Türkiye'nin en büyük yeraltı metal maden işletmesi olan ve 13 yıldır Kanadalı Inmet Mining Corporation firması tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmeleri (ÇBİ) kapılarını medyaya açtı.
Resmen 1994 yılında yıllık 600 bin ton kapasiteli üretime başlayan Çayeli Bakır İşletmeleri şu anda yıllık 1, 1 milyon ton üretim kapasitesine ulaştı. 2007 yılı itibariyle 287 Milyon dolar yatırım yapılan Çayeli Bakır İşletmelerinde 3 vardiya halinde 485 kişi çalışıyor. 13 yılda 10. 6 milyon ton bakır ve çinko rezervi çıkarılan madenden elde edilen ham bakır ve çinko cevheri, zenginleştirme fabrikasında işlenerek konsantre haline getirildikten sonra Asya ve Avrupa'ya pazarlanıyor.
Çayeli Bakır İşletmeleri üretim koordinatörü Kazım Küçükateş, yaptığı açıklamada yıllık 600 bin ton üretim kapasiteyle başladıkları üretime şu anda yıllık 1 milyon 60 bin ton kapasite ile devam ettiklerini söyledi. Küçükateş, "2008 yılında 1, 1 milyon ton cevher üretmeyi hedefliyoruz. 1993 yılından bugüne kadar 10, 6 milyon ton cevher çıkarıldı. Halen günlük 3000 ton civarında cevher çıkarıyoruz. Çıkarılan cevherden yılda 150 bin ton bakır ve çinko konsantresi üretiyoruz. Planlanan 11 yıllık daha rezervimiz var. Halen sondaj çalışmaları devem ediyor. 56 yıllık bir rezerv daha bulunulabilir" dedi.
Çayeli Bakır İşletmelerinde altın bulunduğu yönünde söylentilerin hatırlatıldığı Küçükateş, "Buradaki cevherin içerisinde 1 tonda 1gram altın var. Bu yeraltı madenciliği açısından ekonomik sınırlar içerisinde değil. Burası bakır ve çinko madenidir. 1 ton cevher içerisinde yaklaşık yüzde 3, 5 civarında bakır, yaklaşık yüzde 5, 5 oranında ise çinko rezervi bulunuyor. Bu yeraltı madeni için iyi bir rezervdir. Altın olarak ekonomik değeri var ama sadece bir altın madeni olarak burayı işletseniz şimdiye kadar çoktan kapatırdınız" dedi.
Çayeli Bakır İşletmeleri 13 yılda 5, 5 km ana yol ağı ile yerin 550 metre altına inildi. Yerin 550 metre altında adeta bir şehir kurulan madende araç tamir istasyonu, kafeterya, internet ve network ağı ile donatılan bilgisayarlar ve telefonun yer aldığı sığınma istasyonları oluşturuldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.12.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle