen " Yurdumuzun her yanı gibi Doğu Karadeniz Bölgesi de zengin kültürel mirasımızın eşsiz örnekleri ile donatılmıştır. Rize ve çevresinde varlığını koruyup bizlere miras kalan sivil mimari yapıları incelendiğinde; İnsan ihtiyaçları, bölgenin doğal yapısı ve insanımızın geliştirdiği estetik duygusunun uyum içerisinde birbirinin içerisinde eritildiği görülecektir.
Yıllarda Sayın Başbakanımızın teşvikleri ile başta kamu binaları olmak üzere birçok yapıda yöre mimarisinin ana çizgilerine yer verildiği görülmektedir. Bu anlayışın ve koruma kültürünün yaygınlaşarak devam etmesi ve hazırlanmış olan bu eserin milli kültürümüze arzulanan katkıyı sağlamasını diliyorum" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.09.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle