Borçka Kaymakamı Ali Osman Bulat, Muratlı Barajı Hidroelektrik Santrali ile Çavuşlu Köyü Kocaman Hidroelektrik Santralini ziyaret etti.
Çalışanlarla bir araya gelerek faaliyetleri hakkında bilgi alan Kaymakam Bulat, yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
Muratlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali
Artvin'de bulunan Muratlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES); 115 MWe kurulu gücü ile ortalama 108. 728 kişiye düşen tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılar.
Muratlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Artvin'in Borçka ilçesi Muratlı mevkiinde, Çoruh Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A. Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 115 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 133. Artvin'in ise 4. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 49. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. Muratlı Barajı ve HES ortalama 394. 899. 783 kilovatsaat elektrik üretimi ile 108. 728 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Muratlı Barajı ve HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 132. 206 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.
Muratlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Türkiye - Gürcistan sınırına yaklaşık 100 metre mesafededir. Muratlı Barajı tribünlerini döndürerek Çoruh Nehri üzerinde yoluna devam eden su, çok kısa bir süre sonra Gürcistan sınırlarına girmekte ve ardından yine Gürcistan sınırları içerisinden Karadeniz'e dökülmektedir. Çoruh Nehri yıllık ortalama 278 m3/sn debi ile akmaktadır.
MALİYETİ
Muratlı Barajı'nın inşa edilmesi amacıyla 1998 yılı fiyatlarıyla 6 yılda toplam 224. 991. 114 ABD Doları (yaklaşık 225 milyon dolar) harcama yapıldığı açıklandı.
Kronoloji
1 Eylül 1999: Muratlı Barajı'nın inşaatı başladı.
2 Haziran 2005: Her biri 57, 5 MWe kapasiteli iki türbinden oluşan Muratlı Barajı'nda elektrik üretimi başladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.02.2021 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle