Doğu Karadeniz'de Yılın Üç Ayında İhracat %30 Arttı

03/04/2008 21:43

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon, Rize Ve Artvin İllerinden 2008 Yılının Ocak-şubat-mart Aylarında 313 Milyon 352 Bin 335 Dolar İhracat Gerçekleşti. Bu Yılın İlk 2 Ayındaki İhracat Rakamında Bir Önceki Yılın Aynı Dönemine Oranla Yüzde 30 Oranında Artış Sağlandı.


Doğu Karadeniz’de Yılın Üç Ayında İhracat %30 Arttı

Haber: Hayati Akbaş







Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2008 yılının Ocak-Şubat-Mart aylarında 313 milyon 352 bin 335 dolar ihracat gerçekleşti. Bu yılın ilk 2 ayındaki ihracat rakamında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 30 oranında artış sağlandı.

Trabzon 171 milyon 436 bin 709 dolarlık tutarla en fazla ihracatı gerçekleştirirken, Rize 72 milyon 38 bin 85 dolar, Artvin ise 11 milyon 435 bin 806 dolarlık ihracat yaptı. Bu rakamlara göre ihracat oranında bir önceki yılın aynı dönemine oranla Trabzon yüzde 34, Rize yüzde 17 ve Artvin'in ise yüzde 27'lik artış sağladı.

En fazla ihracatı gerçekleştirilen sektörler ise 223 milyon 372 bin 086 dolarla tarım ürünleri, 59 milyon 204 bin 460 dolarla madencilik ürünleri ve 30 milyon 775 bin 790 dolarla da sanayi ürünleri oldu.

Ayrıca, Trabzon, Rize ve Artvin illerinden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında ise; 156 milyon 723 bin 962 dolarla fındık ve mamulleri birinci sırayı, 59 milyon 204 bin 460 dolarla madencilik ürünleri ikinci sırayı ve 46 milyon 389 bin 532 dolarlık tutarla yaş meyve sebze ürünleri üçüncü sırayı aldı.

Bölgeden 2008 yılının ilk 3 ayında 55 değişik ülkeye ihracat yapıldı. En çok ihracat yapılan ilk 5 ülke ise; Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Fransa ve Gürcistan oldu.

"MUHALEFET SORUNLARA ALTERNATİF ÇÖZÜMLER SUNABİLECEK BİR YAPIYA BÜRÜNMEK ZORUNDA"

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'de kurumlar ve siyasi otoriteler arasında özellikle son yıllarda yaşanan kısır siyasi tartışmaların ekonomiyi istikrarsız ortamlara ittiğini söyledi.

Bunun acı örneklerinin geçmişte yaşandığına dikkat çeken Gürdoğan, "Muhalefet kısır çekişmeler yerine; sorunlara ve reel kesime dünya dinamiklerinden alternatif çözümler sunabilecek bir yapıya bürünmek zorundadır. " dedi.

Gürdoğan, siyasi parti kapatma gibi olayların faturasının sadece toplum moralini bozmadığına, aynı zamanda ekonominin bel kemiğini oluşturan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) ve işadamlarının telafisi zor darboğaza düşmesine ve sağlıklı ve uzun vadeli iş bağlantıları tesis edememelerini neden olduğunu vurgu yaptı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.04.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...