Türkiye İhracatçılar Birliği Hopa Yaptığı Toplantıda Mart Ayı İhracat Rakamlarını Açıkladı

01/04/2008 17:35

"Mart Ayında İhracat 11 Milyar Dolar, Hedef Her Yıl %50 Artış Sağlamak."


Haber: Turan Şentürk







Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) mart ayı ihracat rakamlarını Hopa'da açıkladı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, mart ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22, 86 artış kaydederek 10 milyar 950 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Hopa'da yapılan toplantıya Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Hopa kaymakamı Şahin Aslan, Arhavi kaymakamı ve sarp mülki idari amiri Ali Akça, Hopa belediye başkanı Yılmaz Topaloğlu, Türkiye İhracatçılar birliği Meclis başkanı Oğuz Satıcı, Doğu Karadeniz İhracatçılar birliği başkanı Ahmet Hamdi Gündoğan, Hopa gümrükleri başmüdürü Hilmi Türkoğlu Hopa ticaret ve sanayi odası başkanı Sinan Altunsoy, meclis başkanı Hakan Toker, Arhavi Ticaret ve sanayi odası başkanı Atıf Kesimal, Artvin iş adamları derneği başkanı Şenol Topaloğlu, bazı daire ve banka müdürleri ile iş adamları katıldılar.

Toplantıda ilk konuşmayı Hopa ticaret ve sanayi odası başkanı Sinan Altunsoy yaptı. Altunsoy, böyle bir toplantının Hopa ilçesinde yapılmasında mutluluk ve gurur duyduğunu ifade ederek özetle şunları söyledi.

" Sarp kapısının açılmasıyla bölgemizde başlayan ticaret hamlesi gün geçtikçe büyük bir hızla artmaktadır. Özellikle ihracatta Artvin bölgemiz hakikaten Türkiye'de yerini almıştır. Artvin, başta Batum olmak üzere Gürcistan ve diğer Türki cumhuriyetleriyle entegre olma yolunda hızla yürümektedir. Özellikle Batum hava limanının ortak kullanıma açılmasıyla yeni bir dönem başlamıştır. Bugün sizleri burada ağırlıyoruz. Gelişinizde sizler de Batum hava limanını kullanarak Hopa geldiniz. Biz Artık Batum hava limanı Batum değil, Artvin Hava limanı olarak görüyoruz. Sizlerden ricam ulusal ve bölge basında da Batum hava limanını çok iyi anlatmamız ve tanıtım yapmanızı istiyorum. Cankurtaran tünelinin yapılması için yine desteğinizi bekliyoruz. Çünkü Borçka ve Hopa'yı birbirine bağlanması için Cankurtaran tüneline mutlak ihtiyacı vardır. Ayrıca Hopa Batum arasında mutlaka demir yolu yapılması gerek. Hopa Batum arası toplam 33 Km dir. Bunun 15 Km si Sarp Batum, 18 Km. si de Sarp Hopa arasıdır. Bugün 18 tonla taşınan yüklerimiz demir yolu ile vagonlarla 60 ton taşınabilecektir. Bu da 3 kat fazlasına tekabül ediyor. Ayrıca Artvin Çoruh üniversitesi kurulmuştur. Eğitim alanında atılan bu dev adım Artvin ve bölgemiz için de çok büyük adımdır, " dedi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar birliği başkanı Ahmet Hamdi Gündoğan yaptığı konuşmada Hopa limanının atıl durumda ve sessizlik içinde olmasından üzüntü duyduğunu ifade ederek şunları söyledi.

"Bugün burada yapılan toplantı yeri olarak kullanılan liman sahasındaki hangar'ın boş değil yüklerle dolu olmasını isterdik. Bu limanımız işlev duruma getirmek için adeta seferber olmalıyız. Hopa limanımızın önemi geçmişten biliyoruz. Özellikle İran'a yapılan Transit taşımacılıkta Hopa limanı aktif durumdaydı. İnşallah ileride bu limanımız eski günlerini aratmayacak duruma gelecektir.

Sarp kapısı Türkiye' nin Asya ülkeleriyle olan bağlantı için çok önemli bir kapı durumundadır. Türkiye'nin adeta Pazaryeri diyebileceğimiz Asya ülkeleri için de geçerli olan batıya açılan bir kapı durumunda olması dolayısıyla karşılıklı olarak bütün Asya ülkelerin dünya üzerinde başta ticari olmak üzere önemi büyüktür. Biz ihracatçılar olarak görevimizin bilinci içindeyiz. Türkiye'nin bu kapıdan ve limanından çok şeyler beklemektedir. Hopa ticaret ve sanayi odası başkanı Sayın Sinan Altunsoy'un belirttiği gibi ilk etapta Hopa Batum arasında mutlaka demir yolu yapılmalıdır. Çünkü Asya ülkelerinden demir yolu üzerinden gelecek yükler direkt olarak Hopa limanına gelip buradan da bütün dünya ülkelerine sevkiyat yapılabilecektir. Şu an Gürcistan ile olan ikili ilişkiler en üst düzeydedir. Vize uygulamayan tek ülke Gürcistan'dır. Batum hava limanının ortak kullanıma açılması ile Türkiye açısından gelişen büyük bir olaydır. Bunun önemi ileride dahada iyi anlayacağız, " dedi.

Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"İnsan topluluklarının mahalinde ürettiği değerlerin sınırları Ötesine gidip yayılması milletler arası hale gelmesi, evrensel hale gelmesi, insanlığın ortak mirası haline gelmesi ilk çağlarda askerler eliyle, savaşçılar eliyle bir de tüccarlar eliyle oluyordu. Hatta daha çok tüccarlar eliyle oluyordu. Fakat bilhassa 18. yüzyıl'dan sonra bu iş tamamıyla tüccarlar eliyle olmaya başladı.

Ülkemiz açısından düşündüğümüzde Artvin tam anlamıyla Karadeniz değil tam anlamıyla Doğu Anadolu'da değil. Artvin Kafkasya'nın Türkiye de ki başlangıcı. Biz Türkiye'nin Kafkasya kilidi diyoruz. Burada yaptığımız her işin mutlaka Türkiye'nin Kafkasya ve Batı Asya politikasına dönük olmasını gerektiğini düşünüyoruz. Hepimizin bildiği gibi bugün küreselleşen medeniyet 16. 17. yüzyıl'da Londra Paris Amsterdam ekselinde oluştu ve batı uygarlığın çekirdeği diyebileceğimiz o ülkelerden doğuya doğru gelindiğinde Almanya dahil bütün ülkelerin, Almanya, Macaristan, Yunanistan, Türkiye, İran bütün ülkelerin batıları doğularından daha fazla gelişmiştir. Çünkü uygarlığın merkezi batı bu 21. yüzyıl'da değişime başladı uzak doğu pazarları oluşmaya başladı, Asya da büyük bir uyanış başladı. Asya'nın Türkiye gibi imtiyazlı bir pazarı var. Ve Türkiye Asya pazarında, Kafkasya pazarında, Batı Asya pazarında imtiyazlı bir ülke. Bunun burada tüccarlarımızdan tarafından ifade edilmesi memnuniyet verici.

Hopa limanı Karadeniz'deki ülkemiz açısından düşündüğümüzde Trabzon'dan sonra ikinci önemli liman. Bunların bir şekilde demir yoluyla orta Asya'ya, Moskova'ya Bağlanmasının Batum'a yapılacak bir bağlantı ile mümkün olacağını düşünüyorum. Ayrıca Hopa'nın Anadolu'ya Akdeniz, İç anadoluya bağlanması esasen bir bağlantı var ve Türkiye'nin en eski bağlantılarından biridir. Biliyorsunuz ki ülkemizin karadenizden anadoluya 3 önemli bağlantısı vardır. Amasya, Havza, Samsun bağlantısı Erzurum, Artvin, Gümüşhane, Trabzon bağlantısı ve Çoruh vadisinden zamanı Cumhurbaşkanı Sayın Kenan Evren'in kaloriferli yol dediği bir bağlantı. Şimdilerde Sayın başkanımın memleketinden de bir bağlantı düşünülüyor. Şebinkarahisar üzerinden 4 bağlantı olacak bir hepimizi çok iyi biliyoruz bunu ve burada ben görev yaptığım 3 yıl içerisinde de gördüm bilhassa kış aylarında en sağlam bağlantı Çoruh Vadisinden yapılan bağlantı. Çünkü kış aylarında Türkiye'nin ağır kış şartlarından hiç etkilenmeyen bir bağlantı.

Bunun Hopa tünelinin yapılması ile bu bağlantının kalıcı hale geleceğini düşünüyoruz. Tabi bunları biz Ankara'da yetkili yerlere iletiyoruz ancak imkân meselesi, Türkiye'nin imkân meselesi fakat netice itibarı ile Asya diye bir pazar olacaksa bunun en önemli kapılarından biriside Sarp kapısı olacak. Bunun isabetle belirtilmesi memnuniyet verici. Bizim temennimiz bu rakamlar içerisinde sarp sınır kapısının ve Artvin'in payının artmasıdır, " dedi Satıcı, yaptığı açıklamada ayrıca 2008 yılının ilk üç ayındaki ihracatın yüzde 36, 16 artışla 31 milyar 413 milyon dolara ulaştığını, geriye dönük 12 aylık ihracatın ise yüzde 26, 59 artışla 114 milyar doları geride bıraktığını vurguladı. İhracat rakamları sektörlere göre ise şöyle gerçekleşti:

Türkiye ihracatçılar birliği meclis başkanı Oğuz Satıcı yaptığı konuşmada mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Oğuz Satıcı şöyle konuştu.

"Bugün dünyanın gelişmiş en müreffeh ülkeleri, demokrasi ve zenginliğin en üst seviyelerde yaşandığı ülkelerdir. Gelişmişlik ve zenginlik, bu müreffliğin altın anahtarlarıdır. Bu üçlemeyi yakalayan ülkeler saygın ve mutlu olurken, bu üçlemenin herhangi bir ayağında sorun yaşayan ülkeler saygınlığı ve mutluluğu elde edemiyorlar.

Saygınlığın en önemli koşullarından birisi demokrasi ve demokratik haklar. İnsanca yaşama özgürlüğü. Bununla birlikte, demokrasinin zenginlik ve iyi eğitim ile yaşam kalitesi ve uzunluğu ile çok doğrudan bağlantıları var. Zengin olmayan ve iyi eğitilmemiş hiçbir ülkede demokrasi yerleşemiyor. Zaten yerleşmesi de mümkün değil.

Bizim amacımız, yalnızca zenginliği hedefleyerek, bu amaç uğrunda özgürlüklerin kısıtlandığı, insanca yaşama değerlerinin hiçe sayıldığı zengin bir ülke yaratmak değil. Zengin ve tüm özgürlükleri sağlayan bir ülke. Bir yeryüzü cenneti. Bu nedenle bizim amaçladığımız zenginlik yolunda; demokrasi ve kalkınma arasında bir ikilem görmek artık çok eskilerde kalan, modası geçmiş bir görüş.

Artık sorulması gerek soru " demokrasi mi, istikrar mı? Değil, " hızlı kalkınma için gerekli istikrar demokratik ortamda nasıl sağlanabilir?" sorusudur. Hedef " demokrasi ve istikrar" olmak zorundadır.

Türkiye' nin hedefi kuru kuruya bir toplam ülke zenginliği artışı değildir. Türkiye' nin hedefi Atatürk' ün de çok önemli bir şekilde ortaya koyduğu üzere, çağdaş medeniyeti yakalamaktır, yani Türkiye " kalkınmanın", " gelişmişliğin" peşindedir. Dolayısıyla Türkiye demokratik ve zengin bir ülke olmak zorundadır.

Mart ayı ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre % 22, 86 artış kaydederek 10 milyar 950 milyon dolar olarak gerçekleştirilmiştir. 2008 yılının ilk üç ayındaki ihracatımız ise % 36, 16 artışla 31 milyar 413 milyon dolara ulaşmıştır. Geriye dönük 12 aylık ihracatımız % 26, 59 artışla 114 milyar doları geride bırakmıştır.

Mart ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerimiz; 2 milyar 530 milyon dolar ile taşıt araçları ve yan sanayi, 1 milyar 389 milyon dolar ile hazır giyim ve hazır giyim, 1 milyar 354 milyon dolar ile de demir çelik sektörleri olmuştur.

Mart ayında toplam ihracatımız içerisinde yüzde 9, 20'lik bir paya sahip olan Tarım ve Hayvancılık grubu sektörleriz, geçen yıla göre %10, 43 artış kaydetmiştir. Mart ayında tarım ve hayvancılık sektörlerimizde en fazla artış %44, 65 ile kuru meyve ve mamulleri, %23, 23 ile ağaç mamulleri ve orman ürünleri, %21, 02 ile canlı hayvan su ürünleri ve mamulleri sektörlerimizde gerçekleşmiştir.

Mart ayında ülkemiz ihracatının yüzde 88, 78 ‘ ini gerçekleştiren sanayi sektöründe aylık ihracatımız % 24, 59 artış ile 9 milyar 722 milyon dolar olarak gerçekleştirmiştir. Sanayi sektöründe üç aylık ihracatımız 27, 5 milyar doları, son 12 aylık ihracatımız ise 99, 4 milyar doları geride bırakmıştır. Mart ayında sanayide en büyük ihracat artışı % 44, 56 ile demir çelik sektöründe kaydedilmiştir. Bunu, taşıt araçları ve yan sanayi sektörünün % 38, 86 çimento ve toprak ürünleri % 35, 57 ile takip etmiştir.

Madencilik ürünleri sektörümüz ihracatını, mart ayında % 11, 78' lik artış ile 220, 2 milyon dolara çıkarmıştır. Sektör, 2008 yılının ilk üç ayında 687, 6 milyon, son oniki ayda ise 2 milyar 905 milyon dolar ihracat gerçekleşmiştir, " dedi.

Bu konuşmaların ardından plaket töreni yapıldı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.04.2008 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...