Bayındırlık Ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Önal Sarp'da

06/04/2007 11:45

Bayındırlık Ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzonlu Ve Rizeli Basın Mensuplarıyla Otobüsle, Karadeniz Sahil Yolu'nun Trabzon-sarp Arasındaki Kesiminde İncelemelerde Bulundu.


Haber:







Açılışı 7 Nisan Cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak olan Karadeniz Sahil Yolu'nun Trabzon-Sarp arasındaki bölümünü beraberindeki Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan, Karayolları 10. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, yolun yapımını gerçekleştiren müeahhit firma yetkilileri ve basın mensupları ile birlikte gezen Bakan Özak, otobüste yolculuk boyunca yol hakkında gazetecilere teknik bilgiler verdi.

İlk ihalesi 1987 yılında yapılan Karadeniz Sahil Yolu'nun Samsun-Sarp arasındaki toplam uzunluğunun 543 kilometre, proje bedelinin de 4. 3 milyar dolar (6. 6 milyar YTL) olduğunu belirten Bakan Özak, yola 2002 yılı sonuna kadar toplam 1. 5 milyar dolar (2. 3 milyar YTL) harcama yapıldığını ve aynı dönemde 220 kilometrelik kısmın tamamlanarak trafiğe açıldığını, fiziki gerçekleşmenin ise yüzde 38 olduğunu kaydetti. 2003 yılından bugüne kadar geçen 4 yıllık dönemde ise toplam 2. 2 milyar dolar (3. 4 milyar YTL) harcama yapıldığını ve yolun 316 kilometrelik kısmının tamamlanarak trafiğe açıldığını dile getiren Bakan Özak, bunun sonunda toplam fiziki gerçekleşmenin yüzde 98'i bulduğunu ifade etti.

Bakan Özak"ın Karadeniz Sahil yolu gezisi Sarp"ta sona erdi.

Bu arada, Özak"ın, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ı, telefonla arayarak yolun açılış törenine davet ettiği de öğrenildi. Bakan Özak "Karadeniz"i Dünya"ya, Dünya"yı da Karadeniz"e açan Doğu Karadeniz Sahil Yolu Projesiyle" ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Bakan Özak beraberindeki gazetecilerle Sarp'a giderek yol güzergâhında bilgi aldı ve basın mensuplarına bilgi verdi.

İşte 20 yılda bitirilen Karadeniz Sahil Yoluyla ilgili merak edilenler:

Ulusal ve Uluslararası ekonomik ve ticari ilişkiler ancak, taşımacılık sayesinde gerçekleşebilir. Taşımacılık sektörünün ilk ve en Önemli koşulu ise, ulaştırma altyapısıdır. Gelişmiş bir altyapı sistemi tesis edilmeden iç ve dış ticaretten, sınır ticaretinden, turizmden, sosyal-kültürel ve bölgesel gelişmeden bahsedilemez. Bilindiği üzere, yük taşımacılığı dış ticaret, sınır ticareti ve bölgesel kalkınmayı etkilerken, yolcu taşımacılığı; turizm, sosyal-kültürel gelişmeler ve kısmen de bölgesel kalkınmayı olumlu yönde etkilemektedir. Bu kapsamda, ülkemiz ile Karadeniz'e komşu ülkeler arasındaki taşımacılık faaliyetlerine makro açıdan bakıldığında; geçmişte tüm taşımaların deniz yolu ile yapıldığı, çok az miktarının ise demiryolu ile yapıldığı görülmektedir. Karayolunun ise Sarp Sınır kapısının kapalı olduğu 51 yıl boyunca uluslararası taşımacılık için kullanılmadığı sadece bölgesel ulaşım amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Ancak, Sarp Sınır kapısının açılmasından sonra bölge ülkelerinin Türkiye ile yaptığı ekonomik ve ticari ilişkilerin artması sonucu; kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığının kapasite ve altyapısının yeterli hale getirilmesi zorunluluk arz etmiştir.

Ülkemizdeki Devlet yolları ağının önemli bir bölümünü oluşturan 542 km uzunluğundaki Samsun- Trabzon-Sarp Sahil Yolu, zaman içerisinde artan trafik hacmi ve yoğun kullanımı nedeniyle, bozulan kesimlerinde küçük ve orta dereceli bakım onarım çalışmaları ile, Doğu Karadeniz bölgesinin ana taşıyıcı yolu olarak hizmet vermiştir. 1960'lı yıllardaki trafik hacmine, yapım teknolojisine, günün ekonomik koşullarına ve çevre bilincine göre inşa edilen mevcut yol, bazı şehir geçişlerinde bölünmüş, diğer kesimlerde ise iki şeritli Devlet yolu niteliğinde idi.

Karayolları Genel Müdürlüğü olarak biz de; şiar edindiğimiz "Gidemediğin yer senin değildir", sözünü bir adım daha ileri götürerek, Göremediğin yerin de sana bir faydası olmadığı gerçeğinden hareketle, "Hem gideceksin hem de göreceksin. " diye yola çıktık.

Bölgenin mevcut ulaşım altyapısı talebi karşılamakta yetersiz kaldığından, yöre halkının tarım, ticaret, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarına cevap verecek ve bölgenin doğal potansiyellerinden maksimum yararlanmayı sağlayacak bir karayolu ağına kavuşması için bütün alternatifler değerlendirilerek sosyo ekonomik ve kültürel kalkınmaya altyapı oluşturmak üzere, sahilden dolgu, köprü yapılarak veya Perşembe Bolaman, Trabzon, -Araklı arasında Konak önü Geçişi ve Tirebolu Geçişlerinde de olduğu gibi tünelli ve viyadükle geçiş sağlanarak, doğaya en az zarar verecek çevre ile uyumlu bir proje hazırlandı.

Yaklaşık 4, 2 Milyar $ maliyete mal olan bu proje kapsamında ana iş kalemi olarak 138 milyon m3 kazı-dolgu, 180 milyon t011 tahkimat, toplam 27 km. uzunluğunda 263 adet köprü, toplam 4, i km. uzunluğunda 12 adet tek tüp tünel, toplam 18, 5 km. uzunluğunda 20 adet çift tüp tünel, 3 milyon m3 beton imalatı gerçekleştirilmiştir.

Projenin tümüyle şehirleşmenin bulunduğu bölgelerden geçmesi halinde, kamulaştırma maliyetleri proje maliyetlerini çok yükselteceği gibi, halkın yeni yerleşim yerlerine naklini de gerektirecek, bu da zaten sınırlı olan tarım arazilerinin ve yaşam mekânlarının halkın elinden alınmasına sebebiyet vereceğinden tercih edilmemiştir.

Projenin tamamen dağlık ve engebeli kesimden geçmesi durumunda ise, projede tünel ve viyadük yapımına ağırlık verileceğinden proje maliyeti en az üç kat artacak ayrıca, hizmet istenilen düzeyde ve halkın ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olmayacak; çevreye vereceği tahribat ise halen yürütülen projeden çok daha fazla olacaktı. Bu düşünceler doğrultusunda yöre halkının ihtiyaçları ve ülke ekonomisi göz önüne alınarak en uygun olan güzergah belirlenmiştir.

Karadeniz Sahil Yolu ile yöre halkının ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak ulaşım hizmeti sunma amaçlanırken, aynı zamanda bölgenin arazi yapısının ve yol yapım maliyetlerinin elverdiği ölçüde doğal ve tarihi dokunun da korunmasına özen gösterilmiştir. Ekolojik zararları ve çevre sorunlarını önlemek amacıyla ortak çalışmalarla çevreye mümkün olduğunca zarar verilmemeye çalışılmış, çevre sorunlarının oluşmamasına, kumsalların ve koyların korunmasına dikkat edilmiştir. Bu amaçla gereksinim duyulan kesimlerde 350 adet mahmuz imalatı yapılmıştır.

İki gidiş ve iki geliş olmak üzere toplam dört şeritli, şehir geçişlerinde ise üç gidiş ve üç geliş olmak üzere altı şeritli bölünmüş yol olarak projelendirilen Karadeniz Sahil Yolunda 16 milyon ton plentmiks alt temel ve temel ile 8, 7 milyon ton BSK imalatı yapılarak ağır ve yoğun trafik şartları altında güvenli ve konforlu sürüş sağlayacak şekilde üst yapısı bitümlü sıcak kanşım olarak inşa edilmiştir. Diğer taraftan toplayıcı yollar ve köprülü kavşaklar ile yolda kısmi erişim kontrolü ile trafik güvenliği sağlanmaktadır. Ayrıca, yol yapımından etkilenen balıkçı barınakları, yeniden düzenlenmiş olup artan ihtiyaçları karşılamak amacıyla kapasiteleri artırılarak 60 adet balıkçı barınağı ve çekek yeri yeniden yapılmıştır.

Bu eşsiz güzellikler beldesini tüm insanlığa sunan ve "Karadenizliyi Dünya'ya, Dünya'yı da Karadeniz'e ulaştıran Karadeniz Sahil Yolu, Karadeniz bölgesini ülkemizin diğer yörelerine bağlayarak ülke içi ulaşımı sağladığı gibi, ülkemizi Kafkas ülkelerine, Türk Cumhuriyetlerine, Rusya Cumhuriyetine ve Orta ve Güney Asya Ülkelerine bağlayan önemli bir ulaşım arterirniz olup, aynı zamanda bu ülkelerinde Avrupa'ya açılan en önemli karayolu bağlantısıdır.

Bu nedenle, Sahil Yolu, bölgesel öneminin yanı sıra, Karadeniz bölgemizi dünyaya açan uluslararası bir yol olup, tarihi ipek yolu güzergahında bulunmasından kaynaklanan önemini, günümüzde de sürdürmektedir.

Topografık yapısı nedeniyle tarım alanları kısıtlı olan bölgede, yaklaşık % 80'i sahil ve sahile yakın kırsal kesimde yaşayan halk, geçimini genellikle tarım ve tarıma dayalı sanayi ile ticaretten sağlamaktadır.

Doğal ve tarihi güzellikler açısından çok zengin olan Karadeniz bölgesi; dağ, deniz, yayla, inanç, kaplıca turizmi ile birçok turistik yöreden daha alternatifli Turizm imkânı sunmaktadır. Artık, Karadeniz'i Dünya'ya, Dünya'yı da Karadeniz"e bağlayan, Sahil yolu bu hizmetleri bölgeye taşımaya hazırdır"

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.04.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Artvin Çoruh Üniversitesi Tanıtım A...
 » Bölgede Demiryolu Yapılacaksa Bu Sa...
 » Modernize Edilen Sarp Sınır Kapısı...
 » Macahel'e Bir Destekte Sağlık Bakan...
 » Bir Başkadır Macahel'de Hayat...
 » Hopaport Geleceğe Ümitle Bakıyor...
 » Bakan Yazıcı'nın Rize Ziyareti Dopd...
 » Karadeniz Karayolu İle Akdeniz'e Ba...
 » Trabzon Tso Bölge İllerinin Sorunla...
 » 559 Belediye Tarih Oldu...
 » Akparti Artvin Milletvekili Ertekin...
 » Tr 90 Bölgesel Gelişmeler Konulu Pa...
 » Demirhan Elçin Güven Tazeledi...
 » İl Genel Meclisi Aralık Ayı Kararla...
 » Und Türki Cumhuriyetleri Masaya Yat...
 » Yapımı Tamamlanan Cadde Ve Meydan T...
 » Hopa Sorunlarını Tartışmaya Başladı...
 » Yapı Denetim Hakkında Bilmediklerim...
 » Hopaport Hedeflerine Emin Adımlarla...



En Çok Okunan Politika Haberleri
 » Utku Cihan, İbb Başkanı Ekrem İmamo...