Pandemi sürecine bağlı olarak bölgemizin önemli gelir kaynaklarından olan çayın hasadında oluşabilecek işgücü açığının yerli kaynaklar içerisinden karşılanmasına yönelik “ Çay Makası Ekmek Kapısı Projesi” gerçekleştirildi.
Artvin Valiliği koordinesinde planlanan proje kapsamında, Arhavi, Hopa, Kemalpaşa ve Borçka Kaymakamlıkları, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, , ÇAYKUR’a bağlı Fabrika Müdürlükleri ile Ziraat Odalarının gerçekleştirdikleri değerlendirme toplantıları düzenlediler. Düzenlenen bu toplantılar sonucunda;
Pandemi dönemine bağlı olarak çay hasadında oluşabilecek işgücü açığının yerli kaynaklar içerisinden karşılanmasının mümkün olacağı beklentisi oluşmuştur.
Bu bağlamda, Kaymakamlıklar vasıtasıyla ilçelerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından düzenli destek alan dar gelirli vatandaşlar başta olmak üzere, geçmiş dönemde devletin çeşitli birimlerine müracaat ederek iş talebinde bulunanlarla irtibata geçilmiş, çay-fındık hasat dönemlerinde yevmiyeli olarak çalışmak isteyen vatandaşlardan bir çalışma listesi oluşturularak, bu listedeki kişiler İlçe İş-Kur birimi koordinasyonunda işçi talebinde bulunan üreticilerle irtibatlandırılmışlardır.
Yapılan bu çalışmalar sonucunda çay hasadında işe başlayan gönüllüler hem alandaki işgücü açığının yerli kaynaklarla kapanmasına katkı sunma hem de bütçelerine ek gelir sağlama imkânı buldular.
Artvin Valiliği ve ilgili kurumlarda yapılan bu faydalı çalışmanın teşvik edilmesi ve kolaylaştırılması amacıyla çalışanlara elektrikli çay hasat makinası, çay makası, tulum, çizme, yağmurluk gibi alet-ekipman ve malzeme desteğinde bulundu.
Yapılan hasat çalışmalarını yerinde inceleyen Artvin Valisi Yılmaz Doruk, “. Bilindiği üzere çay, bölge insanımızın toprağını da hayatını da kıymetlendiren önemli bir gelir kaynağı. Bu yüzden bu ekonomik değerin Pandemi sürecinden en az şekilde etkilenerek ekonomimize kazandırılması hepimizin önceliğidir. Başta kaymakamlıklarımız olmak üzere valiliğimiz koordinasyonunda hareket eden ilgili kurumlar buna yönelik toplantılar gerçekleştirdiler. Yapılan bu toplantılar sonucunda burada ihtiyaç duyulacak işgücünün yerli kaynaklarımızdan karşılanabileceği görüşü hâsıl olmuştur. Bizlerde devlet olarak yerli iş gücünü desteklemek adına gerekli adımları attık. Bu kapsamda vatandaşlarımıza çay toplamadaki iş gücünü kolaylaştıracak çeşitli ekipman desteklerinde bulunduk. Böylece burada oluşacak yerli kazancın ülkemiz içinde kalmasını ve kendi vatandaşımızın bundan ek gelir sağlamasını amaçladık Bu kapsamda oluşturduğumuz projeyle birlikte üreticilerimize toplamda 75 bin TL’lik ekipman desteğinde bulunduk. Bu teşvikimizle birlikte projeden faydalananların elde ettiği ek gelir yaklaşık 1 milyon 500 bin TL oldu. Bu tarz oluşumların daha da arttırılması amacıyla desteklerimizin her daim süreceğinin altını çizmek istiyorum. Siz üreticilerimize bereketli kazançlar diliyorum”
Konuşmaların tamamlanması ardından yaş çay üreticilerine ekipman destekleri protokole katılanlar tarafından verildi.
Esenkiyi Köyü Muhtarı Yaşar Papila’nın ev sahipliği yaptığı etkinliğe Vali Yılmaz Doruk, Hopa Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat, Arhavi Kaymakamı Fatih Dülgeroğlu, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi ile birlikte kurum müdürleri, Ak parti Hopa İlçe Başkanı İlyas Güven ve çay üreticileri katıldılar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.07.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle