Azeri Petrolünü Dünya Pazarlarıyla Buluşturulacak Bakü-tiflis-ceyhan (btc) Petrol Boru Hattında, Tankerlere 'ilk Yükleme' Çalışmaları Bugün Başlayacak.
Hattın resmi açılış töreni 13 Temmuz 2006 tarihinde gerçekleştirileceğinden herhangi bir tören yapılmayacak. Yükleme öncesi hazırlıkların yoğun şekilde sürdüğü Ceyhan terminalindeki çalışmalarda herhangi bir aksama ya da teknik bir arızaya meydan vermemek için yoğun çaba harcanıyor. Bu arada boru hattından gelen petrolü Ceyhan terminalinden alması beklenen The British Hawtharne adlı geminin, terminale yanaşması planlanıyor.
Ceyhan Kaymakamı Ayhan Boyacı, ilk petrolün Ceyhan'a ulaşmasının sadece kent için değil, hattın geçtiği ve aralarında Türkiye'nin de yer aldığı üç ülke için tarihi bir gün olduğunu vurguladı.
Türkiye'ye yılda 300 milyon dolarlık gelir sağlaması beklenen ve günlük kapasitesi 1 milyon varil olan projenin, 1, 4 milyar dolarlık bölümü Türkiye'de olmak üzere, toplam maliyetinin 3 milyar doları geçtiği kaydedildi.
BTE doğalgaz boru hattı da devrede
Öte yandan Hazar Denizi'ndeki Şah deniz yataklarından çıkartılan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'nın (BTE) Azerbaycan bölümüne gaz pompalanmaya başlandı. Bu sonbaharda devreye girmesi beklenen BTE'nin doldurulması için ilk aşamada Azeri yatağından çıkartılan doğalgazdan yararlanılacak.
Şirket takviminde aksama olmaması halinde ise ağustos ayı itibarı ile Şah deniz yatağından çıkartılan doğalgaz da boru hattına verilecek ve eylül ayından itibaren tam kapasite gaz ihracına başlanacak.
Bakü'deki terminalden başlayan boru hattı Türkiye'ye kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) ile aynı araziden geçiyor.
Yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak kapasiteye sahip olan BTE'yi besleyecek Şah deniz yataklarının 'Merhele1' projesi kapsamındaki rezervi de 178 milyar metreküp olarak hesaplandı. 2012 yılı itibariyle devreye girecek 'Merhele2' projesiyle üretim miktarının arttırılması planlanıyor. Toplam uzunluğu 970 km olan boru hattının Azerbaycan'daki bölümü 442, Gürcistan'daki bölümü 248, Türkiye'deki bölümü ise 280 km uzunluğunda olacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.05.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle