Rize Valiliği Himayesinde hayata geçirilen “Çay Sokağı” projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Rize Valisi Kemal Çeber’in yanı sıra, Vali Yardımcısı Gülhani Ozan Sarı, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Kaymakamlar, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Rize Ticaret Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Güven Aksoy, Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, RİDEF Başkanı Hasan Başça, fabrika müdürleri ve muhtarlar katıldı.
Rize Vali Yardımcı Gülhani Ozan Sarı, depremin ilk anında bu yana Rize olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Rize çadır kenti gibi birçok örnek projeyi hayata geçirdiklerini ve bugünde yine Türkiye’de ilk olacak “Çay Sokağı” projesinin tanıtımını yapılacaklarını ifade etti.
Toplantıda deprem bölgesinde kalıcı konutlar yapmak üzere hazırlanan “Çay Sokağı” projesinin detayları hakkında bilgiler verildi. Proje kapsamında Çaykur öncülüğünde üreticilerin yapacağı yaş çay yardımları karşılığında elde edilecek gelirle deprem bölgesinde kalıcı konutlar yapılacak. Kampanya kapsamında yaş çay bağışının yanı sıra açılacak hesaplarla özellikle il dışındaki Rizeliler de nakdi olarak kampanyaya katılım sağlayabilecek.
Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamada bulunan Rize Valisi Kemal Çeber, “Afetin meydana geldiği ilk günden itibaren Rize olarak elimizden geleni yapıyoruz. Hem Rize’ye gelen afetzedelerimizi en iyi şekilde ağırlamaya gayret ettik hem de Rize’mizden gönderdiğimiz yardımlarla tüm gücümüzle orda olmaya çalıştık. Bugün itibariyle yeni bir kampanyaya başlıyoruz. Rize ve çay bölgesinde çay sezonu başladı. Çay sokağı projemizle birlikte tüm çay müstahsillerini kalıcı konutlar yapmaya dönük bir kampanyaya dahil ediyoruz. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve küçük bir kısımla Ordu olmak üzere yaklaşık 200 bin üreticimizi kapsayacak projemiz kapsamında üreticilerimizin topladıkları çayların belli bir miktarını bağışlamasıyla kalıcı konut yapmak üzere kampanyamızı başlatıyoruz” dedi.
Çay Sokağı projesi kapsamında yardımların nasıl yapılacağını anlatan Vali Çeber, “Kampanyamız kapsamında müstahsillerimiz çay alım noktalarına geldiklerinde oradaki eksperlerin ve diğer görevlilerin onlara yapacakları sunum üzerinden şu kadar miktar çayımın karşılığı olan meblağı kalıcı konut yapım kampanyasına bağışlamak istiyorum diyerek yardımlarını yapacak. Bunun dışında çay üreticisi olamayan vatandaşlarımızı dahil edebileceğimiz özel hesaplar açacağız. Rize dışında yaşayan tüm hemşerilerimizi de kampanyaya dahil edecek şekilde yardım hesaplarımız da olacak” İfadelerini kullandı.
Vali Çeber, Çay Sokağının nerede yapılacağıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, “Hatay veya Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde bir çay sokağı yapacağız. Kalıcı konutlardan oluşan çay sokağımızda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve TOKİ ile bir protokol imzalayacağız. Protokolün sonucunda evlere vereceğimiz isimler, sokağa vereceğimiz isim, orada kullanacağımız yöresel imgeler, bizi temsil eden şekillerin nasıl olacağını bizim belirleyeceğimiz bir çay sokağımız olacak. Konutlar Rize mimarisine uygun olacak. Yöremizin özelliklerini temsil edecek, örneğin binalarımızın isimleri ilçelerimizin isimleri olacak. Renklerimiz apartmanlarda temsil edilecek. O apartmanları gören herkes karşısında Rize’yi ve çay diyarını görecek. Çay sokağımız tamamen kalıcı konutlardan oluşacak” dedi.
Vali Çeber, kampanya kapsamında toplanan miktarın 100 milyon liranın altına düşemeyeceğini ön gördüklerini belirterek, “Kampanya süresini de çay sezonunun bitmesine endeksli görüyoruz. Ama kampanya tamamen bitmeyecek, bizim hesaplarımız açık olacak. Yardım etmek isteyen vatandaşlarımız kalıcı konutlar bitene kadar yardım edebilecek” diye konuştu.
Çay sokağı projesinin şeffaf bir kampanya olacağını belirten Vali Çeber, “Hesaplarımız valilik koordinasyonunda açılacak ve herkese duyurulacak. Çay müstahsillerinden alacağımız yardımları Çaykur’la ve diğer bileşenlerle irtibatlandıracağımız bir hesap olacak, birde onun dışında çay müstahsili olmayan kamu personellerimiz, il ve yurt dışındaki hemşerilerimizin yardım edebileceği hesap numaralarımız olacak. Bunları da yakın zamanda Vali Yardımcımız Gülhani Bey bildirecek” dedi.
Kendisinin yaş çay müstahsili olmadığını vurgulayan Vali Çeber, projeye 1 ton yaş çay karşılığı nakdi yardımla katkı sunacağını ifade etti. Ayrıca tanıtım toplantısında Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan 20 ton yaş çay, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu da 1’er ton yaş çayla kampanyaya katkı sağladıklarını ifade ettiler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.05.2023 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle