500'e yakın Türk TIR'ının Rusya'ya giriş yapmak için günlerdir sınır kapılarında beklediğini açıklayan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, "Bu araçların arasında çabuk bozulabilir gıda yüklü frigorifik araçlar da mevcut. Karayolu taşımacılığın hızına güvenen Rus alıcıların ve ihracatçılarımızın mağdur olmaması için bu sorunun en kısa zamanda çözülmesini talep ediyoruz. Sorunun çözümünde gecikme olması durumunda ise iki ülke arasındaki ihracat bağlantılarının iptal edileceği, bu da ticaretin aksamasına neden olacağıdır. Bundan da iki ülke ekonomilerinin ciddi zararlar göreceği unutulmamalıdır" dedi.
Rus aracı bulunamıyor
Rus tarafının 2001 yılında ücretli belge tahsisini durdurmasıyla başlayan Rusya'ya yönelik geçiş belgesi sorununun, acilen çözüm gerektiren boyutlara ulaştığına dikkat çeken Dinçşahin, çözüm için Türk ve Rus yetkililerinin acilen adım atması gerektiğini kaydetti.
2002 yılında Rus tarafı çözüm olarak nakliyecilerimiz tarafından Türkiye'de yüklenen bir Rus aracı karşılığında Türk araçlarına 4 adet Bonus belgesi verilmesini öngören bir sistem uygulamaya konulmuştu. Fakat bu uygulamanın hayata geçirilmesi için Rus tarafının çok fazla çaba göstermediği bildiriliyor.
Türkler Rusya'da yatırım yapmak zorunda kaldı
UND Başkanı Dinçşahin imzalı açıklamada Türk nakliyecilerinin, teknik özelliklerinden dolayı Avrupa'ya çıkamayan araçlarını Türkiye'ye gönderen Rus nakliyecilere ait araç bulmakta zorlandığı belirtilerek, sorunu aşmak için Rusya'da Türk nakliye şirketlerinin yatırım yapmak zorunda kaldıkları vurgulanıyor.
Açıklamada, "Bütün zorluklara ve çıkarlarına aykırı olmasına rağmen, ihracatın durmaması adına kendi yükünü Rus araçlarına veren Türk nakliyeciler, bu sayede Rusya'ya yapılan karayolu taşımalarında da önemli ölçüde artış sağladı. Öyle ki, 2001 yılında Türkiye'den yük alan Rus araç sayısı 300 civarındayken, 2002 yılında Bonus sisteminin devreye girmesiyle bu rakam 550 adede, 2006 yılındaysa 2500 adede yükseldi" denildi.
Belge artışı ihracat artışını karşılamıyor
UND Başkanı Taner Dinçşahin imzalı yazılı açıklamada diğer önemli başlıklar ise şöyle: "Bugün, Rusya'ya yapılan taşımalarımızın büyük kısmı, nakliyecilerimizce üretilen Bonus belgeleri sayesinde yapılabiliyor.
Rusya'ya ihracatımız 2004 yılında 1milyar 859 milyon dolar iken taşıma sayımız 10 bin 940 ( %7 artış ), 2005 yılında ihracatımız 2 milyar 377 milyon dolara çıkarken, taşıma rakamlarımız 12 bin 484 olabildi. 2006 yılında Rusya'ya Türkiye'nin ihracatı 3 milyar 222 milyon dolara çıkmasına rağmen taşıma rakamlarımız ise 15 bin 139 (% 21) olabildi.
Rusya'nın Türkiye'ye tahsis ettiği yıllık kota ise 5. 000 adet belgeden ibaret
Rusya'ya yönelik ihracatımız her sene yüzde 30 civarında artış gösteriyor ama Rus tarafı bunu göz ardı ediyor. 2002 yılında 3. 000 adet olan yıllık kota belge sayısı, 2007 yılında sadece 5. 000 adede yükseltildi"
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.05.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle