Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, İstanbul’da düzenlenen 22. Türk-Arap İş birliği Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Arap ülkeleriyle turizm üzerinden yarattığımız sinerjiyi ticaret alanında da devam ettirmek istiyoruz” dedi. Çelebi, tarım ve gıda sektörlerinde özellikle fındık ve çaydan üretilen katma değerli ürünler, somon, kurutulmuş meyve ve endemik bitki türlerinden üretilen katma değerli ürünlerin ticareti konusunda iş birliği yapmayı amaçladıklarını vurguladı.
AÇILIŞ PROGRAMINDA TRABZON’UN TANITIM FİLMİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Türk-Arap Ülkeleri İş birliği Derneği (TURAB) tarafından organize edilen 22. Türk-Arap İş birliği Zirvesi, 10. Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı ile 8. Türk-Arap Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarının açılışı İstanbul’da yapıldı. Açılış programına Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, Irak, Cezayir, Tunus, Sudan ve Arap Devletler Ligi Misyonu büyükelçileri, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Selami Ayyıldız, Arap Gümrük Müşavirleri Birliği Başkanı ve birçok ülkeden iş insanları katıldı.
Açılış programı kısmında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının, şehrin ticaret, sanayi ve yatırım imkanlarıyla ilgili hazırladığı film gösterildi. Tanıtım filmi özellikle yabancı iş insanları tarafından büyük ilgi gördü ve programın ardından TTSO Başkanı Erkut Çelebi’ye, Trabzon ve bölgedeki yatırım imkanlarıyla ilgili birçok soru yöneltildi. Başkan Çelebi, Trabzon’un gördüğü ilgi üzerine açılış programı sonrasında yapılan toplantılara da davet edildi ve burada da Arap iş insanlarıyla yatırım ve ticaret olanakları konusunda görüşmeler gerçekleştirdi.
ÇELEBİ: ARAP DÜNYASI TRABZON’U YAKINDAN TANIYOR, İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Arap dünyasının Trabzon’un çok yakından tanıdığını belirterek, “Trabzon hepinizin bildiği gibi doğal ve tarihi güzellikleriyle başta Körfez ülkeleri olmak üzere her yıl yüzbinlerce turisti ağırlıyor. Misafirlerimizi bugüne kadar en iyi şekilde ağırladık ve bundan sonra da aynı şekilde ağırlamaya devam edeceğiz. Bu organizasyona ilk kez katılmanın heyecanını yaşıyorum. TURAB’a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Organizasyon kapsamında gıda ve tarımla ilgili iki önemli fuar da düzenlendiğini hatırlatan Başkan Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Trabzon turizmde gerçekten önemli olanaklara sahip olmasının yanı sıra geniş iş fırsatlarıyla da ön plana çıkıyor. Trabzon’da sanayi, turizm, tarım ve ticaret olanakları mevcut. Aslında Trabzon’u tek başına düşünmemek gerekiyor. Biz oda olarak bölgesel düşünüyoruz. Hopa’dan Samsun’a kadar bölgemizin zenginliklerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bölgemiz özellikle önemli tarım ürünleriyle Türkiye’nin de özel bölgelerinden biri konumunda. Türk fındığını herkes biliyor. Dünyanın en önemli fındık üreticisi ülkelerinden biri olan Türkiye’nin fındık ihracatının yüzde 35’i aşan bölümü Trabzon üzerinden yapılıyor. Bahsettiğim bölgeden de ülkemizin fındık ihracatının yüzde 60’tan fazlası gerçekleştiriliyor. Artık Trabzon’daki modern tesislerde fındık işlenerek katma değerli ürünlere dönüştürülüyor ve dünyaya gönderiliyor. Buradaki potansiyeli herkesin dikkatine sunuyorum. ”
“BEYAZ ÇAY GİBİ ÖZEL ÜRÜNLERİMİZ MEVCUT”
Başkan Çelebi, fındığın yanı sıra Hopa’ya kadar olan bölgenin çay üretimi ve işlemesinde Türkiye’nin ihtiyacını karşıladığını vurgulayarak, “Şu andaki üretim ülkemizin ihtiyacını karşılıyor ancak özellikle beyaz çay, yeşil çay gibi özel ürünlerin üretimi de artmaya başladı” dedi.
“KARADENİZ’DE YETİŞTİRİLEN SOMONUN TADINA MUTLAKA BAKMALISINIZ”
Başkan Çelebi, bölgede son yıllarda somon üretimi ve ihracatında da önemli ivme yakalandığını vurgulayarak, “Karadeniz’de üretilen Türk Somonunun kalitesine ve tanıda çok güveniyoruz. Tatmanızı ve ülkelerinizde de tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Gerçekten besleyici değerleri çok yüksek bir ürün. Başta Uzakdoğu ülkeleri, Rusya ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor ve son yılda 360 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirildi” ifadesini kullandı.
“KURUTULMUŞ MEYVE SEKTÖRÜNE ÖNEM VERİYORUZ”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Arap ülkeleri temsilcilerine yönelik yaptığı konuşmada, özellikle kadın kooperatifleri eliyle başlayan ve hızla büyüyen kurutulmuş meyve sektörüne de dikkat çekerek, “Bölgemizde yetişen karayemiş, Trabzon hurması, elma, mavi yemiş gibi hem besleyici değerleri yüksek hem de sağlık yönünden bazı hastalıklara iyi geldiği tespit edilen ürünlerimizi kurutarak katma değerli ihracat ürünü haline getiriyoruz. Ayrıca Trabzon ve bölge endemik bitki örtüsü yönünden çok zengin. Bu potansiyeli de ilaç ve kozmetik sanayinde katma değerli ürün olarak değerlendirmek için önemli çalışmalar yürütülüyor” ifadesini kullandı.
“TURİZMLE BAŞLAYAN İLİŞKİLERİMİZİ TİCARETE DE YANSITMAK İSTİYORUZ”
Başkan Çelebi, Arap ülkeleri için Trabzon’un ve bölgenin çok cazip olduğunu ifade ederek, “Turizmdeki potansiyeli zaten herkes biliyor. Sadece Trabzon olarak yıllık 1, 5 milyar dolarak yaklaşan bir potansiyel söz konusu. Trabzon ulaşım olanakları konusunda da çok fazla imkana sahip. Körfez ülkeleri, Kafkasya ve Avrupa’dan özellikle yaz aylarında günlük 40’ı aşan direkt uçak seferi mevcut. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ve Trabzon’daki üretim ve imkanlar da değerlendirildiğinde ticaret hacmimizi artırmamak için bir neden yok. Trabzonlu iş dünyası olarak amacımız, turizm hacmimizi ticarette de artırmak, yeni iş birliklerine imza atmaktır” ifadesini kullandı.
AĞAR: ARAP ÜLKELERİNE 10 MİLYAR DOLARLIK GIDA VE TARIM ÜRÜNÜ İHRAÇ EDİYORUZ
Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar da açılış töreninde yaptığı konuşmada, gıda ve tarım sektörünün önemine vurgu yaparak, ülkemizin güçlü tarım sektörü ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve sektör ihracatının arttırılması noktasında Bakanlığın sağlamış olduğu desteklere ilişkin bilgi verdi. Ağar, “2023 yılında ülkemizin 22 Arap ülkesine gerçekleştirdiği 46, 4 milyar dolarlık ihracat, toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 18’ini teşkil etmektedir. Bu ihracatın ise 10, 3 milyar dolarını, yani yaklaşık yüzde 22’sini tarım ve gıda ürünleri oluşturmakta olup ihracatımızdaki artışın sürdürülmesi noktasında Bakanlığımız çalışmaları sektör temsilcileri ile iş birliği içerisinde kesintisiz devam edecektir” dedi.
Konuşmasının ardından TURAB Yönetim Kurulu Başkanı Sabuhi Attar tarafından TTSO Başkanı Erkut Çelebi’ye katılımı nedeniyle plaket takdim edildi.
BAŞKAN ÇELEBİ, AĞAR İLE STANTLARI GEZDİ
22. Türk-Arap İş birliği Zirvesinin açılışının son bölümünde 10. Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı ile 8. Türk-Arap Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarının açılışı da yapıldı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, fuarlardaki stantları Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar ile gezdi, çeşitli konularda istişarede bulundu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.06.2024 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle