Sınır komşusu Gürcistan ile hem ekonomik hem de kültürel ilişkilerin geliştirilmesini sürekli hedefinde tutan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası daha önce ertelenen Gürcistan ziyaretini gerçekleştirerek bir dizi önemli temasta bulundu.
Meclis Başkanı Gökhan Bıyıklı, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Başkan Yardımcıları Okan Poyraz ve Şükrü Aydemir, Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Arslan, Meclis Üyesi İsmet Başar ve Kemal Gazioğlu, Oda Genel Sekreteri Hamdi Yıldırım ve Oda Üyesi Zeki Akbıyık’tan oluşan heyet Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası, GÜRTİAD ve T. C. Tiflis Büyükelçiliği ziyaretlerini gerçekleştirdi. Heyete iki günlük program süresince Gürcü iş insanı ve Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mamuka Skhvitaridze eşlik etti.
Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Ziyareti:
Hopa TSO heyeti Tiflis Programının ilk ziyaretini Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odasına gerçekleştirerek Başkan Nino Chikovani ile görüştü. İki odanın üyeleri üzerinde ticari ilişkilerin geliştirilebilmesi noktasında üstleneceği sorumluluk ve birlikte atılabilecek adımların konuşulduğu görüşmede ziyaret heyeti kendini tanıttıktan sonra ev sahibi Oda Başkanı faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
1, 5 milyon nüfusu bulunan Tiflis’te Ticaret ve Sanayi Odasında 38 farklı meslek grubu bulunurken üyelik zorunlu değil. Başkan Chikovani ‘Çin ile yapılan anlaşma sayesinde Gümrük tarifelerinin kalktığını ve ciddi bir ticaret potansiyeli yakalandığını ifade ederek Çin’de ofis açtıklarını ifade etti. Bunun yanında oda olarak yürütülen faaliyetler kapsamında Gürcistan’da iş yapmak isteyen firmalara danışmanlık hizmeti sağladıklarını ve yabancı firmaların ortaklık yapmak istediği Gürcü şirketler hakkında finansal araştırmalar yaparak güvenirlilik noktasında bilgi sağladıklarını paylaştı. Sektör olarak inşaat ve buna bağlı ticari faaliyetlerde bazı noktalarda sorunlar yaşandığını asansör kurulum ve sonrası hizmetler ile mobilyacılık sektöründe ticari köprüler kurulmasına ihtiyaçları olduğunu paylaştı. Özellikle iki sektör konusunda Tiflis’te yapılacak çalışmalara Hopa TSO üyelerini de davet edeceklerini belirterek iş bağlantıları kurulmasının iki ülke menfaatine olacağını vurguladı. ’
Daha sonra söz alan Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Akyürek ilk olarak kabullerinden dolayı teşekkürlerini sundu. Ziyaret sebebini kazan kazan prensibiyle ticari ilişkilerin geliştirilmesi olarak tanımlayan Akyürek, ‘Gürcü iş insanları ülkemizdeki ticari faaliyetleri için odamıza başvurabileceklerini söyleyerek talep ettikleri sektörler üzerinden işbirliği yapılabileceğini söyledi. Bunun yanı sıra yaşana sorunlara da değinen Başkan, Türk Tır ve otobüslerine yazılan yüksek trafik cezaları, Tır parklarının Türkiye’de olduğu gibi devlet tarafından işletilmesi, Kemalpaşa’da bulunan Makriali Kilisesinin modernize edilerek ziyarete açılabilmesi konularından destek talep ettiklerini ifade etti. Oda hizmet binasında açılması yönünde bürokratik adımlarım tamamlanma noktasına gelinen Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna bağlı bir temsil ofisi açılması ile ilgili bilgi veren Akyürek bu çalışmayla sınıra daha yakın bir noktada hizmet verilmesinin sağlanacağını ifade etti.
İki oda arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi noktasında daha fazla mesai harcanması mesajının çıktığı ziyaret Hopa TSO tarafından yapılan sunumun ardından sona erdirildi.
Gürcü ve Türk İşadamları Derneği (GÜRTİAD) Ziyareti:
Hopa TSO heyeti programın ikinci ziyaretini GÜRTİAD’ a gerçekleştirerek Başkan Celal Sancar, Başkan Yardımcısı Ömer Salur, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Melek, Yusuf Tosunoğlu ve Gürcistan’da faaliyet gösteren bazı Türk İş insanları ile bir araya geldiler.
GÜRTİAD Başkanı Sancar misafirlerine kısa bir hoş geldiniz konuşması gerçekleştirdi ve ardından dernek hakkında hazırlanan tanıtım sunumu gerçekleştirildi.
Hopa TSO heyetinin kendisini tanıtmasının ardından söz alan Akyürek ev sahipliği için GÜRTİAD yöneticilerine teşekkürlerini sundu. Akyürek konuşmasında ‘Bizleri burada temsil ediyor işadamları ve bu kolay değil GÜRTİAD bunu layıkıyla yerine getiriyor. Süreklilik arz eden bir duruş dernekler için zordur. Kendi kaynaklarıyla tüm faaliyetleri sürdürüyor. Hopa TSO ICC ve Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odaları üyesi olan bir kuruluş. Kendi kaynaklarıyla yaklaşık 5 bin metre kareye kurulu hizmet odası var. Bölgede en çok bilgisine başvurulan odalar arasında yer alan akredite bir odayız. Oda olarak ilçemize ilk coğrafi işaret unvanını Laz böreği ile aldık. Şubat ayında DOKA ile tanıtım yapılacaktır. Bunun yanında 2015 sel felaketinde 11 can kaybı yaşandı ve 32ü bulunamadı. Buradan yola çıkarak HOPAK kuruldu. Akut benzeri bir yapı ve ildeki AFAD kadar donanımlı bir oluşum. TOBB tarafından büyük gördük. Sarp Sınır kapısı TOBB tarafından modernize edildi ve Şubat ayında tamamen hizmete açılacak. Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Sayın Avtandil Mikatsadze ile sürekli bir iletişim halindeyiz ve Hopa TSO binasında Gürcistan başkonsolosluğu temsilciliği açılması talebi Gürcü yetkililer tarafından olumlu bulundu. Son olarak Kemalpaşa Makriali kilisesi ziyarete açılması projemiz var. İnanç turizmi kardeşlik hukukunu geliştirir ve ekonomi oluşturur. Sadece Hopa değil Karadeniz için önemli hizmet olur’ ifadelerini kullandı.
GÜRTİAD Başkanı Sancar ise ‘Dernekçilik gönül işi, hak ve hukuk içinde üyeleri temsil etmek durumundayız ve taşıdığımız sorumluluğun farkındayız. Tablo bizim için gurur verici. 90 üyemiz var. ICC Georgia ve Dünya Türk İş Konsey (DTİK) üyesi bir derneğiz. Kadınlar kolu aracılığıyla ve üyelerimizin sosyal faaliyetleri ile sosyal hayata dokunuyoruz. Elçiliğimizle birlikte her yıl 29 Ekim kutlamalarını coşkuyla gerçekleştiriyoruz. Gürcistan’da Türkçe eğitim sunan Yunus Emre Enstitüsüne destek veriyoruz. Yatırım yapmak için gelen Türk vatandaşa hukuki ve mali konularda destek olmak en önemli konumuz’ konuştu.
Devam eden sohbette diğer katılımcılarda iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel konular hakkındaki değerlendirmelerini ifade etti. Karşılıklı takdim edilen sunumların ardından dernek ziyareti sonlandırıldı.
T. C. Tiflis Büyükelçiliği Ziyareti:
Günün son programı için Hopa TSO heyeti Türkiye Cumhuriyeti Tiflis Büyükelçisi Sayın Fatma Ceren Yazgan tarafından makamlarında kabul edildi.
Misafirlerini makamında ağırlayan Büyükelçi iki ülke arasındaki ticari ve kültürel ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Büyükelçi Yazgan değerlendirmelerinde ‘Gürcistan ile toplum olarak birbirimize benziyoruz ve her daim sıkı ilişkilerimiz olmuştur. Gürcistan son dönemde Avrupa ile kimlik ve ticaret Amerika ile güvenlik ilişkileri geliştiriyor. Ülke pazarında önemli yerimiz var ama ticari olarak yerimiz sağlam değil, biz ilişkiye nasıl kolaylaştırırız ve sürekli hale getiririz onun çalışmasını yapıyoruz ülke çıkarlarımızı korumak en önemli hedefimiz. Son dönemde Haşhaş yüklü açığımız uzun süre bekletilmekte hayvan ithalatında sınırlaması geliyor hedefimiz sorunların kaynağını tespit etmek ve empati geliştirmek, yeni denklemlere göre hazırlıklı olmak. Gürcüler ihracatı artırmak, cari açık ve işsizliği azaltmak istiyor’ dedi.
Konuşmasına Hopa ile Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi noktasındaki önerilerle devam eden Büyükelçi ‘Turist rehberi Rusça, İngilizce ve Gürcüce hazırlanması çok önemli gelen turistin nereye gideceği nerede yiyeceğini bilmesi önemli bu konuda bir çalışma yapılmasını önerebilirim. Hopa geçiş noktası Batum ise turizm şehri. Hopa neden sadece geçiş noktası olsun? Yöresel tanıtım önemli bir konu örneğin yöresel müzik festivali yapılabilir. Hopa’da üretilip burada satılabilecek hangi ürünleriniz var? Bu noktalara odaklanılması önemli katkı sağlayacaktır.
Tüm bunların dışında FETÖ’cüler Gürcistan’da cirit atıyor haksız rekabet rüşvet ve benzeri işlerle ilgileniyorlar bunların yakalanması için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz’ şeklinde sürdür.
Daha sonra söz alan Hopa TSO Başkanı Akyürek öncelikle kabullerinden dolayı Büyükelçiye teşekkürlerini sundu. Akyürek değerlendirmesinde ‘ FETÖ konusunda vatanını seven herkes gibi bizlerde karşıyız onlara karşı üzerimizi düşen göreve hazırız. Mustafa kemal Atatürk’ün bu konuda çizdiği yol bizlerin rehberi olmuştur. Turizmle ilgili söylediklerinize katılıyoruz. Hopa TSO olarak lojistik çalıştayı düzenleyen odalardanız. İşbirliği ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için temaslara devam ediyoruz. Hopa ve Kemalpaşa’da gayrimenkul satışı yasaklandı sınır güvenliği kapsamında. Bu konuda değişiklik yapılarak yabancılara gayrimenkul satışına yeniden izin verilmesini inşaat sektörü açısından talep ediyoruz. Turizmde yatak sayısı için çaba sarf ediyoruz marka otel zincirlerinden açılmasını sağlayacağınıza inanıyoruz. Yedi TURSAB belgeli firmamız var ve son dönemde restoran hizmeti sektörü gelişiyor. Ayrıca Laz böreği coğrafi işaretini aldık bu önemli bir kazanım oldu. İlçemizde bulunan Çağçağan Şelalesi tanıtamadığımız için turizme kazandırılamadı oda olarak bu çalışmalarımızı da sürdürüyoruz’ şeklinde konuştu.
Ziyaretin son bölümünde Büyükelçi Yazgan ‘Yerel gazeteciler ve önemli iş insanlarıyla Hopa’ya gelmeyi düşündüklerini ilçe ziyareti yapmayı planladıklarını ve ayrıca kadın girişimcileri Tiflis’te ağlamayı arzuladığını’ ifade etti.
Hopa TSO heyeti tarafından Sayın Büyükelçiye fincan takımı sundu ve görevlerinde başarılar dilendi ve ziyaret sona erdirildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.01.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle