Şehir Hastanelerinin yabancılara satışının Rekabet Kurumunun web sayfasında duyurulmasının ardından sayfadan kaldırılmasının nedenini Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a soran CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, bu satışa ilişkin Sağlık Bakanlığından izin alınıp alınmadığına, böyle bir satışa onay verip vermediğine, bu satışın gerçekleşmesi durumunda kişisel verilerin dışarıya transferinin önlenmesine ilişkin nasıl tedbir alınacağı konularına Bakan Fahrettin Koca’nın açıklama getirmesini istedi.
İstanbul’daki Başak şehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Adana Şehir Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, Yozgat Şehir Hastanesi ile Ankara’daki Fizik Tedavi Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanelerinin yer aldığı, Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden biri olan ve uluslararası müteahhitlik ligi ENR’de 23’üncü sırada yer alan Rönesans Holding’in bünyesinde bulunan ve 2015 yılında kurulan Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlık AŞ’nin tamamının Dünyanın en büyük dış kaynak hizmeti sağlama şirketi olan Danimarka menşeli ISS Facilities’e satışı ile ilgili işlemlerin başlatıldığı, satış süreci ile ilgili duyurunun Rekabet Kurumunun web sitesinde yer aldığı, ancak konunun detayının medyada gazeteciler aracılığı ile sorgulanması sürecinde, söz konusu duyurunun Rekabet Kurumunun web sitesinin “Bildirilen Birleşme ve Devralmalar” başlıklı bölümünden kaldırıldığı yönündeki haberleri hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rekabet Kurumu’nun duyuruyu web sayfasından kaldırmasının nedenini Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a, bu satış işlemi ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığının onay verip vermediğini ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.
Bu satışa Sağlık Bakanlığının itirazı yok mu?
TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlık AŞ’nin tamamının Dünyanın en büyük dış kaynak hizmeti sağlama şirketi olan Danimarka menşeli ISS Facilities’e satışı ile ilgili işlemlerin başlatıldığından Sağlık Bakanlığı’nın bilgisi olup olmadığını, bu satış işlemi ile ilgili olarak Bakanlıktan ön izin alınıp alınmadığını veya bir görüşme yapılıp yapılmadığını Koca’ya soran Bekaroğlu, Sağlık Bakanlığının bu satış işlemi ile ilgili herhangi bir itirazı olup olmadığı sorularının yanıtlanmasını istedi.
“Bu projelerin ilk aşamasındaki sözleşmelerde işletmenin devrine izin veren düzenlemelere yer verilmiş midir?” diye soran Bekaroğlu, sözleşmelerin, bu olasılığın gerçekleşme ihtimali üzerine kurulup kurulmadığının da cevabını istedi.
Hizmet bedeli ayrı şirkete, kullanım bedeli ayrı şirkete mi ödenecek?
Bu satışın, Sağlık Bakanlığı ile Rönesans Holding ve/veya Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlık A. Ş arasında imzalanan ancak detayları kamuoyuna paylaşılmayan “kullanım bedeli” ve “hizmet bedeli” ödemelerini içeren 20 ila 25 yıllık süreli sözleşmeler açısından sorun teşkil edip etmediğinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirten Bekaroğlu, “Söz konusu devir işlemi gerçekleştirildiği takdirde şehir hastanelerine ilişkin Bakanlığınızca yapılan “kullanım bedeli” ödemeleri bir şirkete “hizmet bedeli” ayrı bir şirkete mi yapılacaktır?” diye sordu.
Devirden sonra Danimarka menşeli ISS Facilities’in şehir hastanelerinde ne tür hizmetleri üstleneceğinin izahını isteyen Bekaroğlu, Bakan Koca’dan şu sorularına da yanıt istedi:
• Bu hizmetler temel sağlık hizmetleri dışında kalan yemek, temizlik, güvenlik, teknik bakım, otopark vb hizmetlerin yanında sağlıkla ilgili radyoloji, görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerini de kapsamakta mıdır?
Ödemeler TL’ye çevrilecek mi?
• Bu hizmetler karşılığında yapılacak ödemeler için geçmiş dönemde yabancı para cinsi üzerinden verilmiş ve/veya saptanmış bulunan birim ödeme miktarları ve garanti miktarları konusunda değişikliğe gidilecek midir? Bu ödeme tutarlarını döviz fiyatlarındaki aşırı yükselmeyi dikkate alarak Türk lirasına çevirmeyi düşünüyor musunuz?
Kişisel sağlık bilgilerinin yabancılara devri nasıl engellenecek?
• Radyoloji, görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri nedeniyle bu hizmeti yürütecek yabancı menşeli firma tarafından edinilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kişisel bilgilerin güvenliği nasıl sağlanacaktır? Bu verilerin dışarıya transfer edilmesi nasıl önlenecektir?
• Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlık AŞ’nin tamamının 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren, 500 bine yakın çalışana sahip olmasıyla Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 4’üncü en büyük işvereni konumunda bulunan 60 bini aşkın kurumsal müşteriye hizmet veren ISS Facilities’e satışı konusu Bakanlığınız tarafından Türkiye’de sağlık sektörünün gelecek dönem projeksiyonları açısından nasıl değerlendirilmektedir?”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.06.2021 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle