TÜİK Trabzon Bölge Müdürlüğü’nün dış ticaret istatistikleri veri tabanından derlediği geçici bilgilere göre 2019 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre Doğu Karadeniz’de ihracat yüzde13, 6 oranında artarak 831 milyon dolara , ithalat ise yüzde 22, 2 oranında azalarak87 milyon dolara düştü. Aynı dönemde Türkiye’de ihracat yüzde 1, 9 oranında artarken, ithalat ise yüzde 19, 8 oranında düştü.
2019 yılı Ocak-Haziran döneminde, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Türkiye ihracatındaki payı yüzde 1, 0, ithalattaki payı ise yüzde 0, 1 olarak gerçekleşti.
2019 yılı Ocak-Haziran döneminde Doğu Karadeniz ihracatının %74, 6’sı3 fasıl altında gerçekleşti. Toplam ihracatın yüzde 42, 7’si (354, 6milyon dolar) “Yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler” faslında yüzde 21, 6’sı (179, 3 milyon dolar) “Sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler ve bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen müstahzarlar” faslında ve yüzde 10, 3’ü (85, 9 milyon dolar) “Metal cevherleri, cüruf ve kül” faslındadır. Bu dönemde Doğu Karadeniz’den 130 ülke ve serbest bölgeye ihracat gerçekleşti. En fazla ihracat 129, 1 milyon dolarla İtalya’ya gerçekleşirken bu ülkeyi 100, 7 milyon dolarla Almanya, 71, 9 milyon dolarla Rusya Federasyonu ve 58, 9milyon dolarla Çin izledi.
2019 Yılı Ocak-Haziran Döneminde İhracatı Azalan Tek İl Artvin Oldu
Doğu Karadeniz illerinin 2019 yılı Ocak-Haziran dönemindeki dış ticaret performansları bir önceki yılın aynı dönemine göre değerlendirildiğinde; ihracat Ordu, Gümüşhane, Giresun, Rize ve Trabzon’da artış gösterirken sadece Artvin’de düştü. Bu dönemde Gümüşhane’de ihracat yüzde 185, 2 oranında artarak 33, 2 milyon dolara, Rize’de ihracat yüzde 66, 5 oranında artarak 84, 8 milyon dolara, Giresun’da ihracat yüzde 28, 1 oranında artarak 88, 6 milyon dolara, Trabzon’da ihracat yüzde 6, 0 oranında artarak 510, 5 milyon dolara, Ordu’da ihracat yüzde 2, 5 oranında artarak 93, 1 milyon dolara çıktı. Artvin’de yüzde 24, 2 oranında azalarak 20, 5 milyon dolara düştü. Ayrıca 2019 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye genelinde Trabzon en fazla ihracat yapan 19. il oldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.08.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle