12 Eylül'ün karanlık günlerinde, baskının, işkencenin, ölümün, faşizmin karşısında dimdik duran, mücadeleden ve direnişten asla vazgeçmeyen Ahmet Pehlivan, Erkan Uzuneminağaoğlu, Özgüç Temur, İhsan Hacımuratoğlu, Taner Uzun ve adları sayfalara sığmayan en güzel 42 çocuğunu yitirmişti Artvin halkı. İşte o Artvin halkı önceki gün o dönemde ve daha sonra yitirdiği tüm devrimci evlatlarını bir etkinlikle andı.
'GEÇMİŞ AHLAKIMIZDIR'
Nuri Karamert'in başkanlığında kurulan bir komitenin öncülüğünde, KESK ve 78'liler Derneği'nin desteğiyle, Özgürlük ve Dayanışma Partisi tarafından düzenlenen etkinliği sadece Artvin halkı değil, başka kentlerden de gelen birçok insan izledi. Sivas'tan ve diğer illerden katılan Devrimci Gençler; Trabzon'dan, Rize'den, Ankara'dan gelen devrimciler Artvin'in en güzel çocuklarını yalnız bırakmadı, sahiplendi. ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş da etkinlikte hazır bulunmak için Artvin'e gelmişti.
Etkinlik Borçka'da Erkan Uzuneminağaoğlu'nun mezarı başında 150 civarında yoldaşının yaptığı anma ile başladı. Ardından yine Artvin'in unutmadığı devrimci evlatlarından Ahmet Pehlivan'ın mezarına gidildi. Etkinliğin ikinci programı, geçmişi sahiplenmeyenin, anlamayanın geleceği de kuramayacağı düşüncesiyle konusu "Devrimci Hareketi Anlama ve 12 Eylül" olarak saptanmış paneldi.
Oğuzhan Müftüoğlu panelin ilk konuşmacısıydı. Müftüoğlu, konuşmasına "Devrimci Yol, Erkan, Özgüç, Ahmet'tir aynı zamanda. Yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımızı derin bir sevgiyle anıyorum" sözleriyle başladı ve şöyle devam etti: "Biz devrimci mücadeleyi yoksulluğun, emperyalizme bağımlılığın sona erdirilmesi, daha gelişmiş eşit ve özgür bir ülke yaratılması amacıyla verdik. Haklı mücadelemizden korkanlar 12 Eylülle birlikte geçmişimizi ve devrimci fikirlerimizi unutturmaya çalıştılar, çalışıyorlar. Biz diyoruz ki, geçmişi unutanın geleceği de yoktur, geçmiş ahlakımızdır, dürüstlüğümüzdür, inancımızdır, asla unutulmamalıdır. Devrimci hareketi devamlılık ve değişim süreci olarak ele alıp, geçmişle yaşamakla yetinmeden geleceği kurmak gerekiyor. "
Müftüoğlu daha sonra şunları söyledi: "Devrimci Yol hareketi bugüne kadar süregelen tüm devrimci hareketlerin omurgası olmasına rağmen çok genç, çok güçlü olmayan, yönetim tecrübesi az olan bir örgüttü. Politik olarak doğru tespitlerimiz vardı, ancak örgütsel olarak da, önderlik olarak da eksiklerimiz vardı. Farklı politikalarda kendi içimizde örgütsel bir hukuk işletilememiş, ayrılıklar önlenememiştir. Solun geçmişte ve günümüzde yaşadığı açmazlardan biri kendi başarısını başkasının başarısızlığı olarak görmesidir. Oysa sol kendi rekabetini sağ politikalara, gericiliğe, faşizme karşı verilen mücadelede aramalıdır. "
'BİRİ DE BİZ OLABİLİRDİK'
Mahmut Memduh Uyan ise panelde özetle şunları söyledi: "Salondaki resimlerden biri biz olabilirdik, resimlerdeki tüm arkadaşlarımız mücadelemizde yaşıyorlar. Günümüze baktığımızda solu olmayan bir toplum var. Solu olmayan toplum sürükleniyor, egemen rüzgâra göre şekilleniyor. 12 Eylül öncesi faşizmi anlatıyorduk, ama o denli yaşanacağını düşünememiştik. O dönemde camilerin, okulların işkence hane olacağını; insanların sorgusuz katledileceklerini; yaşlı, kadın, çocuk herkesin işkence görebileceğini tam olarak düşünememiştik. Partileşme sürecini yaşayan Devrimci Yol önceden olacakları görüp örgütlenmesini değiştirebilirdi. O süreçte dalganın yaratılması başarıydı, dalganın yürütülememesi başarısızlıktı. Rekabet kapitalizme, sermayeye ait bir şeydir. Solda rekabet yoktur. Ortaklık vardır, dayanışma vardır. Sol ürettikleriyle toplumda vardır, politik tartışma, eleştiri olur, ama rekabet ve yarış anlayışı solda yoktur. Solda ortaklaşma toplumsal mücadelede başlar. Bunu yapabilirsek geçmişte yapamadıklarımızın cevabı verilmiş olacaktır. Neoliberalizme karşı durabilecek, solun klasik değerlerini hayata geçirecek bir sol mutlaka olmalıdır. " Etkinlik Türkiye Devrimci Kültürü'nün güzel seslerinden Sevinç Eratalay'm konseri ile sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.12.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle