Hopa Belediyesinden Örnek Alınacak Çalışma

29/05/2024 01:10


Haber: Hayati Akbaş







Hopa Belediyesi tarafından Cankurtaran mevkiinde yapımı tamamlanan hayvan barınağında toplanan köpeklerinin kısırlaştırma çalışmalarına başlandı.

Hopa İlçe merkezinde popülasyonu sürekli artmaya başlanan köpek sayısının önüne geçmek için hayvanseverlerin de desteği ile başlatılan kısırlaştırma çalışmaları iki gün boyunca devam etti. İlçede faaliyet gösteren veterinerlerin de destek verdiği çalışma kapsamında başlatın proje ile sokak köpeklerinin cip takılması uygulaması da yapıldı.

Belediye Başkanı Utku Cihan’ında takip ettiği ameliyatlar sırasında gönüllü hayvanseverlerin köpeklerle yakından ilgilenmesi gözlerden kaçmadı.

Başkan Utku Cihan burada yaptığı açılamada “Güvenli sokaklar, güvenli hayvanlar” projesini hayata geçirmek için burada olduklarını, projeye destek veren tüm hayvan severlere ve gönüllü veteriner hekimlere teşekkür ederek, barınaklarında bulunan sokak köpeklerinin yaşamlarına veteriner kontrolünde devam edeceklerini, kısırlaştırma çalışmalarına önümüzdeki günlerde de devam edileceğini ifade etti.

Sokak köpeklerinin uyutulmasının kabul edilemeyecek bir düşünce odluğunu ifade eden Utku Cihan tüm hayvan severler, gönüllüler ve ilgili kurumlarla koordineli olarak sorunun çözümüne katkı sunmanın önemli olduğunu ifade ederek “Ümit ediyorum ki Hopa’da başladığımız bu çalışma dalga dalga tüm Ülkeye yayılan bir mesaj olur” dedi.

Hopa’da 300’e yakın sokak köpeği olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Cihan, bu çalışma ile ilçedeki hayvanların sayısı hakkında da bilgi edinmiş olacaklarını ifade etti. ,

Cihan “Bu yaptığımız çalışmayla beraber bir envantere de ulaşmış olacağız. Fotoğraflarıyla, kimlik bilgileriyle, aşı bilgileriyle, dolayısıyla bu çalışmanın bir amacı da o tam sayının tespit edeceğiz ama sadece sokakta dolaşan hayvanlar değil, sokak köpekleri değil, onun dışında bahçelerimizde bulunan sokak köpekleri de var. Ya da yarı evde yaşayan yarı bahçede yaşayan köpekler var. Onların kısırlaştırılmasına ilişkin de çağrımız olacak. Aynı zamanda evdeki hayvanlarımızın da kısırlaştırma, basına yönelik bir sonraki adımda destek olmak istiyoruz. Yani Hopa’daki bütün sokak hayvanlarının, evdekilerin ya da bahçede olanların ya da köyde olanların tamamının kısırlaştırılması sayesinde ancak sayıyı biz bir kontrol altına alabiliriz. Hepsinin envantere girmesi durumunda bir sayıyı kontrol altına alabiliriz. Bunun için özenle bu süreci takip edeceğiz. Vatandaşlarımızdan da bu sürece katkı vermelerini kısırlaştırılmamış sokak hayvanları varsa ya da evlerinde besledikleri hayvanlar varsa onların da kısırlaştırılması için bizimle iletişime geçmelerini rica ediyoruz. ” diye konuştu.

30 gün boyunca sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının uyutulması yasa tasarısının doğru olmayacağına değinen Cihan “Bir yasa tasarısı var sokak hayvanlarının barınaklarda 30 gün süre boyunca tutulması ve sahiplendirilmeye çalışılması sahiplenilmezse eğer uyutulması yani diğer anlamıyla öldürülmesi yönünde bir yasa tasarısı geçirilmeye çalışılıyor. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Bunun alternatifleri var. Biraz ilgilenerek gönüllülerle, hayvan severlerle işbirliği yapılarak sokak hayvanlarıyla mücadele edilebilir. Dolayısıyla biz bunun örneğini aslında burada gösteriyoruz. Sayıyı kontrol altına almak çok kolay. Zaten aşıyla ilgili kısırlaştırma ile ilgili burada harcadığımız bütçenin büyük oranını gönüllüler bir kampanya yaptılar ve topladılar. Gönüllü veterinerimiz yine aynı şekilde sadece masrafların ödemelerini alıyorlar. Onun dışında gönüllü olarak çalışma yapıyorlar. Dolayısıyla bu bir maliyet meselesi değil, bu bir bütçe meselesi değil. Sadece bunu yapmak bir yol haritası belirlemek ve gönüllülerle, uzmanlarla beraber çalışmak gerekiyor. . Bu konuda çalışma yapmak biraz vatandaşların eğitilmesi, biraz kurumların görevlerini yerine getirmesi zaten gönüllerin desteğiyle bu sorunu çözmek devamlı kontrol altında tutmak bu sorunun çözümü için bence en önemli yoldur. Biz de bunu Hopa çevresinde yapmaya çalışıyoruz. Bu sürecin sonunda da sayılarını kontrol altına alarak sokak hayvanlarının sokakta yaşanan bu huzursuzluğu yaklaşık 6 ay içerisinde çözmüş olacağımızı düşünüyoruz. ”

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.05.2024 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Tso Tobb 80. Genel Kuruluna Ka...
 » Rteü’de 6. Ulusal Deniz Bilimleri K...
 » Özel Gereksinimli Bireylerden Asker...
 » Artvin Belediyesi Çocuk Parklarına...
 » Artvin Valisi Cengiz Ünsal Şehit Ai...
 » Hopa’da Pedaller Bağımsızlık Ruhu İ...
 » Kemalpaşa Jandarmasından Kaçamadı...
 » Hopa Belediyesi Dkbb Üyeliğine Son...
 » Hopa Belediyesinden Örnek Alınacak...
 » Hopa Değerlerini Bir Bir Kaybediyor...