İki ülkenin sahip olduğu liman avantajlarını da iyi değerlendirmeleri gerektiğini, özellikle deniz taşımacılığında küçük çaplı gemilerin daha aktif rol alabileceğini bildirdi. Poti limanının özelleştirilmesinin gündemde olduğunu iletti. Başkonsolos Mikatsadze, şöyle devam etti. " Poti' de bir Serbest Bölge kurulacak. Bu serbest bölgede özellikle Türk girişimcilerini görmek istiyoruz. " Gürcistan'daki iş olanaklarından Türk özel sektörünün daha fazla yararlanmasına önem ve destek verdiklerini, bu doğrultuda bilgi akışını sağladıklarını anımsattı. Bunun sonucu büyük ölçekteki yatırımlarda Türkiye'nin Gürcistan pazarında önemli bir payı bulunduğunu iletti.
Gürcistan, Türkiye'nin kuzey doğusunda yer alan komşu ve dost bir ülke. 1991 yılında SSCB'den bağımsızlığını ilan ederek ayrılışının üzerinden tam 16 yıl geçti. Bağımsızlığın ilk yıllarında ekonomik ve siyasi koşullar Gürcistan'a zor günler yaşattı. Bugünkü Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin kadife devrimle işbaşına gelmesi ile yeniden yapılanma döne-mine adım attı. Rusya ile ilişkilerini zayıflatıp, ABD ve AB ülkeleri ile yoğunlaşan diyalogları tercih etti.
Saakaşvili ile Gürcistan bir baştan bir başa yapılan yatırımlar ile modern çağın altyapı donanımlarına geçiş sağlıyor. Bu dönüşüm kültürel çeşitliliği ve zenginliği ile de taçlanınca bambaşka bir Gürcistan gün be gün ortaya çıkıyor. Bağımsızlığın hemen ardından çeşitli etmenlerin tetiklediği güvensizlik ortamının yerine bugün ülkede tamamen bir güven hüküm sürüyor. Bu durum yabancı yatırımların Gürcistan'a olan ilgisini oldukça artırdı. Türk özel sektörü de Gürcistan'ın kalkınıp, gelişmesinde etkin bir rol alıyor.
Özelleştirme politikaları ülkede atıllaşan altyapıya yeni bir çehreye kavuşturuyor. Havaalanlarından, demiryollarına, karayollarından limanlara, turizm yatırımlarından, sanayi üretimlerine kadar geniş bir yelpazede Gürcistan yabancı yatırımcılar ile ilerliyor.
Türk özel sektörü de başarılı yatırımlarla göz dolduruyor. Özellikle Batum ve Tiflis havaalanları yeniden inşa eden ve işleten TAV, Türk özel sektörünün Gürcistan'daki prestijini artıran bir projeye imza attı. TAV 62 Milyon dolarlık yatırımla modern bir atmosfere kavuşturduğu başkent Tiflis Havaalanı'nı 20 yıl süreyle de işletecek. Tiflis uluslararası havaalanı 2, 8 milyon yolcu kapasitesine ulaştı. Yine TAV tarafından inşa edilen Batum Havaalanı, Türkiye ve Gürcistan tarafından ortak kullanımı için karşılıklı antlaşmalar imzalandı.
Sırada yeni yatırımlar var TOBB'un Sarp Sınır Kapısı'nı modernizasyon projesi yakın bir zamanda temeli atılacak. 20 milyon dolarlık proje iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştıracak. Çarmıklı gurubu da Batum'da 5 yıldızlı Sheraton oteli temelini attı. Kafkaslar'da giderek önemi artan Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticaret 2006 döneminde toplamda 750 milyon dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemde katlanması beklenilen ticaret hacminden özellikle Gürcistan'a sınır bölge olan Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi de olumlu yönde etkileniyor. Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Avdandil Mikatsadze Türk Özel sektörünü ülkesindeki başarılı yatırımlardan ötürü kutluyor. Trabzon Ticaret gazetesi ile yaptığı çağrıda ise Türkiye'den küçük ve orta boy işletmelerinde ülkesindeki ekonomik fırsatlardan yararlanmasını istedi. Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Avdandil Mikatzadze, Trabzon Ticaret'e yaptığı açıklamalar şu şekilde.
"TÜRKİYE'DE SEÇİMLERİ TAKİP EDİYORUZ"
Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Avdandıl Mikatsadze Türkiye'deki gelişmeleri takip ettiklerini, seçimlerin Türk halkı için iyi olacak şekilde sonuçlandığını söyledi. İstikrarlı ve güçlü bir komşu Türkiye'den Gürcistan'ın da mutlu olduğunu memnuniyetle belirtmek istediğini söyledi. Her alanda iyi komşuluk ilişkileri temelinde kurulan diyalogların iki ülke için karlı olacağını umduğunu iletti.
"TİFLİS'İ KARADENİZ SAHİLYOLUNA BAĞLAYACAĞIZ"
Samsun-Sarp Karadeniz Sahil Yolu'nun tamamlanmasının Gürcistan için iyi bir örnek teşkil ettiğini belirten Başkonsolos Mikatsadze, Sarp'dan Tiflis'e yolun devamını getirmeyi planladıklarını bildirdi. Şu anda Tiflis-Gori arasındaki 100 kilometrelik yolun yapıldığını anımsatarak toplam 350 kilometrelik Tiflis-Sarp karayolunu tamamlayarak, Karadeniz Sahil Yolu'na bağlamayı hedeflediklerini belirtti.
"DEMİRYOLUNU YENİLİYORUZ"
Gürcistan'ın yeniden yapılanma çalışmaları arasında ulaşıma özel bir önem verildiğini vurgulayan Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Mikatsadze, eskiyen demiryolu hatlarının da yenilenmesine başladıklarını iletti. Bu kapsamda yapılan ihaleyi İngiliz bir firmanın kazandığını, ilk planda hatların yenilenmesinin ardından, ikinci olarak yeni demiryolu bağlantılarını gündeme getirileceğini vurguladı. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattının önemli işbirliği oluşturduğunu kaydetti. Batum-Samsun Demiryolu'nun birbirine bağlanmasını da arzu ettiklerini, bu hattın iki ülkeye kar getireceğini savundu.
"KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER GELMELİ"
Yakın gelecekte ise küçük ve orta boy işletmelerin Gürcistan pazarında yer almasının iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyona büyük katkı vereceğini belirtti. Gürcistan'da yabancı yatırımların son yıllarda artış göstermesinin en büyük nedeninin gürcü hükümetinin her alanda yürüttüğü geniş reformlarının etkisinin olduğunu savundu.
Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Avdandil Mikatsadze, Türkiye'yi her zaman dost ve iyi bir komşu ülke gördüklerini belirterek, "Gürcistan Hükümeti, Türk vatandaşlarına 90 gün süreli vizesiz geçiş hakkı tanıdı. Biz iki ülke vatandaşlarının daha fazla kaynaşmasını arzuluyoruz" dedi.
Gürcistan'ın Acaristan Özerk Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi'nin yakınlık ve sınır avantajını iyi bir gelecek için değerlendirmek zorunda olduğunu vurguladı. Sarp Sınır Kapısı'nın modernizasyonun tamamlanmasının bu geleceğin oluşmasına katkı vereceğini bildirdi.
"BATUM'A BİR MİLYON TURİST HEDEFLİYORUZ"
Acaristan Bölgesi'nin Gürcistan'ın turizm bölgesi olduğunu belirten Başkonsolos Mikatzadze, "Acaristan'a 2012 yılı için bir milyon turist hedefliyoruz. Henüz yılda 300 bin turist hacmine ulaşıldı. Turizm altyapısına yönelik büyük ölçekli yatırımlar var. Özellikle Kazaklar, Acaristan'a otel zinciri oluşturuyor. "şeklinde konuştu.
Gürcistan'da yapılan bu yatırımlarla hareketlenen inşaat sektöründe Türk özel sektörünün pozisyon alması gerektiğini öneren Başkonsolos Mikatsadze, Turizm sektöründe de çok yönlü bir işbirliğini geliştirmesi gerektiğini savundu. Mikatsadze, "İnşaat sektörü çok gelişti. İnşaat malzemeleri Karadeniz Bölgesi'nden tedarik edilebilir. Yine yapılan inşaatların iç donanımları için mobilya sektörü de önem kazanıyor. İtalya, İran ve Azerbaycan gibi ülkeler Gürcistan pazarında. Türkiye de gelmeli. "dedi.
"ARAZİ VE EV SATIN ALANLARA UYARI"
Başkonsolos Avdantil Mikatsadze Gürcistan'da arazi ve ev satın almak isteyenlerin Türk konsolosluklarına ya da hukuk bürolarına danışmalarını istedi. Eski sistemdeki bir uygulama olan dairelerin ayrı, arazilerin ayrı satılmasının bugün sorun yaratabileceğini iletti. Mikatsadze, şöyle konuştu : " Daire ayrı, arazi ayrı satılıyor. Bu yüzden ikisini birden almak gerekiyor. Bu geçmişten gelen bir uygulamadan kaynaklanıyor. "
"GÜRCÜ İŞCİLERİ DAVET ETMEYİN"
Çay ve fındık mevsiminde Türk iş adamlarının gürcü işçileri tercih ettiğini belirten Başkonsolos Mikatsadze, bu durumun kanunlara aykırı olduğunu ifade etti. Türkiye'de çalışmak için çağrılan bu işçilerin gerekli izinleri olmamasından ötürü zor durum yaşandığını dikkat çekti.
"ORTAK ŞİRKET KURULMALI"
Trabzon ve Batum arasında ticaret ve sanayi odalarının girişimi ile ortak bir şirket kurulabileceği önerisinde bulunan Başkonsolos Mikatsadze, " TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Eren ile Acara TSO Başkanı Bakuridze iyi dostlar. Trabzon ve Batum arasındaki bağları ortak bir şirketle kuvvetlendirebilirler. " şeklinde konuştu. TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren'in Gürcistan ve Türkiye arasındaki ilişkilere her zaman büyük destek verdiğini ve iş adamlarının önünü açan girişimler sağladıklarını belirten Başkonsolos Mikatsadze, Trabzon Valisi Nuri Okutan ile Acaristan Başbakanı Levan Warşalomidze'yi bir araya getirerek yeni döneme ilişkin kararların alınması gerektiğini söyledi.
Konsoloslukların ve ticaret ve sanayi odası gibi kurumların iş adamlarına her türlü bilgi aktarabileceğini, ancak yatırım ve ticaret için kararları kendilerinin vermesi gerektiğine işaret etti. Bunun için iş adamlarının Gürcistan'da ortaya çıkan iş olanaklarını bizzat yerinde görmeleri için bu ülkeye ziyarette bulunmalarını öğütledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.09.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle