Immet Madenciliğin sahip olduğu Artvin Bakır Madencilik A. Ş. tarafından işletilecek olan maden sahası Artvin il merkezinin hemen üstünde bulunuyor. Yeşil Artvin Derneği'nin çağrısı üzerine yapılan toplantıya Artvin Milletvekilleri Ertekin Çolak ve Metin Arifağaoğlu ile Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Akademisyenler, parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile çevreciler katıldı.
Çok Katlı Otopark üzerinde yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıda söz alan milletvekilleri ve belediye başkanı Cerattepe mevkiinde çıkarılacak madeni Artvin halkı olarak istemediklerini açıkça vurguladılar.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan'ın Vali Cengiz Aydoğdu ile yaptığı görüşmeyi aktarması toplantıya katılanları şaşkına çevirdi. Başkan Gazihan, maden çıkarılmaması konusunda Vali Aydoğdu'yu ziyaret ettiklerini ve Valinin kendilerine "Yukarıdan çok baskı geliyor o yüzden izin vermek zorundayım. Sizde bir an önce mahkeme başvurun" dediğini aktardı.
Dernek yönetim kurulu üyesi ve Artvin Baro Başkanı Bedrettin Kalın da Maden firmasının iddia ettiği gibi davayı kazanmadıkları davanın sürdüğünü açıkladı. Kalın, dava Danıştay tarafında usul yönünden bozulmuş ve geri gönderilmiştir. Davanın iki parsel için ayrı ayrı açılması yönündeki Danıştay'ın verdiği kararın ek süre de gerekli dosyalar hazırlanarak davanın yeni kurulan Rize Bölge İdare Mahkemesine açıldığını söyledi.
Katılımcılardan söz alan Artvin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Temel Demirci de herkesin safını açık açık belli etmesini istedi. Artvinliler olarak baraj inşaatlarının yapılması nedeniyle mağdur oldukların bu yüzden çıkarılacak madenin Artvin'e ve Türkiye'ye faydasının ne olacağı sorularını yöneltti.
Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün de 25 yıldır maden konusunda 30 trilyon lira harcandığını halen daha çıkarılıp çıkarılmaması konusun tartışılmasına anlam veremediğini söyledi. Cerattepe'deki madene ve Artvin'e zarar verecek her türlü faaliyetin karşısında olduğunu söyledi.
Toplantıda söz alan akademisyen Oğuz Kurdoğlu da 3213 sayılı Maden Yasanın 5177 sayılı yasa ile yapılan değişikliğe dikkat çekti. Kurdoğlu, " yabancı firmalar Türkiye'nin her yerinde toprağın yarım metre altında istediği yerde maden arayabileceğini ve buna kimsenin de müdahale edemeyeceğini vurguladı. Ormanların bütün yaşam destek ünitelerinin en önemli kaynağı olduğunu belirterek Artvin'in geleceğinin turizm ve eğitim olduğu söyleniyor oysa maden çıkan yer iflah olmamıştır dedi. Yapılan hesaplamalara göre bakır madeninden Türkiye'ye kalacak paranın 5060 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Bu para içir doğa yok edilmeye değmez" ifadesini kullandı. "Cerattepe, Artvin'in üzerinde bir yerdir. Burası Artvin'in beynidir" benzetmesinde bulundu. Immet Maden firmasının adını değiştirerek Artvin Bakır A. Ş adını vermesinin şirkete milli şirket havası vermek olduğunu söyledi. Cerattepe'de zengin altın yatakları var. Bakır madenin arkasında altın çıkarılacaktır. Altın ayrıştırılması için yapılacak atık barajının ise ağır metaller içerdiği için sızmalar olacağını iddia etti.
Toplantı sonunda söz alan milletvekilleri de Cerattepe'de çıkarılacak olan madene açıkça karşı olduklarını söylediler. CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, eğer çıkarılacak bu maden Artvin il merkezinden 2030 km. başka bir yerde olsaydı tartışılabilirdi dedi. Bu maden yeri Artvin'in tam üzerindendir bu yüzden bunu tartışmaya gerek yoktur dedi. Murgul ilçesinde yaşanan rezaleti yerinde gördüklerini ve burada çıkarılan maden atıkları piritin dereye verildiğini ve buradan da Borçka Baraj gölü sahasına indiğini söyledi. Bu atıkların barajın ömrünü azaltacağını herkesin bildiğini söyledi. Meclis'teki mücadelesini sürdüreceğini söyleyen Arifağaoğlu, iktidar milletvekili ile yasayı değiştirmeye çalışsalar bile değiştiremeyeceklerini itiraf etti.
Ak Parti Milletvekili Ertekin Çolak da toplantının daha geniş katılımlı olması temennisinde bulunurken Artvin Cerattepe'deki maden olayına kesinlikle karşı olduğunu söyledi. "Maden firmasının maden sahasında 15 bin ağaç kesilecek sözüne de inanmadığını belirtti. Çolak, orada daha çok ağaç kesilecektir buda Artvin'in yaşam alanlarının yok olmasıdır" dedi.
Toplantı sonunda maden konusunda eylem yönteminin belirlenmesi Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kuruluna bırakıldı. Dernek önümüzdeki günlerde eylem planını kamuoyuna duyuracak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.09.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle