Maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Türkiye, ihracatta da rekora koşuyor. Madencilikle yeniden yapılanma ve planlama sürecinin katkısıyla 2010 yılında maden ürünleri ihracatının 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Türkiye yeraltı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibarıyla 28'inci, maden çeşitliliği itibarıyla 10'uncu sırada yer alıyor. Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77'sinin varlığı Türkiye'de saptanırken, halen 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılıyor. Zengin olunan madenler arasında ilk sırayı, 3, 066 milyar ton ile dünya rezervlerinin yüzde 72'ini oluşturan, bor mineralleri alıyor. 6 bin 500 ton teorik altın potansiyeline sahip Türkiye şu ana kadar yapılan çalışmalarla 600 ton altın varlığı görünür hale getirdi. Şu ana kadar 50 ton civarında altın üretildi.
Türkiye'nin 2004 yılında yaklaşık 1, 3 milyar dolar olan maden ürünleri ihracatı, 2005 yılında 1, 5 milyar dolara çıktı. 2006 yılında yaklaşık 2 milyar dolara ulaşan maden ihracatı, geçen sene 2 milyar 715 milyon dolara yükseldi. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 arttı. Maden ihracatında doğal taşlar 1 milyar 250 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken 544, 3 milyon dolar ile metalik madenler, 491 milyon dolar ile endüstriyel hammaddeler ihracatta ön plana çıkıyor. Madencilikle yeniden yapılanma ve planlama dönemine geçildiğine dikkat çeken MTA yetkilileri 2010 yılında da maden ihracatının 10 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.08.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle