Hopa Gençlik Spor Kulübü Geleneksel Okçuluk Kursu Başladı

22/08/2022 00:10


Haber: Levent Yazıcı







Hopa Gençlik Spor Kulübü Geleneksel Okçuluk Kursu Başladı. Hopa'da 2011'de başlatılan Geleneksel Okçuluk Sporu, 2018 ve 2019 yıllarında katıldıkları şampiyonalarda Artvin İlini Temsil ettiler. Pandemi dolayısıyla verilen aranın ardından son olarak 25-27 Şubat 2022 Samsun Büyükler Salon Türkiye Şampiyonası ve 24 -26 Haziran 2022 Sultan Melikşah Büyükler Açık Hava Puta Türkiye Şampiyonasında Artvin ilini Hopa Gençlik Spor Kulübü Sporcuları temsil ettiler.

Hopa Gençlik Spor Kulübü, Hopa Belediyesi Kültür Binası 6. katında açmış olduğu Geleneksel Türk Okçuluğu Kursu'nda yeni sporcular yetiştirmeye başladı. Büyüklerin yanı sıra gençler ve çocuklardan oluşan grupların da katılımı ile her branştan sporcu yetiştirilmeye başlandı.

Hopa'daki Geleneksel Okçuluk dersleri, Geleneksel Türk Okçuluğu Antrenörü ve Voleybol Antrenörü de olan Levent Yazıcı tarafından verilmektedir.

Sporculara Kepaze eğitimi, Geleneksel Okçuluğun tutuş ve duruş şekillerini öğrendikten sonra düşük libreli yaylarla putalara ok atarak talim yaptırılıyor. Salon kurallarına göre 18 metre atışlarının yanında daha yakın hareketli hedeflere de atışlar da yaparak ufak yarışlarla kendilerini deneyen sporcular yarışlara hazırlanıyor.

Geleneksel Okçuluğun siyasete bağlanmasının yanlış olduğunu savunan Geleneksel Okçuluk Antrenörü Levent Yazıcı, Güreş gibi bu sporunda Ata sporu olduğunu söyledi. Ayrıca yaptıkları geleneksel okçuluk eğitimi hakkında şu bilgileri verdi;

“Okçuluğun târihini yazan Abdurrahman et-Taberî'ye göre oku ilk kullanan Hz Adem (a. s. ) dir. Başka bir kaynakta Cebrail Tarafından Hz Adem (a. s. ) altı ok teslim edilmiş. Biri Çeltikli Olan Allah'ı Temsil eder, Hz. Muhammed Mustafa (a. s), Hz Musa (a. s), Hz İsa (a. s), Hz. İbrahim (a. s), Hz Nuh (a. s)

Oklar mânâsına gelen Oğuz'un “Bozok” ve “Üçok” olmak üzere iki büyük kola ayrıldığı O kolların da üçerli olarak kollara ayrıldığı söylenir. Türkler savaşta, hızla koşan at üzerinde iken düşmanından kaçıyormuş gibi yapıp, kovalayanın oku yetişemesin diye aradaki mesafeyi 250 m kadar açarlar, sonra da bir kaplan çevikliğiyle âniden dönüp ok atarlarmış. Eski Türk Ordularının öncü birlikleridir okçulardı. Mete Han zamanında başlayan Islıklı oklar meşhurdur. İlk önce onların attıkları okların uğultuları duyulur savaş meydanlarında. Büyük kalabalıklara karşı savaşı kazanan ok ve yaydır. Türklerin At ve ok ustalıklarını anlatmaya gerek yoktur. Yaşam biçimi olarak kabul ettikleri ok ve yay sadece savaşta değil, avcılıkta, eğlencelerde kullandıkları tarih kitaplarında yazmaktadır. evlilikte hediye olarak verilen oklar çok değerli hediye olarak kabul görürdü. Yapılan bir kazıda Milattan Önce 3000 Yıllarına ait bir mezarlıkta bulunan mezarların hepsinde çocuklar ve kadınlar dahil yanlarında Yay ve okları ile gömüldüğü tespit edilmiştir.

Selçuklu ve Osmanlı da da Okçuluğun önemi çok büyüktür. Üç çeşit ok atma tekniği vardı. Hedef Atışı, Darp Atışı ve Menzil Atışı, O dönemler de özelliklle Menzil Atışları çok ünlüdür. Geleneksel Türk Oklarının yapısından dolayı Kompozit yaylar çok uzaklara ok atabilmeleriyle ünlüdür. Bursalı Şüca, (839 M) Tozkoparan İskender (846 M) Gibi pehlivanlar herkes tarafından bilinir.

Geleneksel Okçuluk Kursuna katılanlar hemen çile çekmeye başlıyor. Çile, yaya bağlanan ipe, kirişe verilen addır. Çile çekmek de buradan gelmektedir. Kepâze ise, kemankeş olmak isteyenlerin, kaslarını çalıştırmak, kas hafızalarını okçuluğa hazırlamak için ok kullanmadan boş olarak çekmek zorunda oldukları basit yay ve ya yay formunda yapılan malzeme adıdır. Daha sonra bir okun tutuş şekli, Duruş şekilleri anlatılır ve bu anlatılar ışığında ucu olmayan oklarla atış yaparlar. Bu şekilde antrenmanlara devam eden sporcular gerçek oklar ve yaylarla atışlara başlarlar. Puta dediğimiz hedef tahtasına atış yaparlar. Bazen de hareketli hedefler koyarak tecrübe kazanırlar. Nişan alma yöntemlerinde, duruşlarına, tutuşlarından zihgirlerine kadar bir çok şeyi kendilerine has yöntemler geliştirene kadar derslere, antrenmanlara devam ederler. Daha sonra Yarışma amaçlı branş çalışmalarına başlarlar. ”



comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.08.2022 tarihinde Levent Yazıcı tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Hopa'da Okçuluk Kursu Açıldı...
 » Hopa Voleybol Kulübü Voleybol Sezon...
 » Türkiye'nin En Büyük Atatürk Heykel...
 » Artvin’de Atatepe Ve Kale Turizme K...
 » Hopa Hem Yılsonu Sergisi Büyüledi...
 » Türkiye'nin En Büyük Atatürk Heykel...
 » Artvin'e Kahvecioğlu'nun Hizmetleri...
 » Atatürk'ü Anma Gençlik Ve Spor Bayr...
 » Hopa Hem Yılsonu Sergisi Büyüledi...
 » Artvin Hopaspor'dan Artvinspor'a An...
 » Artvin İl Spor Merkezleri Açıldı...
 » Arhavi Kavak Köylüleri Çed Toplantı...
 » İmkansız Olanı Başarmak...
 » Hopalı Atletimiz Yunanistan'dan Alt...
 » Bugün Öğretmenler Günü...
 » Hopa Atatürk Lisesi Şampiyon...
 » Hopa Atatürk Lisesi Şampiyon...
 » Taekwondo'da Sınav Heyecanı Yaşandı...
 » Hopa Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun Co...
 » Artvin Lif-levha Fabrikası Emekçile...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...