Bayraktutan Köy Enstitülerinin Kuruluş Yıldönümünü Kutladı

22/04/2024 00:54


Bayraktutan Köy Enstitülerinin Kuruluş Yıldönümünü Kutladı

Haber: Hayati Akbaş







CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan “Eğitim seferberliğinin simgesi Köy Enstitüleri’nin 84. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun” mesajı yayınladı.

Bayraktutan mesajında şu ifadelere yer verdi “Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, “Bilgi sadece söz değildir” sözünden yola çıkarak temeli atılan Köy Enstitüleri, dünya ölçeğinde Türkiye’ye özgü bir model olarak kurulmuştur. “Üreterek öğrenme” ilkesiyle programlanan bu okullar; ülkemiz sınırlarının dışına çıkıp gelişmekte olan ülkelere rol model olarak tavsiye edilmiş; uluslararası alanda önde gelen üniversitelerde doktora tezi konusu olmuştur.

Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun büyük çoğunluğu köylerde yaşamakta, köyler ilkel tarımsal metotların uygulandığı, savaş yıllarının yokluğu ve tahribatının yaşamın her alanında hissedildiği ve eğitim faaliyetleri açısından tamamen olanaksız ve ihmal edilmiş durumdaydı. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bu hususa büyük bir önem veren Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bazı Türk aydınları ve devlet adamları, kalkınma hamlelerinin köyden başlatılması gerektiğini söylemişlerdir. Köyün, dolayısıyla memleketin eğitim yoluyla kalkındırılması hamlesini önce Mustafa Kemal, sonra da onun direktifleri ile Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç, Mustafa Necati, Reşit Galip, Saffet Arıkan ve H. Fikret Kanat gibi eğitimciler başlatmışlardı. Köy Enstitüleri, Cumhuriyet aydınlanmasının eğitim alanındaki en özgün ve en çok ses getiren uygulamasıdır.

17 Nisan 1940’da kabul edilen 3803 sayılı Köy Enstitüleri Kanunu'na göre, enstitülerin görevi sadece köy öğretmeni yetiştirmekle sınırlı kalmayıp, öğretmenle birlikte sağlık görevlileri, teknisyenler gibi meslek elemanları yetiştirip; kırsal alanı kalkındırmak, köylüyü eğitmek ve eğitmenlerle köylüyü üretici durumuna getirmekti. Bizler bugün bile Cumhuriyet tarihinin en büyük gururlarından biri olan Köy Enstitüleri’nin işaret ettiği aydınlığın izinden gitmekteyiz.

Köy Enstitüleri, kuruluş amaçlarının çok üstünde bir başarı göstermişlerdir. Köyün, kırsal alanlarda yaşayanların sorunlarını ortaya koyan ilerici bir kuşağın yetişmesini sağlamış; dünyanın en özgün eğitim atılımı olarak hayata geçirildi. Onlarca sanatçı, yazar, bilim insanı yetiştiren Köy Enstitüleri, Cumhuriyet’in köyden başlattığı bir aydınlanma, kalkınma projesi olarak tarihteki yerini aldı.

Aramızdan ayrılan Köy Enstitülerine emek vermiş öğretmenlerimizi ve Köy Enstitülerine gönül vermiş tüm dostlarımızı saygıyla anıyor, hayatta olanlara sağlık dolu günler diliyorum”.



comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.04.2024 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...