Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü İle Halk Bankası Arasında Uluslararası Taşımacılık Yapanlara Araçlarını Yenilemelerinde Finansman Sağlanmasını Öngören Protokol, Ulaştırma Bakanlığı'nda İmzalandı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 20 yaşını aşan araçların Şubat ayı sonu itibariyle uluslararası taşımalarda kullanılamayacağını, ancak bu araçların hurdaya çekilmeyip, yurt içi taşımalarda kullanılabileceğini bildirdi.
Taşımacılık sektörünün yurt içi ve uluslararası alanda rekabet gücünün artırılmasının hedeflendiğini kaydeden Yıldırım, bu kapsamda yapılan uygulamalar çerçevesinde araçların yaş, ağırlık, fenni muayene ve belgelendirilmesine düzen getirildiğini ifade etti.
Bakan Yıldırım, imza töreninde yaptığı açıklamada, 2003 yılında Karayolu Taşıma Kanunu'nun çıkarıldığını, bu kanunla taşımacılık sektörünün AB standartlarında yeniden yapılandırılmasının öngörüldüğünü belirtti. Yıldırım, "Araçlarını yenilemek isteyen taşımacılarımıza Halk Bankası finansal destek sağlamayı kabul etti. Bu desteğin taşımacılığımızın yeniden yapılanması, genç filoyla daha çevreci ve rekabet gücü daha yüksek, nakliyecilerimizin de yüzünü güldürecek bir sektörün süratle oluşacağına inanıyorum" dedi.
Bakan Yıldırım, bu uygulamanın, filo şeklinde kurumsal taşımacılık yapanlardan ziyade, belirli bir filonun bayrağı altında kendi adına çalışan münferit taşımacı esnafı ilgilendirdiğini belirtti. "Desteğimiz, münferit taşımacılaradır. O bakımdan da Halk Bankası'nın bu işin içinde yer alması ayrı bir anlam ifade ediyor" diyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bankanın sorumluluk alanının da tam ortasında yer aldığını dile getirdi.
Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da esnaf kefalet kooperatifleri aracılığında kullandırdıkları kredilerin faizlerinin ve vadelerinin son derece uygun olduğunu, kapsama girecek tüm araç sahiplerine kredi verebileceklerini, bunun için yeterli kaynağın bulunduğunu belirtti. Gerektiğinde hazinenin faizin 7 puanlık bölümünü sübvanse edeceğini dile getirdi.
Kredilerde uygulanan 35-50 bin YTL limitini, bu projede 75 bin YTL' ye yükselttiklerini bildiren Aydın, kredide 4 yıl vade ile aylık, 3 ve 6 aylık ödeme seçenekleri sunacaklarını, faizinin aylık yüzde 1 dolayında olacağını ifade etti. Aydın, yeni araçlarda satış bedelinin yüzde 80, ikinci el araçlarda ise yüzde 70'ine kadar da kredi verebileceklerini kaydetti.
Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın ise 3579 çekici ve 1148 kamyon olmak üzere 4727 aracın 20 yaşını geçmesi nedeniyle uluslararası taşımacılık işi yapamaz hale geldiğini belirtti. Kapsama giren araçların yoğunlukla Hatay, Şırnak, Gaziantep, Mardin ve Diyarbakır merkezli olduğunu, bu illerde yoğun tanıtım çalışması yapacaklarını söyledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.03.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle