Ali Nihat Gökyiğit Bu Defa Üzdü

26/01/2023 01:07

Tema Vakfı Ve Tekfen Holding'in Kurucularından Olan 'yaprak Dede' Lakaplı Ali Nihat Gökyiğit 97 Yaşında Hayatını Kaybetti.


Ali Nihat Gökyiğit Bu Defa Üzdü

Haber: Hayati Akbaş







Tekfen Holding ve TEMA vakfının (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) kurucularından olan 97 yaşındaki Artvinli iş insanı Ali Nihat Gökyiğit hayatını kaybetti.

TEMA Vakfı ve Tekfen Holding'in kurucularından olan 'Yaprak Dede' lakaplı Ali Nihat Gökyiğit 97 yaşında hayatını kaybetti.

Özellikle Artvin Çoruh Üniversitesi kültür Kongre Salonu Kütüphane, Botanik bahçesi gibi çok önemli eserler hibe etti.

Macahel Saf Kafkas arısının tescilini yaptırdı ve GEN merkezi kurdurdu. Macahel Havzasının BİYOSFER alan edilmesinde önemli katkıları oldu.

Ali Nihat Gökyiğit’in cenazesi yarın ikindi namazının ardından Fatih Camii’nden kaldırılacak.

ALİ NIHAT GÖKYİĞİT KİMDİR?

23 Şubat 1925’te Artvin’de dünyaya geldi. Yöresinin Gögitoğulları adıyla anılan köklü sülalelerinden gelmekte olup, Babası Ahmet Hamdi Beydir. O yıllarda Artvin’ de kardeşi ile birlikte Babasından devir aldığı manifatura işletmesini yürüten tüccardı. Dedesi; zamanında İstanbul da adını sıkça söz ettirmiş bir girişimci, Tacir olmasından, getirdikleri malları hep onun vasıtası ile alıyorlardı. Dedelerinin, muazzam bir kültür abidesi olmasını, her vakit söylemekten çekinmiyorlardı.

Eğitim yıllarının ilk ve Orta eğitim bölümünü, doğup büyüdüğü şehir Artvin’ de tamamladı. O yıllarda, Artvin’de iki ilkokul ve bir ortaokul dışında başka bir okul bulunmaması sebebi ile Babası da kendisini hem dil öğrenmesi hem de iyi bir eğitim alabilmesi adına İstanbul’a Robert Kolej’e göndermeye karar verdi.

Ali Nihat Gökyiğit; çocukluk yıllarını anlatırken, Artvin’i “geniş arsalı, yeşillikler içindeki evlerin bahçelerinde çiçekler arasında kelebeklerin uçtuğu, geceleri çocukların ateşböceklerini kovaladığı bir masal kenti” olarak tanımlıyor. Robert Kolej’de geçirdiği 6 yıllık eğitim sürecinde; kazanılması gereken tüm bilgi, beceri ve sosyal sorumluluk gibi edinimleri çok kısa zamanda edindi. Gruplara iştigal ederek, okul içinde pek çok sosyal ve kültürel aktiviteye katılan Ali Nihat Gökyiğit, belki iki amcasının da mühendis olması nedeniyle, okula girdiği ilk günden itibaren mühendis olmayı aklına koymuştu. İnşaat mühendisi olmayı isteyen Ali Nihat Gökyiğit, Feyyaz Berker’le birlikte daha birinci sınıftan itibaren bu alana yöneldi.

Ali Nihat Gökyiğit de Robert Kolej’den mezun olduktan sonra, Feyyaz Berker gibi yükseköğrenimini Amerika’da Michigan Üniversitesi’nde yapmaya karar verdi. Uzun bir gemi yolculuğundan sonra vardığı New York’ta Nihat Gökyiğit’i ilk etkileyen şeyler, gecenin içinde gözlerini kamaştıran aydınlık ve mühendislik harikası dev binalardı.

Ali Nihat Gökyiğit buradaki eğitimi burslu almıyordu. Bu yüzden öğrencilik hayatı boyunca pek çok işte çalıştı. Amerika’ya ayak bastığı günden beri iki şey Nihat Gökyiğit’in dikkatini çekmişti:

Amerika Birleşik Devletleri’nde, iş yaşamında, verimli üretim yapmanın altında yatan gerçeği araştırma imkânı buldu. İş birliği yani Organizasyon ve ekipmanbu iki ilkenin, önemli olduğunu ifade ederken çok etkilendiğini her fırsatta ifade etti.

Ali Nihat GÖKYİĞİT 1948’de, Michigan Üniversitesi’ni bitirdikten sonra, tıpkı Feyyaz Berker gibi, bir sene daha kalıp Amerika’daki iş hayatını tanımak istedi. Pennsylvania’da, GannetFlemingCorddryandCarpenter, Inc. adlı firmada işe başladı Bir yılın ardından, Türkiye’ye döner dönmez, beklemeden askerliğe başvurdu. Burada tercümanlık ve askerlik hizmetinin bitmesine yakın bir süre istihkam okulunda inşaat malzemeleri konusunda eğitmen olarak görev yaptı.

Askerliğini bitiren Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde askeri havaalanları inşa eden Metcalfe-Hamilton andGrove adlı Amerikan konsorsiyumunda göreve başladı. Gökyiğit, buradaki başarılı çalışmaları nedeniyle bir süre sonra Hava Meydanlığı İnşaat Reisliği’nin başındaki Esat Turgut’un dikkatini çekti. Onun önerisiyle Bayındırlık Bakanlığı bünyesine geçen Gökyiğit, burada Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile bir araya geldi. Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde çalışırken, yapımına yeni başlanacak olan Konya Hava Meydanı’nın kontrol amirliğini üstlendi.

Türkiye’nin Adnan Menderes önderliğinde liberalleşmeye başladığı ve özel girişimciliğin büyük önem kazandığı yıllarda kariyeriyle ilgili önemli bir dönüm noktasına geldi. 1956 yılında devletteki görevinden ayrılan Ali Nihat Gökyiğit, o günleri anımsadığında “hava meydanları inşasında çalışırken öyle bir noktaya gelmiştik kiya politikaya atılacaktık ya da şirket kuracaktık; biz ikincisini tercih ettik. ” diyen Feyaz Berker’le bundan böyle kendi çizdikleri yolda yürümeye karar verecekti.

Ali Nihat GÖKYİĞİT

Tekfen’in 50’yi aşan grup şirketinde Yönetim Kurulu Üyeliği veya Başkanlık görevlerini 1956 yılından beri sürdürmekte olup, Dünyanın en büyük öğrenci teşkilatı AIESEC-Türkiye’nin 35 yıl süreyle Danışmanlar Yüksek Kurulu Başkanlığını yapmıştır. TÜSİAD (Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği) ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Kurucu Üyesi olan Gökyiğit, 1988-2005 yılları arasında DEİK ve 1985-1987 yılları arasında TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. 10 yıl süreyle DEİK bünyesinde Türk-BDT İş Konseyleri Başkanlığı ve Karadeniz İş Konseyi’nde Türkiye Temsilciliği görevlerini ifa eden Gökyiğit, Gürcistan ve Kırgızistan İstanbul Fahri Konsolosu ve Gürcistan onursal vatandaşıdır. Halen DEİK Şeref Üyesi ve TÜSİAD üyesidir. Gökyiğit, ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) ve Tema’nın (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) Kurucu Onursal Başkanı’dır. TEMA Vakfı’nın çevre, doğal varlıkları koruma ve kırsal kalkınmaya yönelik ilk projelerini ve sponsorluğunu üstlenerek harekete geçirmiştir. Bunlardan Camili Beldesi Sürdürülebilir Kalkınma Projesi, Johannesburg Dünya Zirve Konferansı’nda ödüle layık görüldü.

Ali Nihat GÖKYİĞİT, kendi adını taşıyan ANG Vakfı aracılığıyla, eşinin anısına İstanbul’da 50 hektarlık bir alan üzerine Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ni (NGBB) kurmuştur. Aynı zamanda dünya barışına hizmet eden önemli kültür faaliyetlerinden biri olan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın kurucusudur.

Gökyiğit’e Akdeniz Üniversitesi tarafından Çevre Hizmet Ödülü, Çukurova, Boğaziçi ve Gazi Osman Paşa Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora unvanı verildi.

1997 yılında T. C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve 2010 yılında T. B. M. M. tarafından Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirilen A. Nihat Gökyiğit, 2009 yılında Ernst&Young tarafından Schwab Foundation Social Entrepreneur of theYear (yılın Sosyal Girişimcisi) ödülüne layık görüldü.



comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.01.2023 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...