Borçka’da Koronavirüs Hastalığı Bilgilendirme

23/06/2020 08:55

Borçka Tsm’den Covid-19 Yeni Koronavirüs Hastalığı Bilgilendirme Toplantıları Yapıldı.


Haber: Hayati Akbaş







Borçka Toplum Sağlığı Merkezi tarafından COVİD-19 Yeni Koronavirüs Hastalığına Yönelik Alınan Tedbirlerin Değerlendirilmesi Denetim Komisyonu Tarafından Yapıldı.

İlçede Borçka Kaymakamlığı tarafından Koronavirüsü ne yönelik Tüm işletmeler ve Kamu kurumlarında alınan tedbirlerin değerlendirilmesi, gerekli konularda bilgilendirme çalışmaları yapmak üzere denetim ve bilgilendirme komisyonu kuruldu.

İlçe kaymakamı Hasan Hüsnü Türker tarafından Başta Toplum Sağlığı Merkezi, Gıda ve Tarım İlçe Müdürlüğü, Borçka Belediye Zabıtası, İlçe Emniyet Amirliği, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Özel İdare Mal Müdürlüğü, Vefa Gönüllüsü(Okul Müdürü, Öğretmen, İmam, Memur) gibi değişik meslek guruplarından Kamu görevlilerinin bulunduğu bir komisyon görevlendirildi. Denetim ve bilgilendirme komisyonun Başkanlığını Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Osman Dursun tarafından yürütülmesi Kaymakamlık makamınca uygun görüldü. Komisyon Çalışmalarına ilk olarak, sahada denetçi olarak görev alacak Ziraat Mühendisinden, Hemşiresine, Sağlık Memurunda, Askeri ve Emniyet teşkilatı mensubu, Din görevlisi, Maliye memuru, gibi çok geniş bir yelpazede yer alan görevlilere Eğitim yapılarak başlandı. Eğitim için Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Salonunda bir araya gelen görevlilere Toplum Sağlığı merkezince Hazırlanan eğitim ve bilgilendirmeler, Dr. Osman Dursun, Dr. Büşra Sağlam, Sağlık Memuru Esra Yalçın, Sağlık Memuru Yetkin Çiftçi, Sağlık Memuru Ali Yılmaz tarafından bilgilendirmeler gerçekleştirildi. Eğitimde denetçilere sahada hangi konularda neler yapacakları, hangi kriterlere bakacakları, karşılaşabilecekleri sorunlara ilişkin durumlar hakkında bilgi verildi. Karşılıklı soru cevap ve bilgi alışverişi ile eğitim Sonlandırıldı. Ardından işletme gruplarına göre oluşturulan denetim komisyonu ekipleri ilçe genelinde bilgilendirme ve denetim faaliyetlerini yerine getirerek, sahada anlamlı bir çalışmaya imza attılar. Genel olarak işletmelerde şu hususlara bakıldı;

Maskesiz ve maskeyi uygun şekilde kullanmayan (burun ve ağız kapalışekilde) kullanmayan müşteriler içeri alınmamalıdır.

Çalışan ve müşteri dâhil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde içeriye müşteri alınmalıdır. Bu kurala göre iş yeri kapasite bilgisi kapıya asılmalıdır.

Sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre, 3-4 adım) uyulmalı, sıra beklenmesi gereken her yerde (ödeme alanları vb. ) mesafe yer işaretleriyle belirlenmelidir.

Sıra bekleyen müşteriler iş yeri dışında sosyal mesafe kurallarına göre belirlenmiş işaretlerde beklemelidir.

Müşterilerden iş yerine tek başlarına girmeleri istenmelidir. Eşlik eden diğer kişiler dışarıda kalmalıdır.

İş yerlerine misafir alınmamalıdır.

İş yeri girişinde müşteriler tarafından kullanılmak üzere alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya bulundurulmalıdır. El antiseptiğinin doluluk durumu belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve her zaman dolu olması sağlanmalıdır.

İş yerine giren her müşterinin ellerini dezenfekte etmesi sağlanmalıdır.

Ürün deneme süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

Denenen ürünlere Ultraviyole ışınları uygulanmamalıdır. Avrupa Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi tarafından önerilmeyen bu işlem insan sağlığına zararlı olabilir.

Ayakkabı denemede kullanılan kolaylaştırıcı aparat (ayakkabı çekeceği)

24 T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI

Her müşteriden sonra %70’lik alkol veya 1/100 çamaşır suyu içeren bezle silinerek dezenfekte edilmelidir.

Personeli korumak için tezgâhlar ve müşteri alanı arasına geçici bir ayırıcı veya pencere yerleştirilmelidir.

Müşterilerden tercihen temassız olmak üzere nakit olmayan ödeme yapmaları istenmelidir.

3. 2. Müşterilere Yönelik Önlemler

Müşterilerin iş yerinin girişinde görünür bir yere asılmış olan ve içerideuyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirmeyi okuması sağlanmalıdır.

Müşteriler, diğer müşteriler ve çalışanlar ile aralarında sosyal mesafeyi sağlamaları hususunda uyarılmalıdırlar.

Müşterilerin maskeli olarak iş yerine girmesi sağlanmalıdır. Bu tip iş yerleri ve genel olarak toplum içinde kuralına uygun olarak bez maske takılması yeterlidir. Girişte maskesi olmayanlar için maske bulundurulmalıdır.

Müşteri iş yerine girdiğinde alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya ile ellerini temizlemelidir.

Müşteriler, iş yeri içinde mecbur kalmadıkça yüzeylere dokunmamalıdır.

Dokunulduğunda el antiseptiği kullanmaları sağlanmalıdır.

Müşterilerin iş yeri içinde mümkün olduğu kadar kısa süre kalması sağlanmalıdır.

Gibi konularda denetimler yapıldı. Denetimler bundan sonraki süreçte de devam edecek ve alınan tedbirlerin devamlılığının sağlanması ve takibinin yapılması amaçlanmaktadır.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.06.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...