Şavşat Tarımının tartışıldığı Toplantıya Şavşat Kaymakamı Serdar Kaya, İl Müdürümüz Mustafa Duman, Şavşat İlçesi İl Genel Meclisi üyelerinden Yunus Karakaya ve Asım Tekin, Şavşat İlçe Tarım Müdürü Mikail Kaya, Ardanuç İlçe Tarım Müdürü Ergin Alkan, Şavşat T. C. Ziraat Bankası Müdürü Şerafettin Güray, Şavşat Tarım Kredi Koop. Müdürü Seyfettin Coşkunoğlu, Artvin ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Talip IŞIK, Artvin İli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Başkanı Ağzem Demirci, Ardanuç Ziraat Odası Başkanı Özkan Demir, Köy muhtarları ile birlikte yaklaşık 150 çiftçi katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Şavşat Ziraat Odası eski başkanı Osman Altun Şavşat ilçesinin tarımsal potansiyelinin yüksek olduğunu ancak çeşitli nedenler ile bu potansiyelin açığa çıkarılamadığını, zaten az olan tarım arazilerinin kadastro çalışmalarında her yerin orman yazılmaya çalışıldığını bunun da çiftçiyi mağdur ettiğini belirtti.
Toplantıda bir konuşma yapan Şavşat Kaymakamı Serdar Kaya, ilçenin tarımsal yapısının küçük ve parçalı işletmelerden oluştuğunu halde gözlemlediğim kadarıyla ilçenin en büyük gelir kaynaklarının başında tarım ve hayvancılık gelmekte, bu nedenle kooperatifleşme ve birliklerin son derece önemli olduğunu ancak bunların kâğıt üzerinde kalmayıp üretime yönelik projeler üretmeleri gerektiğini bildirdi.
Toplantıda bir değerlendirme yapan Artvin Tarım İl Müdürü Mustafa Duman; Şavşat ilçesinden kurumlarına gelen ilginin beklediğinden de fazla olduğunu bunun şahsı adına sevindirici olduğunu, ilçede uygulanan yem bitkileri ekilişlerinin belli bir ivme kazandığını bu ekilişlerin yıllar itibariyle artarak devam edeceğini umduğunu belirterek bundan kapama kiraz bahçeleri tesis ettireceklerini ve 20 temmuz tarihinden sonra kiraz üreterek kirazın ihraç dahi edilebileceğini ve ileriki yıllarda tesis edilen bu kapama bahçelerin sulama sistemlerine katkı sağlayabileceklerini söyledi. Şavşat ilçesi dutlu köyünde tarım il müdürlüğünce desteklenen bir süt işleme tesisinin yapıldığını bu tesisin ilçenin havyacılığına büyük katkılar sağlayacağını söyleyen Mustafa DUMAN yöre çiftçisinin şimdiden hazırlık yaparak bu işletmeye süt satabileceğini, Yine bölgenin et işleme tesisi için de uygun olduğunu ve bu tesis içinde tarım Bakanlığının % 50 ye varan desteklemesinin olduğunu belirtti. Tarım il müdürlüğü olarak Şavşat ilçesinde evlerin altına yapılan ahırların evden uzaklaştırılmasını ve teknik şartlara göre yendin yapılmasını istediklerini ve bunun içinde önümüzdeki yıllarda yeni ahır yapımlarına destek vermek için gerekli araştırmalar yaptıklarını söyledi. Artvin ili olarak arıcılıkta bir sektör olunduğunu ve ana arı üretiminde tüm Türkiye'de bulunan 142 işletmenin 33'ü Artvindedir. Bu ilimiz için iyi bir sonuçtur ve bu başarı da Artvin ilinin çiftçilerine ait ir. Toplantıya katılan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Şavşat Ziraat Bankası Müdürü Şerafettin Güray Çiftçilere kullandırılan tarımsal kredilerin kontrollü krediler olduğunu ve kullanımdan sonra bile kontrol edildiğini belirterek, tarımsal işletmesi olan ve bu işi meslek haline getiren kefaletini sağlayan çiftçilerimize her türlü kredi kullandırabileceklerini belirtti.
Toplantıda söz alan damızlık sığır yetiştiricileri birliği adına katılan Talip Işık birliklerinin Tarım İl müdürlüğünü büyük destek ve katkılarıyla 2005 yılında kurulduğunu 2006 yılı içerisinde ön soy kütüğü kayıtlarına başladıklarını, birlik merkezlerinin Artvin il merkezinde bulunduğunu, birliği üye olmak için aynı ırktan 5 adet sağmal sığırın bulunmasının yeterli olduğunu belirtti.
Toplantıda söz alan katılımcılar 4 saat süren bir toplantıya bu kadar yoğun bir ilgi olması çiftçinin tarıma olan isteğini ortaya koyduğunu, Avrupa Birliği eşiğinde olan ülkemizin tarımda organize olması gerektiğini bunun için de yetiştirici birliklerini son derece önemli olduğunu, bazı köylerde genç nüfusun fazla olduğunu bunları köyde tutabilmek için koşulların kolaylaştırılması gerektiğini, üretim için çiftçinin cebinde yeterince parası olmadığını üretim girdilerinin tedarikinde çiftçiye yardımcı olunmasını, meraların kullanımında çiftçiye kolaylıkların getirilmesi gerektiğini beyan ettiler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.04.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle