Türkiye Genelinde İntihar Vakalarında Görülen Artış, Sağlık Bakanlığını Harekete Geçirdi. Pilot İller Arasında Yer Alan Artvin İlinde De Sağlık Müdürlüğü Tarafından Eğitim Çalışmaları Başlatıldı.
Sağlık Bakanlığının talimatı doğrultusunda çalışma başlatan Artvin İl Sağlık Müdürlüğü, kurumlar arası işbirliğine giderek, görevlendirilen personele eğitim semineri verdi. Seminerde, intihar girişimleri sonucu acil servislere gelen hastalara psikososyal destek ve krize müdahale konularında yapılması gerekenler anlatıldı.
Artvin Devlet Hastanesi çok amaçlı salonunda düzenlenen seminer İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü İfaket Tahmaz ve Psikiyatri Uzman Dr. Aylin Aksoy Çoban tarafından verildi. Seminere İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Kapalı Cezaevi İnfaz Koruma Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünden görevlendirilen personel ile Rehberlik Araştırma Merkezi ve okullardaki rehber öğretmenler, Belediye Başkanlığı, Artvin Zihinsel Özürlüler Derneği, Artvin Kent Konseyi Sağlık ve Özürlüler Komisyonu yöneticileri ve basın mensupları katıldı.
Seminerin amacı hakkında açıklama yapan Ruh Sağlığı Şube Müdürü İfaket Tahmaz, intihar vakaları ile ilgili olarak verdiği bilgilerde, Artvin Devlet Hastanesine başvuran ve kayıt altına alınan 2007 yılında 84 intihar girişimi vakası olduğunu, bu rakamlara, sağlık ocakları ve ilçelerin dâhil olmadığını belirterek, bu rakamın bile Artvin ili için çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Kayıt altına alınamayan intihar olaylarının da varsayımı ile bu rakamın daha da üst seviyelerde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Bakanlığın, Artvin Devlet Hastanesinin verdiği istatistikî bilgiler kapsamında, pilot hastane olarak seçtiğini ve bu nedenle, ilgili kurumlardaki personelin eğitimden geçirilerek, bu tür vakalarda ilk müdahale ve sonrası alınması gereken psikososyal desteğin ne şekilde yapılması gerektiği bilgisi verildi.
Artvin Devlet Hastanesinde görev yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Aylin Aksoy Çoban, sunum yaparak, Dünya, Türkiye ve il genelindeki kayıt altına alınan intihar vakalarındaki istatistikî değerleri, nedenlerini ve alınması gereken tedbirler ve yaklaşımları katılımcılara aktardı. Eğitim programına katılanlara, "İntihar girişiminde bulunacak kişinin, aynı zamanda çevresine mesaj vererek yardım istemekte olduğu algılanmalıdır. " dedi. Çoban, "Aslında, mesleğimiz icabı öncelikle bu tür vakalarda hastalarımızla ön yargılı yaklaşarak değil, telkin yaparak onları sorgulamadan yaklaşmamız gerekir. " açıklamasında bulundu. . İlacın çare olmadığı, onlara güven aşılanması gerekir şeklinde konuşan Dr. Çoban, "Psikososyal destek vermemiz ve bu hastaların yeniden hayata tutunmasını sağlayarak intihar girişiminden vazgeçirmemiz gerekir. Bazen de kazara ölümle sonuçlanan vakalarda olmakta, insanın farklı hikayeleri ortaya çıkmakta olup, bunlardan bazıları, alkol, madde bağımlılığı; ekonomik çöküntü, eşinden ayrılma, yakınını kaybetme, güven bunmalımı; tecavüz, aile içi şiddet istismar ve travma gibi etmenler intihara neden olmaktadır. İlaçla, intihar girişiminde hastanın kurtulma şansı var, ama ateşli silahla yapılan girişimlerde ölümle sonuçlanmaktadır" açıklamasında bulundu. İntihar vakaları en çok 60 yaş üstü erkek grubu insanlarda görülmekte olup, emekli olduktan erkeğin boşluğa düşmesi veya eşini kaybetmesi, özellikte erkeklerin psikolojik olarak yaşamdan fazla bir beklentinin olmaması intihar girişimini tetikliyor" bilgisin verdi. Psikiyatri Uzmanı Dr. Çoban, "İntihar, genç kuşaklarda daha çok gönül ilişkileri, eğitiminde ve işinde başarısız, tecavüze uğramış olanlarda etkili olmaktadır. Ayrıca intihar risk grubundaki hasta profilinde en şansız grup, şizofreni hastaları olmaktadır. Bu gruptaki vakalar, daha çok intihara eğilimli olup, eninde sonunda intiharı gerçekleştiriyor. "dedi.
Sağlık Müdürlüğü, seminerde bilgilendirilen personelin, kendi kurumları veya örgütlerindeki kişilerinde bilgilendirerek, intihar vakaların önüne geçmeyi hedeflemekte. Bu amaçla katılımcılara Bakanlıkça hazırlanan CD ve dokümanlar verildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.12.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle