Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği, AB. TR 90 Uygulamalı Eğitim Programı çalışmalarına devam ediyor.
Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından sürdürülen eğitim çalışmasının Arhaviden sonra bu defa ki adresi Borçka oldu. Borçka Halk Eğitim Merkezi Toplantı salonunda yapılan eğitim seminerine Borçka'lı Arıcılar da yoğun ilgi gösterdi. Borçka Tarım İlçe müdürü Yüksel Çil'inde katıldığı toplantıya 150 Arı'cı katılır iken, toplantının soru-cevap şeklinde eğitim çalışmasına dönmesi da toplantının 4 saat gibi uzun bir süreye yayılmasına neden oldu.
Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Ahmet Necmi Yazıcı tarafından verilen eğitim seminerinde Yazıcı, proje hakkında ayrıntılı bilgiler vererek, Arıcılık alanında yaşanan son gelişmeler toplantıya katılan arıcılara anlatıldı.
Birlik başkanı Ahmet Necmi Yazıcı tarafından yapılan sunumda proje hakkında ve gelişmeler hakkında ayrıntılı bilgiler arıcılara anlatıldı. Yazıcı şu bilgileri verdi; "A. B İle D. P. T Merkezi finans ihale birimi başkanlığınca 2007 yılında programa alınarak uygulamaya konulan TR90 Düzey 2 yerel kalkınma girişimleri hibe programı kapsamında 2 adet proje ile başvuruda bulunduk. Projelerimizden "ARTVİN ARI ÜRÜNLERİ VERİMLİLİK VE ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRME PROJESİ" Kabul edilerek Merkezi finans ihale birimiyle Ankara da 01-12-2007 tarihinde hibe sözleşmesi imzalanmış ve fiili olarak projemiz başlamıştır.
Projemizin amacı, ilimiz arı yetiştiricilerinin deneysel bilgi birikimini, teknik bilgi ve donanımla destekleyerek, üretimi artırmak, kaliteyi yükseltmektir. Birlik olarak ilimizin yerel kalkınmasına katkı sağlayacak bu projeyi hayata geçirmekten dolayı mutlu ve gururluyuz.
Uygulamalı eğitim projemizin toplam bütçesi 59. 130. avro dur bu miktarın %10' nu birliğimizce karşılanacaktır ve bu projenin uygulama suresi 12 ay içerisinde tamamlanacaktır Bu nedenle birlik üyelerimizin 200 üyesi projeden doğrudan faydalanıcısı olarak açılacak kurslara katılarak bu eğitimden faydalanacaktır.
Kurslara katılacak üyelerimizin kayıtları ve kurs programları ilerleyen günlerde ilçe, ilçe duyurusu yapılarak ve müracaatları istenecektir Uygulamalı eğitimlerde satın alınacak malzemeler daha sonra planlanacak dağıtım şekli ile üyelerimize ücretsiz dağıtılacaktır. (50 adet santrifüj, 100 adet polen kapanlı kovan, 100 adet propolis tuzağı, 50 arı sütü üretim seti, 500 adet arıcı el kitabı, 500 adet CD, 500 adet broşür). " dedi.
Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği olarak Bal paketleme tesislerini kurduklarını markalarını oluşturduklarını ifade eden başkan Yazıcı bu tesisin kuruluşunun ana amacını şöyle açıkladı ; "Balın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere özelliklerini belirlemektir. "
Belirlenen bu özelliklere göre üretim yapabilmenin bir maliyeti, çeşitli aşamalarda ek külfetleri vardır. Birliğimiz üyelerinin çok az bir bölümü bu şartların üstesinden gelebilecek, diğer üyelerimiz üretecekleri ballarını satışa sunamayacaklardır. " dedi.
Ana Arı-Kovan ve gezginci arıcılık konularında da toplantıya katılan üyelere bilgi veren Necmi Yazıcı el ele verildiği zaman başarılamayacak bir sorun olmayacağını belirterek toplantıya katılanlara teşekkür etti.
Toplantıya katılan üyelerde birlik başkanı Necmi Yazıcıya zaman zaman sitemde bulunarak "Borçka denildiği zaman Arıcılık artık temel ekonomik sektörlerden biri olmaya başladı. Böylesine önemli bir konuda bundan sonra artık bizleri sık sık bir araya getirerek bilgilendirmenizi rica ediyoruz" dediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.03.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle