Karadeniz Likapa'yı Sevdi

18/07/2007 08:19

"Mavi Altın" Karadeniz'e Getirildi


Karadeniz Likapa’yı Sevdi

Haber: Hayati Akbaş







Üzümsü meyveler grubunda yer alan ve Amerikalılar tarafından 1906 yılında başlatılan seleksiyon çalışmalarıyla kültür bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanan "mavi altın" lakaplı likapa (yaban mersini), artık Karadeniz Bölgesinin yüksek kesimlerinde de yetiştirilmeye başlandı.

1999 yılında Amerika'dan getirdiği likapa bitkisinin ilk denemelerini Rize'de yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik denemelerde başarı elde edince bunu Artvin, Ardahan, Karabük, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Zonguldak, Sakarya, Bolu, Düzce, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Kırklareli'nin yüksek kesimlerinde de yetiştirmeye başladı. Dünyada kültürü yapılmakta olan 3 farklı türünün bulunduğu likapa, Kanada başta olmak üzere Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, İspanya, Hollanda, Almanya, Finlandiya, Norveç, Romanya, Yugoslavya, Bulgaristan, Polonya ve Şili'de binlerce hektarlık alanda yetiştiriliyor.

Çok hızlı bir şekilde üretilerek satışa sunulan meyvenin sürgünleri, kökleri ve yaprakları çok değerli olup, ilaç sektörünün de ham maddelerinden biri olduğu belirtildi. Ekonomik anlamda yetiştirildiği bölgelere büyük katkı sağlayan likapa; meyve suyu, pasta, dondurma, çikolata, baharat, kuru meyve, reçel, marmelat, jel, konserve, çay, kozmetik, meyveli ekmek ve ilaç sanayisinde ham madde olarak kullanılıyor. Batılı ülkelerde ayrıca şurup ve hap şekline dönüştürülüp satılan likapa; başta mide, kan şekeri, görme bozuklukları, kolesterol, kanser, idrar yolu enfeksiyonları, kalp krizi, AIDS, ülser ve akciğer hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa şifa oluyor. İkinci Dünya Savaşında pilotların gece görüş kabiliyetlerini arttırmak amacıyla Amerikalıların reçelini yapıp pilotlara yedirdiği meyve, Avrupa ülkelerinde 15 dolara, Türkiye'de ise kilosu 15 liraya satılıyor.

Tübitak ve DPT tarafından desteklenip birçok enstitü ve özel kuruluşun sıkı takibinde bulunan likaba, Karadeniz Bölgesindeki yüksek kesimlerde bulunan asitli topraklarında üretimi hızla artıyor. 2006 yılında 100 dekar olan ekim alanı, yılsonunda bin dekara, yıllık üretimi 10 ton olan meyvenin 2007 yılında 60 tona çıkması bekleniyor. Türkiye'de dekar başına 1, 5-2 verim alınan likapa üretiminin yüzde 95 i reçel sanayi de değerlendiriliyor.

Likapayı Türkiye'ye kazandıran Doç. Dr. Hüseyin Çelik, meyvenin isminin mavi yemiş olarak tescillendirilmesi için başvuruda bulunduğunu söyledi. Karadeniz Bölgesinde fındığa alternatif olacak olan mavi yemişin ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "Üretimin arttırılıp kurulacak tesislerde iyi işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması durumunda gerek yetiştirildiği bölge gerekse ülke ekonomisine ciddi katkılar yapacağına inanıyorum. Tarladaki fiyatı 10 lira olan ürün pazarda 15 liradan satılmaktadır" dedi.

Mavi yemişin 75 çeşidi bulunduğunu vurgulayan Hüseyin Çelik "Dünya genelinde 250 bin ton üretiliyor. Tazesini Avrupa'da sadece 40 milyon kişi yiyebiliyor. Onun için değerli bir meyve. Şu an toplam 450 dönüm alanda yetiştirmeye çalışıyoruz. 2008 yılında da bunu 700 dekara çıkarmayı hedefliyoruz. Yaygınlaştırmak için yaptığımız adaptasyon ve çoğaltma projelerimiz de tüm hızıyla sürüyor" diye konuştu. Meyvenin organik yetiştiriciliği yapılarak Avrupa ve Dünya piyasasına hakim olunabileceğini belirten Çelik, bunun için kısa sürede likapa dikim alanlarının arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.07.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Hopa'da Kara Üzüm Ve Likapa (yaban...
 » Vali Doğanay “Mavi Yemiş, Artvinli...
 » Artvin Sağlık İl Müdürlüğü Obozite'...
 » Yaban Mersini Bin Bir Derde Deva...
 » Doka 2011 Yılı Tarıma Dayalı Destek...
 » Dünya Trabzon'u Konuşacak...
 » Trabzon Tso'da Ortak Akıl Toplantıs...
 » Ulusal Kiraz Çalıştayının 13'üncüsü...
 » Artvin’e Örnek Mavi Yemiş Bahçeleri...
 » Gıda Sektöründe Önlemler Yetersiz...
 » Kivi'nin Bir Faydası Daha Tespit Ed...
 » Antik Çağdan Günümüze Kadar Hopa Ve...
 » Karadenizli Kadınların Yeni Gözdesi...
 » Camili'ye Destekleme Geliyor...
 » Kadın Oldular Hanım Olamadılar Ama...
 » Domuz Gribinin Düşmanı Artvin Balı...
 » Çiftçi-sen Şeker Fabrikaları Özelle...
 » Yusufeli’nde Aronia Bitkisi Yetişti...
 » Halk Sağlığından Kırım Kongo Açıkla...
 » 2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Des...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...