Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) bünyesindeki Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (TABMER), Türk Akreditasyon Kurumunca (TÜRKAK) verilen "Bal Akreditasyon Sertifikası" almaya hak kazandı. Bu sertifika ile TABMER bünyesinde uluslararası standartlara uygun bal analizleri gerçekleştirilebilecek.
Konu hakkında Üniversitede düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Türkiye'de bal üretimi ve arıcılık konusunda Artvin'in önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi.
Artvin'de bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri hakkında istatistiki veriler aktaran Prof. Dr. Bilgin, gerek üretilen bal miktarının artırılması gerekse kaliteli bal üretiminin yaygınlaştırılması ve Artvin balının markalaşması için 2021'de üniversite bünyesinde Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğunu, bu merkezin arı hastalıklarını önleme, kaliteli bal üretimi konusunda üreticiye büyük destek sağladığını anlattı.
Rektör Prof. Dr. Bilgin 2 yıl süren çalışmalar neticesinde uluslararası standartlarda bal analizi yapılabilmesi için TABMER laboratuvarının 9 Ağustos 2024 itibarıyla TÜRKAK tarafından akredite edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Bilgin, "Üniversitemiz analiz ettiği balları sertifikalandırma yetkisine sahip olmuştur. Kaliteli bal üretimi ve balın markalaşması için çok önemli bir adımdı. Hocalarımızın gayretleriyle bunu gerçekleştirdik. Üniversitemiz, nem, iletkenlik, prolin ve diastaz analizlerinde ülkemizdeki üniversite bal araştırma merkezleri arasında TÜRKAK'tan akreditasyon belgesi alan ilk 10 üniversite arasında 7. sırada bulunmaktadır. Doğu Karadeniz bölgesinde bu analizleri yapabilen tek üniversiteyiz. Aynı zamanda sadece Artvin'deki değil Ardahan, Ağrı, Rize, Trabzon, Ordu ve Giresun gibi çevre illerdeki bal üreticileri de Üniversitemizde bal analizlerini yaptırabileceklerdir" dedi.
Rektör Prof. Dr. Bilgin Artvin'e böylesi bir hizmeti kazandırmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Akredite olduğumuz analizler (nem, iletkenlik, prolin, diastaz) balın kalitesinin belirlenmesinde önemli bir etkendir. Bu analizlerin yanı sıra balda HMF, Serbest Asitlik ve Şeker Kompozisyonlarına da bakılıp geniş profilde balın kalitesini ortaya koymaktayız. Son olarak ise üniversitemize numune yollayan arıcılarımıza dünya standartlarında bal analizi hizmeti vermekten memnuniyet duymaktayız. Yerelde böyle bir hizmetin olması hem ekonomik külfeti azaltmak hem de sonuçları daha hızlı almak adına önem teşkil etmektedir. " ifadelerini kullandı.
Toplantının akabinde katılımcılar Üniversitenin TABMER laboratuvarlarını gezme imkânı buldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.08.2024 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle