CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan, Danıştay’ın iptal ettiği Yeşil Yol kararının bir an evvel uygulanmasını ve Karadeniz yaylalarına verdiği geri dönülemez hasarın sorumluları hakkında soruşturma açmasını istedi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, önceki gün aldığı kararla Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin doğa harikası yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol projesini durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2016 yılında onaylanan Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin planlama bölgesini etkileyen çevre düzeni planı revizyonunun iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada oy birliğiyle yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Kurulun, söz konusu kararında Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan yolların yaylaların varlığını yok edeceğine dikkat çekerek yol boyunca sürekliliği olan bir yapılaşmaya neden olacağı vurgulanırken, İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Samsun Bölge İdare Mahkemesinin de Yeşil Yol kapsamındaki Karadeniz’in doğa harikası yaylaları Ayder-Kavrun ve Samistal yaylaları arasındaki yolların iptaline karar verdiğini, bölge sakinlerinin de 5 yıldır süren yol inşaatının yaylaları, dağları parçaladığını belirterek kararların bir an önce uygulanmasını istediği yönündeki haberleri hatırlatarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan şu sorularına cevap istedi:
1-Basın ve yayın organlarında yer alan haberler doğru mudur?
2-Bu haberler doğru ise Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulunun söz konusu yürütmeyi durdurma kararı ile Samsun Bölge İdare Mahkemesinin Yeşil Yol kapsamındaki Karadeniz’in doğa harikası yaylaları Ayder-Kavrun ve Samistal yaylaları arasındaki yolların iptaline ilişkin kararının gereği yerine getirilmiş midir?
3- Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulunun yürütmeyi durdurma kararı ve Samsun Bölge İdare Mahkemesinin iptal kararlarının uygulanmamasının ne tür problem ve sorunların ortaya çıkmasına neden olabileceğini düşünüyor musunuz?
4- Mevcut doğa yapısını geri dönüştürülemeyecek ölçekte değiştiren, ekolojiyi ciddi bir biçimde bozan, yaylaları ve dağları parçalayan, mera alanlarını bölen, geleneksel mimariyi betona boğarak yaylaları adeta mini kasabalara dönüştüren, yoğun araç trafiğine ve kitlesel insan akışına maruz bırakan, ormanlarda ve yaban hayatında büyük yıkımlara yol açan söz konusu projeden vazgeçmeyi düşünmüyor musunuz?
5-Bu projeyi hazırlayanlar ve uygulamaya geçmesini sağlayan kamu görevlileri kimlerdir?
6-Yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarından sonra bu yanlış projenin sorumluları hakkında herhangi bir idari işlem uygulamayı veya soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.07.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle