Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası

14/01/2020 10:51

Artvin İl Sağlık Müdürlüğü 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası Nedeniyle Açıklamada Bulundu.


Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası

Haber: Hayati Akbaş







Artvin İl Sağlık Müdürlüğü 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada; “1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyaması ve başarılı olması nedeniyle Fransa’da Körler Örgütü görme engellilerin bastonunun beyaza boyanmasına ve beyaz bastonun görme engellilerin simgesi olmasına karar vermiştir. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ olarak kabul edilmekte, bu hafta dolayısı ile göz sağlığının önemine dikkat çekilerek görme engellilerin sorunları gündeme getirilmektedir.

Görme yeteneğinin bulunmaması ya da yitirilmiş olması anlamına gelen körlük, görme merkezinin ya da görme sinirinin zarar görmesi, ya da çeşitli hastalıklar sonucu sonradan ortaya çıkabildiği gibi, doğuştan da gelebilir. Dünyada 10 milyon kadar kişinin, çoğunlukla önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğinden yoksun kaldığı sanılmaktadır. Görme duyusu hayati önem arz ettiği için göz sağlığını koruyarak sonradan oluşabilecek görme kaybının önüne geçilebilir. Özellikle periyodik göz kontrollerinin yapılması, birçok göz hastalığının henüz belirtileri başlamadan önlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır.

Körlüğün doğumsal nedenleri arasında annenin gebeliği sırasında geçirdiği kızamıkçık (rubella), parazit enfeksiyonu (toksoplazma), su çiçeği (varisella), yüksek dozda radyasyona maruz kalmak, kazalar ve kalıtımsal etmenler yer alırken sonradan oluşan görme kayıplarına katarakt, göz tansiyonu (glokom), sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu), retina yırtılması (retina dekolmanı), ileri evre şeker hastalığı, iş ve trafik kazaları, göz iltihapları, Behçet hastalığı, beyin tümörleri, multiple skleroz (MS) ve göz kazaları örnek gösterilebilir. Bu nedenle göz kazalarında hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Acil müdahaleler gözde kalıcı zararların oluşmaması bakımından çok önemlidir.

Göz muayenesi asla ihmal edilmemeli, rutin kontroller atlanmamalı, sağlık kurumlarımızda muayene olup, doktorlarımızın verdiği tedaviye uyulmalı, gözlük ve lens alırken mutlaka muayene olmalı ve rastgele yerlerden gözlük ve lens alınmamalıdır. Hastaların bu konuda duyarlı olması, en küçük bir şikâyeti dikkate alması göz sağlığı acısından çok önemlidir. Rutin Göz muayenesi, doğumdan hemen sonra, 6 aylıkken, 3 yaşındayken, okula başlamadan önce, okul süresince her yıl olmalı, yetişkinlerde ise 1 ile 3 yıl aralıklarla yapılmalıdır. Ayrıca bulanık görme, göz ya da çevresinde kızarıklık, şişlik, ağrı, uzak veya yakını görememe, çift görme, gözün aşırı sulanması, batma, yanma, şaşılık ve göz renginde değişme gibi göz hastalıklarını hatırlatan belirtilerde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Göz sağlığını korumak ve olumsuz sonuçların önüne geçmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

*Televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmamalıdır.

*Uzun süren bilgisayar kullanımlarında gözler sık sık dinlendirilmelidir.

*Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) bol miktarda tüketilmelidir.

*Göz hijyenine özen gösterilmelidir.

*Kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 cm mesafe olmasına dikkat edilmelidir.

*Çok az ya da fazla ışıkta okuma ve yazma yapılmamalıdır.

*Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalıdır.

*Çocuklarda herhangi bir göz kayması veya görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz doktoruna başvurulmalıdır.

*İlerleyen yaşla birlikte göz sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalıdır.

*Ülkemizde görmeden yaşamını sürdüren veya görmede güçlük çeken, az gören 1. 5 milyon görme engelli bulunmaktadır. 220 bin kişi gözlerini tamamen kaybetmiş ve beyaz bastona ihtiyaç duyuyor. Toplumun her kesimi bilmelidir ki görme engelli olmak hayatın sonu değil bir farklılıktır.

Sağlıklı olan her bireyin aynı zamanda bir engelli adayı olduğu gerçeğinden hareketle görme engelli vatandaşlarımızın hayata tutunmaları sağlanmalı ve toplumsal yaşamın her alanında var olabilmeleri için tüm engeller kaldırılmalıdır. Engellilerin yaşadıkları sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi, toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkün olacaktır. ” dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.01.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Hopa’da 2’nci Lojistik Çalıştayı Dü...