Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Yılın 6 Ayı Kar Ve Tipiden Dolayı Ulaşıma Kapanan Borçka -camili Köyünde Muhtarlarla Bir Araya Gelerek Sorunlarını Dinledi.
Vali Aydoğdu'nun köy ziyaretine, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Birol Şimşek, Borçka Kaymakamı Hüseyin Gökdemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya, DSİ 26. Bölge Müdürü Sezai Sucu, Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, İl Çevre ve Orman Müdürü Etem Boz, İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Demirci, Tarım İl Müdürü Mustafa Duman eşlik etti.
Camili Köyü İlköğretim Okulu Toplantı Salonunda, Camili havzasında bulunan Kayalar, Düzenli, Uğur, Camili, Maral ve Efeler köylerinin muhtarları ile bir araya gelen Vali Aydoğdu, her köyün muhtarlarına söz hakkı vererek sorunlarını dinledi.
Toplantıda konuşan Kayalar Köyü Muhtarı Ayhan Yavuz, yılın 6 ayı kar, tipi ve çığ nedeniyle ulaşıma kapanan Camili yolunun sürekli açık tutulabilmesi halinde köylerindeki göçü önleyebileceklerini ve kışın 6 haneye kadar düşen nüfusun, köyün mevcut nüfusu olan 52 hanenin sürekli olarak köyde yaşamını sürdüreceğini söyledi.
Havzadaki 6 köyün ortak olarak kullandığı tek sağlık ocağını da doktor isteyen Muhtar Yavuz, şunları kaydetti: "Geçen yılın Ekim ayında tayini çıkan doktorun yerine atama yapılmadı, geçici olarak asker doktor görev yapıyor. Onunda yakında askerliği bitecek. Acil olarak köyümüze kadrolu doktor atanmasını istiyoruz. Özellikle kışın çok büyük sıkıntılar çekiyoruz" Muhtar Yavuz ayrıca, lastikli iş makinesine ihtiyaçları olduğunu ve köy içi yollarının tesviyesinin yapılması için yardım talebinde bulundu.
Düzenli Köyü Muhtarı Osman Önder ise, bölgede ağır geçen kış mevsiminin bugüne kadar hep külfetini çektiklerini, yapılacak kayak merkezi ile karın nimetlerinden faydalanmayı istediklerini belirterek, " Karın bugüne kadar hep külfetini çektik, burası doğal kayak merkezi olabilecek konumdadır. Yapılacak kayak merkezi ile bundan sonra karın nimetlerinden faydalanmayı istiyoruz. Bölgeden kış turizmi ile faydalanmak istiyoruz. Bu konuda bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz. " diye konuştu.
Camili Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Hasan Yavuz ise, Camili bölgesinin 29 Haziran 2005 tarihinde Türkiye'nin ilk Biyosfer Rezervi olarak, 102 ülkeden 482 alanı kapsayan UNESCO'nun İnsan ve Biyosfer Ağı'na dahil edildiğini anımsatarak şunları söyledi :"Şu an Camili havzasında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığınca 3 adet küçük enerji tipi santral kurma çalışmaları var. Koruma altına alanın bölgenin doğal dengelerini bozmadan sürdürülebilir bir yaşam kalitesine sahip olan bu alanları bir takım projelerle bozulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Günümüzde nasıl enerji önemli bir kaynaksa ondan daha önemlisi insanların doğal beslenme gibi hakları vardır. Devletimiz HES projelerinden elde edilen enerjiye satın alma garantisi veriyor. Devletimiz bize bölgemizdeki derelerde doğal alabalık yetiştirmek için destek verirse insanlarımızı doğal alabalıkla besleriz. Bu bölge ülkenin prestijidir" diye konuştu.
Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Camili Proje Müdürü Sıtkı Eraydın, bölgede sürdürdükleri çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Toplantıda sonunda bir konuşma yapan Vali Aydoğdu ise, Camili bölgesinde yaşayan insanların sıkıntılarını çok iyi bildiğini ve sıkıntıları çözmek için devlet olarak büyük bir çaba sarf ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:"Yolun sürekli ulaşıma açık tutulması için gereken her türlü devlet desteği bugüne kadar sağladık ve bundan sonrada sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle kış mevsiminde ve acil durumlarda hastalarımızı Gürcistan üzerinden ilimize ulaşımını sağlayacak yol için Gürcü yetkililerle sürekli istişare halindeyiz. Geçen yıl yolun başlaması için gerekli olan projeleri ve ekipmanımızı hazırladık. Maalesef Gürcistan yetkilileri bizden Karadeniz sahil yolu kalitesinde yol yapmamızı talep etti. Görüşmelerimiz sürüyor, devlet olarak orada yaşayan vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.05.2008 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle