Arhavi Dülgerli köyünden 69 yıldır değirmencilik yapan 76 yaşındaki Kadem Fitoz gelecekte bu mesleği yapacak kişi olmayacağını ve hizmetin de gelmeyeceğini söylüyor. Kadem Fitoz; kendisinin baba mesleğini yaptığını, ilk olarak 7 yaşında iken köyde babası ile birlikte su değirmeninde un öğütmeye başladığını ve son 10 yılına kadar köyde devam ettiğini. Bugün teknolojiye ayak uydurarak elektrikle çalışan değirmen geliştirerek halka hizmet verdiği ifade ederek şöyle konuştu:
"Ben baba mesleğimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Babam da çok iyi değirmen ustasıydı. Derelerden taşlar toplar yontarak değirmen taşı yapardı. Sudeğirmeninde un öğüterek köylülere hizmet verirdi. Bende mesleği babamdan öğrendim. Benim 4 oğlum var. Hiç biri baba mesleğini yapmadı. Hepsi belirli işlerde çalışıyor. Benden sonra bu işi yapacakta çıkmayacak. İşte ben buna üzülüyorum. "
Elektrikle çalışan değirmeni nasıl yaptığını sorduğumuzda Kadem Fitoz şöyle anlattı:
"Arhavi çifteköprü deresinde bulunan sert kayada ibaret çakmak taş dediğimiz taşı yontuyorum ve değirmen taşı durumuna getiriyorum. Bu çalışmam benim 6 günümü alıyor. Ondan sonra atölye ortamında tahtayla dolap yapıp taşı yerleştiriyorum. Elektrik donanımını yapıp 220 voltla çalışan değirmen yapmış oluyorum. Tam donamlı değirmeni 15 günde tamamlayarak sipariş üzerine kim istemişse ona veriyorum. Bir değirmen bir günden 1 tonun öğütebiliyor. Ben bunu kar amaçlı yapmıyorum ancak maliyet fiyatı var oda 4 bin YTL tutuyor. Bu parayı alıyorum. Şu an yapılmış 3 tane var. Müşterisini bekliyor. Köylülerimiz göç nedeniyle şehirlere geldiğinden köyde artık su değirmeni kalmadı. Bu bakımdan hizmet amaçlı mısır da öğütüp vatandaşa veriyorum. Vatandaş mısırı getiriyor. Bir teneke mısır 15 kilo geliyor. 3 YTL'ye öğütüyorum. Sadece elektrik parası olarak alıyorum. Ayrıca bunu yaparken sağlıklı ortamda yapmak gerek. Çünkü değirmen dönüp mısır tanecikler un durumuna gelirken un tozu çok oluyor. Devamlı un tozu yutuluyor. Buna da dikkat etmek gerek. Dikkat etmezsen insan sağlığını da kaybedebilir. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.05.2007 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle