CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin Arhavi’de HES ve taş ocaklarının doğaya verdiği zararların araştırılması için, meclis başkanlığına soru önergesi verdi.
Artvin’de Arhavi, Başköy, Boyuncuk köy ve Çamlıca Mahallesi sakinleri ile Çamlıca Doğa Koruma Platformu; Saka 1-2 Regülatörü HES ve Çamlıca 1-A Regülatörü HES ve taş ocaklarıyla doğaya verilen zararı ve Durguna Vadisi’nde yapılacak yeni HES projesini protesto etmek için 23 Eylül 2023 tarihinde Çifteköprü’ de toplanarak basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasına katılan Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan “Danıştay’dan geçmiş mahkeme kararlarının varlığına rağmen kalkıyorlar buralarda maden işletmesi, HES işletmesi yapıyorlar. Buradaki su Oğuz hocamın demesine göre 'Can suyundan çıkıyor can çekişme suyu haline geliyor', can çekişme suyuna. Ve bunu görüp de buna müdahale etmeyenin ya kanında bozukluk vardır ya da memleketle, vatan sevgisiyle ilgili sorunu vardır. Biz masanın öbür tarafındayız. Hemen Ekim ayı içerisinde parlamento da burayı konuşacağız değerli arkadaşlarım. ” diye açıklama yapmış ve sonrasında meclisin açılmasıyla birlikte soru önergesi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisine Başkanlığına verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Meclis başkanlığına konuyla ilgili ekte toplanan imzalarla birlikte soru önergesi verdi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Artvin’in Arhavi İlçesinde bulunan hidroelektrik santralleri projelerinin bölgeye verdiği zararların tespiti ve genel olarak bölgedeki doğa katliamının önüne geçmek için gerekli önlemlerin belirlenerek ivedilikle hayata geçirilmesi adına yerinde inceleme yapılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu açılması hususunu saygılarımızla arz ederim.
Av. Uğur BAYRAKTUTAN
Artvin Milletvekili
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI,
Türkiye ve içinde bulunduğu bölgenin, ekosistem bütünlüğü ile biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla 2023'e kadar tüm korunan alanların ülke yüz ölçümünün yüzde 17'sine ulaştırılması hedefiyle "Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’nde yeniden değerlendirilmesi yapılamayan veya proje sonrası İl Müdürlükleri tarafından Bakanlığa iletilen korunması gerekli görülen alanlar, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce yeniden gündeme almış, Mart 2020’de Türkiye’de 86 yerin doğal sit alanı olarak tescilleneceğini duyurmuştur. İlgili bölgelerin içerisinde Artvin ili Arhavi ilçesindeki Durguna ve Kamilet Vadileri de bulunmaktadır.
Ancak bu doğa harikası bölgede bulunan hidroelektrik santrallerinin bölgenin ekolojik dengesini bozduğu, dere yataklarından akan suyun HES adına yapılan çalışmalar neticesinde kirlendiği, doğanın tahrip edildiği görüntüler yazılı ve sözlü basında defalarca gündem olmuştur.
Artvin İli Arhavi İlçesi SAKA1-2 Regülatörü ve HES, Çamlıca 1-A Regülatörü ve HES ve taş ocaklarıyla gündemde olan bölgede son olarak Durguna Vadisi’nde yapılacak yeni HES projesini Artvin halkında infial yaratmıştır.
Doğası, deresi, insanı, kültürüyle birlikte ülkemizin en güzide noktalarından biri olan bölgedeki HES projeleri, maden ve taş ocağı çalışmalarıyla hâlihazırda mücadele içerisinde olan bölge halkı Durguna Vadisi üzerinde yapımı düşünülen HES projesine karşı bilgilendirme toplantıları, basın açıklamaları düzenlemiştir.
Birilerini zenginleştirirken, bölge halkının geleceğini, geçmişini, tarihini, doğasını ellerinden almak, yurtlarını canı pahasına savunmuş, korumuş olan bu insanların hak ettiği bir durum değildir. Bölge Halkının itirazları doğrultusunda, seslerine kulak verilerek doğa armağanı coğrafyada beşeri münasebetlerle elde edilen kazanımların kaybedilmemesi, sosyolojik ve ekolojik kırılmanın önüne geçilmesi adına gerekli düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Bu düşünceler doğrultusunda; Genel olarak Arhavi İlçesindeki doğa katliamının araştırılması, uygulanmakta olan politikalar çerçevesinde inşa edilmekte olan HES’lerin gerek planlanmasına ilişkin sorunlar, gerekse inşaat ve işletme aşamalarında doğaya verdikleri zararların tespiti ve gerekli önlemlerin alınması adına yerinde inceleme başlatılması amacıyla Anayasanın 98 İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca, Meclis Araştırması açılmasını hususunu arz ve teklif ederim. Saygılarımla”.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.10.2023 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.
Hopam®.com Webteam 2001-2024
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle