Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) koordinasyonu ile başlattığı görüşmeler sonucunda AÇÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü (TABİK) ile Karadeniz Teknik Üniversitesi İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLAFAR) ile arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Protokolün amacı; Ülkemizin 11. Kalkınma Planında öncelikli sektörlerden biri olarak seçilen ilaç ve tıbbi cihaz/malzeme sektöründe, küresel pazardaki rekabet gücümüzü artırmaya ve değer zincirinde ülkemizi daha üst konuma taşımaya katkı sağlamak için gerek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi gerekse bu alanda Ar-Ge faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde iş birliğinin yapılmasıdır.
Taraflar arasındaki iş birliğini;
Ortak Ar-Ge projeleri,
Ar-Ge projelerine destek ve danışmanlık,
Sektörün nitelikli elaman ihtiyacına yönelik eğitimler (Çalıştay, seminer, sertifika programları vb. )
Mevcut altyapı laboratuvar imkânlarının projeler kapsamında karşılıklı olarak kullanılabilmesi,
ve benzeri faaliyetler oluşturacak olup her bir faaliyete/projeye özgü taraflar arasında sözleşmeler yapılabilecektir.
Artvin Çoruh Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi,
İlgili alanda çalışan/çalışmayı düşünen araştırmacılar ve lisansüstü öğrenciler için akademik mikro çevrenin tesis edilmesi,
Ar-Ge altyapılarının bireysel veya ortak projelerde tarafların kendi usul ve esasları dâhilinde karşılıklı kullandırılması ve öncelik tanınması,
İlgili alanda çalışma yürüten araştırmacıların bilgi/beceri ve Ar-Ge tecrübelerinin paylaşımı için karşılıklı olarak kurum ziyaretlerinin yapılabilmesi,
KTÜ İLAFAR tarafından; tıbbi ve aromatik bitkiler, ve diğer tüm doğal kaynaklardan ilaç etkin madde veya özgün yardımcı madde potansiyeli olabilecek bileşiklerin farmakolojik aktivite araştırmaları, farmasötik formülasyon haline getirilmesi, ve toksisite araştırmaları yapılabilecektir.
AÇÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından; tıbbi ve aromatik açıdan potansiyel taşıyan bitkilerin belirlenmesi, bölge bazında envanterlerinin çıkarılması, biyolojik yönden aktif maddelerinin eldesi, izolasyonu, tanımlanması, standardizasyonu ve biyoteknolojik yöntemlerle üretilmesi gibi araştırmaları gerçekleştirebilecektir.
Protokolü; AÇÜ TABİK adına Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki ve KTÜ İLAFAR adına Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal imzaladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.06.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle