Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Köydes'in Tamamıyla Milli Bir Proje, Halkın Da İştirak Ettiği, Sivil İnisiyatifin De Ön Planda Olduğu Ve Devletin Kontrolünde Mülki İdarenin Önderliğinde Yürütülen Bir Proje Olduğunu Söyledi.
Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan 84 hanelik Esendal Köyü'nün rüyası gerçek oldu. KÖYDES projeleri kapsamında, yaklaşık 2 ay gibi kısa bir sürede yapımı gerçekleştirilen beton yol ile içme suyu tesisi ve düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Esendal Köyü'nde 210 bin YTL'ye mal olan 2 bin 500 metre beton yol ile 254 bin YTL'ye yapımı tamamlanan içme suyu tesisinin açılışına Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, İl Emniyet Müdürü Necmettin Emre, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Birol Şimşek, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Yusufeli Kaymakamı Kenan Eskin ile vatandaşlar katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda nüfusun % 15'inin şehirlerde, % 85'inin köylerde yaşadığını, 1980'li ve 1990'lı yıllarda ise köylerden şehre doğru çok süratli bir şekilde göç başladığını söyledi.
Vali Aydoğdu konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda nüfusumuzun % 15'i şehirlerde, % 85'i köyde yaşıyordu. 1970 yıllarda yani Cumhuriyetimizin 50. yılında nüfusumuzun % 70'i köyde, % 30'u şehirde yaşıyordu. 12 Eylül 1980 yılından sonra Devlet Planlama Teşkilatının yaptığı bir çalışmayı hatırlıyorum. % 65'i hala köyde, % 35'i de şehirde yaşıyordu. Ancak 80'li ve 90'lı yıllarda çok süratli bir şekilde köyden şehre göç başladı. 2003 rakamlarına göre ise, nüfusumuzun % 35'i köylerde yaşıyor, % 65'i şehirlere taşındı. Ama biz bu arada motorlu taşıtların ortaya çıkmasıyla birlikte köylerimizde daha önce nehir kenarlarına, vadilere kurulan ve genellikle hayvanlarla yapılan ulaşımın patika yollarını açmak ve motorlu taşıtların gidip geleceği kaliteye eriştirmek beklide ki Cumhuriyet tarihinin hep sıkıntılı bir konusu olmuştur. 2003 yılında hükümetimizin bir kararıyla köy hizmetleri genel müdürlüğü lav edildi. Çünkü verim alınamıyordu, bu iş valiliklere devredildi. Ancak valiliklere devirle birlikte özel idare imkânlarıyla da köy sorunlarının altından kalkılamayacağı görüldü. Ve o çerçevede şuraya bir gideyim kendim bakayım, ben bir bakayım kendim göreyim düşüncesiyle Sayın Başbakanımız KÖYDES projesini yani bütün bürokratik işlemleri, bütün bütçeleme süreçlerini bütçenin hazırlanışını ödeneklerin ayrılışını bütün bunları bir kenara ayrıldı. Bunların hepsinden sarfı nazar edildi ve 2005 yılı itibarıyla yıllık 2 katrilyon Lira KÖYDES için ayrıldı ve bunlar doğrudan doğruya il ve ilçelerimizde kurulan mütevelli üyesi karar encümeni sizlerin olduğu 2 muhtarımız, 2 il genel meclisi üyemiz bir kaymakamımız karar alma sorumluluğu sizlerde olan hizmet birliklerine aktarıldı bu para ve KÖYDES böylece başladı. Yani KÖYDES tamamıyla milli bir proje, halkın da iştirak ettiği sivil inisiyatifin ön planda olduğu ama devletin kontrolünde mülki idarenin önderliğinde yürütülen bir projedir. Bunu hiçbir zaman akıldan çıkarmamak lazım. "
Artvin'in coğrafyası itibarıyla halledilemez gibi görülen pek çok problemini KÖYDES projeleriyle çözdüklerini de ifade eden Vali Aydoğdu, "Meselenin Artvin'i ilgilendiren yanı Artvin'in coğrafyası itibarıyla halledilemez gibi görülen pek çok problemin kısa sürede halledilebileceğini gördük ve gösterdik. Bu çok önemli o zihni dönüşümü sağladık. Yıllarca sürüncemede kalan uzun süren Ankara'lara gitmelerle ve gelmelerle yapılmayan pek çok sorun kısa sürede yapıldığını gördük. Yani devletin para harcama sürecinin aslında çok ta kolay olabileceğini gördük. KÖYDES'in en büyük faydası budur. Bu çerçevede de Yusufeli'ne Artvin'e gelen paranın her yıl 3'te biri ayrıldı. Yusufeli coğrafyasını düşündüğümüzde Artvin'in alan olarak 3'te birine sahiptir. Köy sayısı itibarıyla da, coğrafyanın çetinliği itibarıyla da. Bu açıdan KÖYDES kapsamında pastanın büyük dilimini her zaman Yusufeli ilçemiz aldı. Ve bununda heba edilmediğini görüyoruz. " diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.08.2007 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle