Karadeniz Çevre Derneği (kaçed) Başkanı Yaşar Yeğen, 30 Memeli, 136 Kuş Ve 116 Endemik Bitki Türünün Bulunduğu Fırtına Vadisi Ve Kaçkar Dağları'nda Doğal Yaşam Parkı Oluşturulacağını Bildirdi.
Yeğen, yaptığı açıklamada, Kaçkar Dağları Milli Parkı ve Fırtına Vadisi'nin, Doğu Karadeniz'in zengin doğal kaynakları içerisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Fırtına Vadisi'nin, Fırtına Deresi'nin Karadeniz kıyı çizgisinden başlayıp iç kısımlara doğru birden çok kollara ayrılarak Kaçkar Dağları'nın kuzey yamaçlarına kadar uzanması ile oluştuğunu dile getiren Yeğen, ''Deniz seviyesinden başlayarak kısa mesafede yaklaşık 4 bin metre yüksekliğe ulaşan, farklı ve bozulmamış ekosistemleri ile çok sayıda yerel ve nadir türe ev sahipliği yapan Fırtına Vadisi ve Kaçkar Dağları'nda 30 memeli, 136 kuş ve 116 endemik, yani dünyanın başka hiçbir yerinde doğal olarak yetişmeyen bitki türü bulunmaktadır. Fırtına, Hemşin ve Çağlayan dereleri her yıl Karadeniz'den iç kısımlara göç ederek yumurtadan çıktıları yere yumurtlayan denizalalarına ev sahipliği de yapmaktadır'' dedi.
Yaşar Yeğen, Doğal Hayatı Koruma Vakfının 1999 yılında Avrupa'nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 orman alanını belirlediğine, ''Avrupa Ormanları'nın Sıcak Noktaları'' olarak tanımlanan ve dokuzu Türkiye'de yer alan bu alanlardan birisinin de Fırtına Vadisi olduğuna işaret etti. Yeğen, ''Eşsiz bir doğaya sahip olan Fırtına Vadisi, Doğal Yaşam Parkı olmaya son derece müsait bir havzadır. Doğal Yaşam Parkı ile eşsiz peyzaj değerinin yanında barındırmış olduğu endemik flora ve fauna yapısının üst düzeyde korunması da sağlanmış olacaktır'' diye konuştu.
Yeğen, projenin öncelikli konularının Fırtına Vadisi'nde oluşturulacak Doğal Yaşam Parkı'nda hayvanların kendi doğal ortamlarına uygun mekânlarda yaşayabilmesi, endemik bitki ve hayvan türlerinin yerinde korunması olacağını vurgulayarak, şunları söyledi: ''Burada, İzmir İncir altı'nda kurulan Kent Ormanı'nda olduğu gibi ziyaretçilerle hayvanların aralarında kafes, tel, bariyer gibi yapay görsel ayıraçlar yapılmadan, tamamıyla yöre mimarisi ve doğaya uygun bir şekilde su ve hendek gibi doğal engelleyiciler kullanılabilir. Bu uygulama Türkiye'de ikinci olma özelliğini taşıyacaktır. Gerek Fırtına Vadisi'ne yakın il ve ilçeler gerekse Türkiye'nin değişik illerinden ziyaretçiler buraya akın edecektir. Bütün bunların yanında uygulama, bölge okulları için inceleme, araştırma ve gezi gözlem çalışmaları için ciddi bir üs haline gelecektir. Böylece öğrenciler okulda görmüş oldukları teori eğitimlerini uygulamaya geçirme fırsatı bulacaklardır. ''
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.11.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle