Artvinli Kadınlar Kültürlerini Bursada Yaşatıyorlar

21/08/2008 08:58

Binlerce Kilometre Uzakta Yaşatılan Artvin


Artvinli Kadınlar Kültürlerini Bursada Yaşatıyorlar

Haber: Nurbay Usta







Yıllar önce Artvin den Bursa ya göç eden Artvinliler örf adet ve geleneklerinin yanı sıra yemek kültürlerin ide beraberlerinde taşıdılar.

Çeşitli sebeplerle Bursa'ya göç eden Artvinli kadınlar çok zengin bir yemek çeşidine sahip olan Artvin'in yemek kültürünü de beraberinde götürdüler. Özellikle ramazan ayı başlamadan önce bir araya gelen kadınlar çeşitli hamur işi yemekleri imece usulü yapıyorlar. Açılan yufkalardan oluşturulan çeşitli hamur işleri ramazan sofralarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.

Artvin ve ilçelerinden özellikle iş ve eğitim amaçlı göç ederek Bursa ya yerleşen Artvinli kadınlar bugünlerde bir araya gelerek Ramazan hazırlığı yapıyorlar. Bursa'nın Ortabağlar semtinde oturan bayanlarda Ramazan telaşını eğlenceli bir şekilde gideriyorlar. İmece usulü ile açılan börek, erişte makarna, sinor gibi yiyecekler tüketilmek için Ramazanı beklerken, bu işi yapan kadınlar her gün ayrı bir evde toplanarak maniler ve yöresel türküler söyleyerek eğlenmeyi de ihmal etmiyorlar. Bursa'da yaşayan Artvinli kadınlar yapmış oldukları bu hamur işi yemekleri eşler ininde çok sevdiklerini belirtirlerken ayrıca bunları hazırlamak bir araya gelmemiz ede vesile oluyor dediler.

Her ne kadar memleketlerinden binlerce kilometre uzakta da olsa örf adet ve geleneklerini yaşatmaya çalışan Bursa da ki Artvinli kadınlar birlik ve beraberliklerini hemen her ortamda gösteriyorlar. Nişan, düğün, yaş günü gibi etkinliklerini de beraberce yaşayan kadınlar arasındaki dayanışma görenleri özendiriyor. Bursa da yaşayan Artvinli bayanlar, "Hamur işi yemekler her ne kadar şişmanlık yapsa da doyumsuz tadı nedeniyle yemeden duramıyoruz. Hele de kendi yaptıklarımız olunca daha da lezzetli oluyor. Ama yinede memleketimizdeki tat daha başkaydı sanki. " Diyerek memleket özlemlerini de dillerinden düşürmüyorlar. Memleketlerinde çok eskiden yaşamış oldukları ramazan gecelerindeki hatıralarını da anlatırlarken de gözlerinin buğulandığı görülüyor. Hemen hepsi derinden bir iç geçirerek; "Bizim memleketimiz bir başkaydı. " demeden de geçemiyorlar.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.08.2008 tarihinde Nurbay Usta tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...