Artvin Eğitim-sen’den Boğaziçi’ne Destek

13/01/2021 04:49


Artvin Eğitim-sen’den Boğaziçi’ne Destek

Haber: Hayati Akbaş







Üniversiteler bilginin üretildiği ve üretilen bilginin gelecek kuşaklara aktarıldığı yerler. Bilginin üretilmesi, araştırma yapılması için özgür bir ortam gerekir.

Bilimsel özgürlük ise üniversite özerkliğine, kendi kendilerini yönetmelerine bağlı. Bilim insanı, siyasal iktidarın hoşuna gitmeyecek yeni düşünceler, yeni görüşler ortaya attığında, bilimsel özgürlük duvarı ile korunacağından emin olmalı. Akademik özgürlük, ifade özgürlüğünün bir parçası olmakla birlikte, ifade özgürlüğüne getirilen genel korumanın ötesinde bir koruma gerektirir. Bu da üniversitenin özerk yapısıyla yakından ilişkili. O nedenle gelişmiş üniversitelerin hemen hepsinde rektör belirleme süreci siyasal otorite dışında, üniversitenin iç dinamikleriyle gerçekleşir.

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi 2006 yılında kabul ettiği akademik özgürlüğe ilişkin kararında şöyle diyor:

"Akademik özgürlük hiçbir sınırlamaya tabi olmadan ifade ve eylem özgürlüğünü, araştırma yapma ve bilgiyi ve gerçeği yayma özgürlüğünü kapsar.

Tarihte kanıtlanmıştır ki akademik özgürlüğün ve üniversitenin özerkliğinin ihlali, entelektüel gerilemeye ve bunun sonucu toplumsal ve ekonomik duraklamaya yol açar. "

Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil, seçimle belirlenmelidir.

Akademik özerklik, bilimsel üretim ve yaratıcılığın ve dolayısıyla bilimsel gelişim için önkoşuldur. Bilimsel gerçeklik, siyasi ve ekonomik çıkarlarla çelişebilir. Ancak bilim insanları hiçbir makam veya yöneticiye değil, bilime karşı sorumludurlar. Bilimsel ahlakları gereği şartlar ne olursa olsun bilimsel gerçeklikleri açığa çıkarmaları ve onları cesaretle dile getirmeleri gerekmektedir. Akademik özerklik, iktidar sahibi olmayan bilim insanlarını çıkar çatışmalarından koruyan ve böylelikle bilimsel üretimin sürekliliğini sağlayan temel ilkedir. İfade özgürlüğü üzerine inşa edilmiş olan demokratik toplumlar için özerk üniversiteler vazgeçilemez kurumlardır.

Boğaziçi üniversitesindeki atama kararıyla siyasallaşan rektör atamaları ülkemizin içinden geçtiği siyasal, sosyal ve ekonomik durumdan bağımsız değildir. Bu yaşananlar yalnızca Boğaziçi üniversitesinin sorunu olmadığının farkındayız. Bu hal taşra üniversitelerinde de süreklileşen deneyimlerle her daim yaşanmaktadır.

Üniversitelere dayatılan bu uygulama ve ölçütler, üniversite kurumunun çürümesine, intihal vakalarının artmasına; bilimsel gerçeklikleri açığa çıkarmaya çaba harcayan ve toplumla paylaşan değil, kendi maddi çıkarları ve bireysel tanınırlığı peşinde koşan bir akademisyen tipinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu nedenle, üniversitelerin toplumsal saygınlığı ve güvenilirliği gün geçtikçe azalmaktadır.

Bu bağlamda sorun ne kadar Boğaziçi’nin ise o kadar Mardin Artuklu’nundur. Ne kadar ODTÜ’nün ise o kadar Artvin Çoruh Üniversitesi’nindir. Bu sorunlarla ancak yerelden bakıp ulusalı gören, ulusaldan bakıp yereli pas geçmeyen bir bakışla baş edebileceğimizin farkındayız. O nedenle bugün buradayız. Bu sorun sadece Boğaziçili dostlarımızın sorunu değil, aynı zamanda Artvin Çoruh Üniversitemizin de sorundur.

Yöneticilerimiz eğer bilimsel başarıyı hedefliyorlarsa bu üniversitelere dışarıdan müdahale etmek yerine, bu yaratıcı ve özgürlükçü ortamı güçlendirecek ve bunu bütün üniversitelere yayacak yolları bulma sorumluluğundadırlar. Bunun için de öncelikli olarak yapılması gereken, üniversitenin bilim politikasını, araştırma ve teknoloji stratejilerini özerk olarak geliştirmesini garanti altına almaktır.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yeni rektör atamasına karşı çıkan akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz, bütün olumsuz koşullara karşın, sahip oldukları görece etkin akademik özerkliği koruma mücadelesi vermektedirler. Ülkemizin kalkınması ve demokratikleşmesi için elzem olan bilimsel gelişmenin sağlanması için sorumlu olan yöneticiler, bu itiraza saygı duymalı ve akademik özerkliğin bilimsel üretim için zorunlu olduğu bilincindeki bütün bilim insanlarını rahatsız eden bu atama sisteminden vazgeçmelidir.

Üniversite gibi köklü bir eğitim geleneği olan kurumların yöneticilerinin akademik liyakate değil siyasal aidiyete göre belirlenmesi hiçbir biçimde kabul edilemez. Üniversitelerimizi ve akademik yaşantımızı pranga altına alan idari ve siyasi baskıları kurumsallaştıran bu atamalar, üniversitelerin en çok ihtiyaç duyduğu özgürlük ortamını tümüyle imkânsız hale getirmektedir.

Kent paydaşlarına sesleniyoruz. Yakın dönemde Artvin Çoruh Üniversitesi’nde yeniden bir atama yapılacak! O nedenle ne mi istiyoruz; tıpkı dostlarımızın dediklerini tekrarlıyoruz.

• Akademik özerkliği, bilimsel özgürlüğü ve demokratik değerleriyle öne çıkan bir üniversite.

• Karar alma yetkisi demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullara ve liyakat sahibi akademik yöneticilere bırakılan bir üniversite.

• Politik saiklerle kadro atamalarına son verilerek ihtiyaç temelinde akademik kadroların oluşturulduğu bir üniversite.

• Artvin’i ve bölgeyi tanıyan, sorunlara çözüm olanaklarını üniversitenin öğrencisi, hocası ve kentin yurttaşları ile birlikte üretebilecek yöneticilerin olmasını talep ediyoruz.

Üniversitelerinin demokratik geleneğine sahip çıkan, akademinin üzerine iktidar gölgesi düşmemesi için mücadele eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin bu haklı mücadelesinin yanındayız. Yaşasın insan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelemiz! Kamuoyuna saygıyla duyurulur”.



comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.01.2021 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...