Artvin Orman Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen Çalıştaya, Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erdinç Eldemir, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cantürk Gümüş, Tiflis Botanik Entitüsü ile Batum Botanik Bahçesinden toplam 7 bilim adamı ile Artvin Orman Bölge Müdürlüğünden mühendisler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Artvin Orman Bölge Müdürü Mustafa Meydan, Artvin'e kurmak istedikleri Arboretum hakkında bilgi verdi. Meydan, Arboretum'un, "Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki taksonlarının uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır. Başka bir açıdan bakıldığında arboretumlar eğitim ve bilimsel yanları ağır basan bilgi, emek ve sabırla meydana getirilmiş birer canlı bitki müzeleridir. " dedi.
Arboretumu ziyarete gelecek yerli ve yabancı ziyaretçiler Artvin'in turizmine de önemli katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Meydan, şunları kaydetti. "Artvin ülkemizin bitki çeşitliliği ve endemikler açısından oldukça zengin bir bölgedir. Artvin'de kurulacak botanik bahçesi ile bu değerli bitki türlerini bir araya toplamak ve gerekli olanları koruma altına almaktır. Arboretumu'nun ilk amacı başta Orman Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencileri olmak üzere orman bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar ile orman mühendisleri, peyzaj mimarlarının, diğer fakülteler ile araştırma kurumlarının, yerli ve yabancı bilim adamlarının, doğaseverlerin yapacakları incelemelere, bilimsel araştırmalara her yönü ile açık bir canlı laboratuar olarak hizmet verecektir"
Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu ise konuşmasında;" İlimizde baraj çalışması devam ediyor ve bu barajlar nedeniyle ortadan kaybolacak bitki çeşitlerini kurmayı düşündüğümüz botanik bahçesinde yetiştirmek istiyoruz. Çoruh vadisinde 7'si büyük, 50'ye yakın küçük Hidro Elektrik Santralı yapılacak. Tabiatıyla bu çerçevede bir bitki çeşitliliği kaybına sebep olacak. Çoruh vadisinde bulunan bitkileri kurtarabilmek için temel düşüncemiz vardı. Biz ilk adımı atalım bizden sonra gelenler de ikinci, üçüncü adımı atsınlar. Bugün biz ilk adımı yaptığımız çalıştayla atıyoruz. Yapacağımız şey, tıpkı kendi hafızamıza kıymet verdiğimiz gibi toprağın kendi hafızasına saygı duymak ve toprağın hafızasını devam ettirmekten ibarettir. Çünkü bitki örtüsü de bir yerde toprağın hafızasıdır diye düşünüyorum" dedi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cantürk Gümüş ise, Artvin'in bugünlerde tarihi günlerini ve yıllarını yaşadığını belirterek, özellikle yapımı devam eden barajlar Artvin'in en önemli değişim noktalarından birini oluşturduğunu söyledi.
Doğa koruma açısından ne kadar büyük bir adım attıklarının kendilerinin farkında olmadıklarını ve bunu ancak gelecek nesillerinin farkında olacağını ifade eden Gümüş, şunları söyledi:" Artvin sahip olduğu 2 milli park, 1 tabiat parkı, 3 tabiat koruma alanı, 1 tabiat anıtı ve uluslar arası ölçekte Türkiye'nin ilk biyosfer rezerv alanı ilan edilmiş eşsiz özellikleri içinde barındırıyor olması ile kente bir özellik arz ediyor. Bugün burada büyük doğa koruma açısından ne kadar büyük bir adım attığımızın beklide farkında olmayacağız. Bunu gelecek nesiller farkında olacaktır. Biz botanik bahçesi kurarak tarihsel sorumluluğumuzu da yerine getireceğiz" diye konuştu.
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Özgür Eminağaoğlu ise, katılımcılara slayt destekli botanik bahçeleri konusunda bilgi verdi.
3 gün sürecek olan Çalıştayın son gününün de ise bir rapor hazırlanacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.10.2007 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle