Artvin Arı Yetiştiriciler Birliğinin Arhavi ilçesinde yaptırmış olduğu "Bal Dolum ve Ambalajlama Tesisi" ne ilk ziyaret Yusufeli ilçesi "Bal Üreticileri Birliği"nce yapıldı.
Yusufeli Bal Üreticileri Birliği başkanı ve aynı zamanda ilimizde önceki yıllarda Köy hizmetleri il müdürlüğü görevini de yapmış bulunan Ziraat Yük. Müh. Mustafa Işık Artvin Arı yetiştiriciler birliğinin Arhavi ilçesinde kurulan "Bal dolum ve ambalajlama tesisini gezdi. Artvin arı yetiştiriciler birliği başkanı Necmi Yazıcı Bal dolum ve paketleme tesisin çalışması hakkında bilgi verdi.
2 başkan ve beraberindeki heyet daha sonra, Arı yetiştiriciler birliği başkanı A. Necmi Yazıcı'nın Kemalpaşa yolu üzerindeki 140 kovanların bulunduğu arıcılık tesisini gezdi.
Yusufeli Bal Üreticileri Birliği başkanı ve aynı zamanda ilimizde önceki yıllarda Köy hizmetleri il müdürlüğü görevini de yapmış bulunan Ziraat Yük. Müh. Mustafa Işık bu tesisi ve A. Necmi Yazıcı'ya ait Kemalpaşa yolu üzerindeki 140 arılı kovanlık arıcılık işletmesini gezdikten sonra şunları söyledi.
" Çiftçilerimiz köylerinden hızla göç etmektedir. Zira insanlarımızın emeklerini değerlendirecekleri sanayi yoktur. Onlar için tek uğraş alanı tarımdır. Bu alanda ise işlenecek alanlar çok sınırlıdır ve üretim azdır. Gerçi üretilen ürünler kalitelidir. Örneğin ; bal, zeytin, kestane, çeltik, sebze gibi. Ancak, üründe kaliteyi tanıtıp o ürünü değeri üzerinden pazarlamak kolay değildir. Bunun için çiftçilerin "Üretici Birlikleri" şeklinde teşkilatlanmaları gerekiyor. Kaldı ki, zihninde yılların sıkıntılarını biriktirmiş olan çiftçilerimizi, bir teşkilat etrafında toplamak da kolay değildir. Aslında, köylerinde geçim zorluğu içinde yaşayan, bu nedenle de her an göç etmeye hazır durumda olan çiftçilerin çok olduğu ilimizde;il özel idarelerinin, belediyelerin, köylere hizmet götürme birliklerinin, il tarım müdürlüklerinin; üretici birlikleri kurulmasına, kurulmuş olan birliklerin çiftçilere hizmet üretmelerine vesile olacak tesislere çok erken zamanlarda kavuşturulmasında doğrudan destekleri olabilir. Bugün birçok ilimizde resmi kurumlar üretici birliklerinin kurmaları gerekli tesislerin kurulmasında ciddi katkılar sağlamaktadırlar. Hatta bazı illerde, tesisi bizzat yapıp işletmesini üretici birliğine devreden resmi kurumlar vardır. Ancak ilginçtir ki, ilimizde arıcılığın geliştirilmesi ve balda kalite ve verimin artırılması konusunda ciddi bir hizmet mücadelesi içinde olan; Artvin Arı Yetiştiriciler Birliği ve Yusufeli Bal Üreticileri Birliği'ne devletimiz ciddi anlamda bir türlü el uzatmamaktadır. Şifai görüşmelere "Belirsiz" cevaplar verilmekte, yazılı müracaatlara ise olumsuz yanıtlar gelmektedir. İlimizde henüz teşkilatlanmalarının başında olan gıda üretici birliklerine bu derece uzak duruşun; gerçekte bütün çabalarına rağmen randımanlı üretim yapamayan, ürettiğini de verimli bir şekilde satamayan, netice itibariyle de oturduğu yerde geçinemediği için hızlı bir şekilde köylerinden göç eden köylerimizde ki çiftçilerimize karşı olunduğunun yoksa devletimiz farkında değil midir? Başbakanımızı dinlerken enerji ile doluyoruz, ancak sorunlarla mücadele ederken sıkışıp kalıyoruz. Eğer, sayın başbakanımız, özellikle taşrada kuruluşlarını tamamlamaya çalışan gıda üretici birliklerinin anlatmak istedikleri sorunlardan haberli değilse, kendilerine Hz. Ömer'e; bir yerden geçerken çadırda ağlayan çocukların ağlama nedenini sorması üzerine yaşlı kadının verdiği cevabı hatırlatmak isteriz. Elbette ki, Düzce ilindeki üretici birlikleri kadar şanslı değiliz diye içimizdeki, çiftçilerimize hizmet için yüce Rabbimizin vermiş olduğu bu yoldaki çalışma azmimizde bir noksanlık olmayacaktır. Sanırım, Artvin Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı sayın A. Necmi Yazıcı ve arkadaşları da böyle çalışmışlar ve bu görkemli ve anlamlı tesisi kurmuşlardır. Tesisi kurma yolunda, umdukları katkıları alamamalarına rağmen borçlanma pahasına da olsa çalışmışlar ve başarmışlar.
Yaklaşık 300 bin YTL lık "Bal dolum ve ambalajlama" tesisinin yarı parasını, Avrupa fonundan bir proje ile temin etmişler. Diğer yarısını, güvendikleri makamlardan temin edemeyince eşe dosta borçlanmışlar. Şimdide borçlarını üyelerine yansıtarak kapatmaya çalışmaktalar. Ama Görülüyor ki Necmi Yazıcı'nın borçlarını kapatması kısa zamanda olamayacaktır. Zira bugün birlik üyesi birçok kişi yıllık normal aidatını zaten zor ödemektedir. Genel kurulla onlara yüklenen bu yeni ödeme nedeniyle, belki de birçok üye üyelikten bile çıkacaktır. Merkezi Artvin'de bulunan birliğin bu tesisi, diğer ilçelere de yakın olması için neden il merkezine yakın bir yerde yapmamış olması tartışılabilir ancak birkaç yıl önce tesise yer arama aşamasında ciddi bir öneri ve imkân sergilememiş olanların, bugün artık bu konuda bir şey demelerinin bir anlamı yoktur.
Tesisi gezerken duygulanmıştım ama sonradan başkanın işletmesini gezince, daha da duygulandım. Necmi Yazıcı'ya ait bu arılık işletmesi, daha ilk bakışta insanın diline "işte tam puanlık bir arılık" sözünü getiriyordu. Ve bu işletme gösteriyordu ki, 300 bin YTL harcanarak yapılmış olan bal ambalajlama tesisi, birilerinin sırf proje uygulamak için yaptıkları ve sonunun ne olacağı belirsiz bir tesis değildi. Bilinçli şekilde bal üreticiliği yapanların eliyle kurulmuş bir tesisti.
Bugün yetkililerimiz durmadan "Balda üretimi artıralım" derlerken ve 10 kg. ın üzerinde etiketsiz nakledilen bala asgari 500 YTL, bu etiketsiz balı araçla götürene 5000 YTL ceza öngören 2004 yılında çıkmış 5179 sayılı gıda yasası varken, kırsal kesimdeki bal üreticilerinin ballarının bu yasaya göre ceza ödenmeden piyasaya çıkarılmasına yardım hususunda ciddi bir çaba görülmemektedir.
İlimizde insanların çok büyük ekseriyetinin çalışma ve yaşam alanı tarımdır. Buna karşılık tarımsal konular, ilimizde daimi görev yapan vali muavinleri değil de ilçelerden belli zamanlarda geçici görevle gelen ilçe kaymakamları tarafından yürütülmektedir. Bu şekilde yürütülen tarımsal konuda "ilimiz insanları acaba çağdaş uygarlık seviyesini yakalama" imkânını bulabilecek midir?
Gıda yasası 2004 yılında çıkmıştır ve ilimizde bal dolum ve ambalajlama tesisi olmadığından arıcılık yapanlar ballarını o tarihten beri, bu kanuna göre kaçak şekilde nakletmiş ve satmışlardır. Bu tesisin faaliyete geçmesiyle bal üreticileri alın teriyle ürettikleri "Binbirderde deva ballarını" etiketli ambalajlarda gönül rahatlığıyla istedikleri yerde pazarlayabileceklerdir. Yine bu tesis sayesinde, yakın bir tarihte Artvin balı da "Anzer yaylası"nın balı gibi marka haline gelebilecektir. Artvin balı da artık dükkânların alt katlarında değil, raflarında yerini alacaktır. Bu güzel tesisi kurarak bu güzel hizmetleri Artvinli arıcılara sunan, onları kendi allarını satarken veya naklederken büyük cezalara çarpılmaktan korumuş olan Arı Yetiştiriciler Birliğinin başkanını ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ediyorum ve onları candan kutluyorum. İlimize, gıda üretimi dalında en anlamlı ve görkemli bir tesis kazandırdıkları için. Hem de tek başlarına. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.05.2008 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle